1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Divock Origi 88. / Schot met rechts  (Eden Hazard)

90'
Samenvatting tweede helft
Lang leek het duel in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen. Rusland was de bovenliggende partij, maar miste de doortastendheid. België, dat tot aan de slotfase van de wedstrijd aanvallend geen potten kon breken, kwam twee minuten voor tijd toch nog op voorsprong. Invaller Divock Origi schoot een voorzet van Eden Hazard koel binnen en schonk België de zege.

Bedankt voor het volgen van dit duel. Graag tot een volgende keer!
90'
90'
De zege lijkt binnen voor België. Nog drie minuten extra tijd.
90'
Wissel in bij Rusland -> Aleksandr Kerzhakov
90'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksandr Samedov
88'
Doelpunt voor België, 1:0 door Divock Origi
Toch het doelpunt voor België. De Rode Duivels schakelen snel om en op links houdt Hazard het overzicht. In het strafschopgebied legt de speler van Chelsea af op invaller Origi. Hij maakt geen fout en schiet de bal tegen de touwen.
86'
België leeft op! Voor het eerst laat Hazard zich echt zien. Hij trekt het strafschopgebied binnen en haalt uit naar de verre hoek. Igor Akinfeev heeft geen goed antwoord op het schot.
84'
De paal! België bijna op voorsprong. Invaller Mirallas mikt de bal op de paal. Dat was een onverdiende voorsprong geweest.
83'
Wissel in bij Rusland -> Alan Dzagoev
83'
Wissel uit bij Rusland -> Oleg Shatov
81'
België ontsnapt aan een tegendoelpunt. Invaller Andrey Eshchenko komt goed mee naar voren en heeft de ruimte om uit te halen. Vanaf de linkerkant van het strafschopgebied schuift Eshchenko de bal net naast.
76'
Opvallende wissel van België. Marc Wilmots haalt Dries Mertens naar de kant. De aanvaller was met name in de eerste één van de weinige Belgen die positief opviel.
75'
Wissel in bij België -> Kevin Mirallas
75'
Wissel uit bij België -> Dries Mertens
73'
Gele kaart voor Toby Alderweireld (België)
71'
Nog een kleine twintig minuten hebben België en Rusland om iets te doen aan deze tussenstand. Rusland blijft de betere ploeg, maar hebben geen uitgespeelde kansen gehad. België blijft onder de maat spelen.
64'
Het moet echt anders bij de Belgen. Rusland komt steeds dichterbij het doel van België, terwijl de Rode Duivels aanvallend bitter weinig laten zien.
63'
Aleksey Kozlov heeft kramp en wordt naar de kant gehaald.
62'
Wissel in bij Rusland -> Andrey Eshchenko
62'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksey Kozlov
58'
Ook in het tweede WK-duel kan Lukaku niet imponeren. Net als tegen Algerije wordt de spits naar de kant gehaald en komt Origi in zijn plaats.
57'
Wissel in bij België -> Divock Origi
57'
Wissel uit bij België -> Romelu Lukaku
54'
Gele kaart voor Axel Witsel (België)
Witsel voorkomt een uitbraak van Rusland en komt op de bon.
54'
Een slechte start van België in de tweede helft. Denis Glushakov staat ineens helemaal vrij in het strafschopgebied. De Rus heeft alle tijd om uit te halen, maar vergeet er iets mee te doen.
50'
Pijn aan de schouder bij Axel Witsel na een harde botsing. Hij wordt behandeld en sjokt naar de zijkant. Ernstige gevolgen kent de botsing niet, want Witsel komt alweer snel binnen de lijnen.
46'
We zijn weer onderweg. Hopelijk komen België en Rusland in de tweede helft beter voor de dag.
46'
45'
Samenvatting
Er is nog niet gescoord bij België en Rusland. Hele grote kansen vielen er ook niet te noteren. De grootste kans was voor Kokorin. De Rus kopte vlak voor rust naast. België zal in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen, wil het de volle buit pakken.

Graag tot straks voor de tweede helft.
45'
45'
De kans van Kokorin typeert wel het spelbeeld. Rusland speelt namelijk steeds meer op de helft van België. De Belgen laten steeds minder zien. Dat moet na rust veel beter.
44'
Kokorin! De aanvaller van Rusland staat helemaal vrij. Vanaf de linkerkant kan hij de bal vrij tegen de touwen koppen. Dat doet Kokorin niet, want hij kopt naast. België ontsnapt.
38'
Gele kaart voor Denis Glushakov (Rusland)
Scheidsrechter Felix Brych vindt dat Glushakov te hoog komt met zijn been en geeft de Rus geel.
36'
Mertens blijft een plaag voor de Russische defensie. Op de rechterflank passeert hij zijn man en gaat richting het doel. Mertens wil de bal voorgeven op Romelu Lukaku. Igor Akinfeev voorkomt met een ingreep dat de bal aankomt.
35'
Oleg Shatov probeert het van afstand. Hij komt niet verder dan een slap rollertje. Schieten is in dit duel echter wel het enige wapen om het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Echt uitgespeelde kansen hebben we nog niet gezien.
33'
Vermaelen lijkt overigens last te hebben van een hamstringblessure.
32'
Vervelend voor Vermaelen en België. De linksback van België is geblesseerd en kan niet verder. Zo kan Jan Vertonghen zich revancheren voor het duel met Algerije. Daar veroorzaakte de oud-Ajacied een strafschop en kwam België op een 1-0 achterstand.
31'
Wissel in bij België -> Jan Vertonghen
31'
Wissel uit bij België -> Thomas Vermaelen
27'
Het is nog geen spektakel bij België - Rusland. Bij de Rode Duivels moet het vooral komen van Dries Mertens. Mannen als Eden Hazard en Romelu Lukaku laten zich te weinig zien. Tegenstander Rusland speelt in een te laag tempo om het België echt moeilijk te maken.
24'
Nu klappen Toby Alderweireld en Maksim Kanunnikov met elkaars hoofden tegen elkaar. Het is even pijnlijk, maar beide spelers kunnen verder.
22'
Mertens solliciteert naar een doelpunt. Hij wordt goed weggestuurd door Kevin De Bruyne, die een goede crosspass aflevert. Mertens controleert de bal en schiet vanuit een onmogelijke hoek. Het leder verdwijnt dan ook over het doel.
20'
Mertens! De rechtsbuiten van België is goed bezig in het duel met Rusland. Mertens soleert naar de rand van het strafschopgebied en haalt uit. Het is een gevaarlijk schot, maar verdwijnt wel naast het doel van Rusland.
18'
Ai, Toby Alderweireld levert een voorzet richting Marouane Fellaini net iets te hoog af. Fellaini stond er namelijk goed voor om het doel van Rusland onder vuur te nemen.
14'
Het antwoord is van België. De Bruyne steekt de vijandelijke speelhelft over en vindt Mertens op rechts. De oud-speler van PSV betreedt het strafschopgebied en kan schieten. Hij besluit echter de bal af te leggen naar Lukaku. Dat mislukt en is de kans voorbij.
11'
Courtois moet ingrijpen bij de eerste echte doelpoging van Rusland. Viktor Fayzulin krijgt aan de rand van het strafschopgebied de bal en ziet een gaatje om een afstandsschot te wagen. Het schot is niet genoeg naar de hoek toe, zodat Courtois kan redden.
7'
België begint goed aan de wedstrijd. De spelers vinden elkaar goed in de openingsfase. De Russen gokken op de counter.
4'
Wéér Mertens die zich positief laat zien. De aanvaller van Napoli snelt het strafschopgebied binnen en wil uithalen. Een Rus blokkeert de inzet van Mertens.
2'
Aleksandr Samedov grijpt naar zijn hoofd. De Rus komt vervelend in botsing met Thomas Vermaelen. Hij ziet er niet helemaal fris meer uit, maar lijkt verder te gaan.
1'
Dries Mertens laat zich meteen al zien aan de rechterflank. Met zijn eerste actie haalt de kleine Belg meteen een hoekschop binnen.
1'
Er is afgetrapt in het Maracanã-stadion. Bij België speelt Thomas Vermaelen 'gewoon'. De linksback greep in de warming-up naar zijn knie, maar kent geen gevolgen.
1'
De aftrap van België - Rusland nadert. Het volkslied van de Belgen heeft geklonken. Het is nu de beurt aan het Russische volkslied.
Voorbeschouwing
Goedenavond! Vandaag zijn we aanbeland bij groep H. Het eerste duel dat vandaag op het programma staat, gaat tussen België en Rusland. Ik ben Steven Koelma en doe vanaf zes uur verslag van deze wedstrijd.

De winnaar van vanavond zet een hele grote stap richting de knock-outfase. De Belgen zijn bij winst zelfs al verzekerd van de volgende ronde. In het eerste duel op dit WK won België met 2-1 van Algerije, maar ging dat heel erg moeizaam. De Rode Duivels, die sinds twaalf jaar weer op het mondiale toernooi staan, keken lang tegen een 0-1 achterstand aan. In de slotfase lieten invallers Marouane Fellaini en Dries Mertens het duel alsnog kantelen.

Goed was het allemaal niet wat de ploeg van bondscoach Marc Wilmots liet zien. Vooral de eerste helft was tegen de Algerijnen niet om aan te zien. Het tempo lag veel te laag en de aanvallers konden geen vuist maken. Door het zwakke optreden heeft Wilmots ingegrepen. Fellaini en Mertens worden beloond met een basisplaats. Dat gaat ten koste van Moussa Dembélé en Nacer Chadli. Jan Vertonghen, die tegen Algerije een strafschop veroorzaakte, moet ook toezien vanaf de zijkant. Thomas Vermaelen neemt de linksbackpositie over.

Rusland
Ook tegenstander Rusland kon in het eerste WK-duel niet imponeren. De Russen kwamen tegen Zuid-Korea niet verder dan een gelijkspel (1-1). Met name de manier waarop de ploeg van bondscoach Fabio Capello stond te voetballen was niet geweldig. Rusland trok zich helemaal terug en liet Zuid-Korea het spel maken. De Aziaten hadden een blunder doelman Igor Akinfeev nodig om door de Russische muur te komen. Invaller Aleksandr Kerzhakov bepaalde de stand een kwartier voor het laatste fluitsignaal op 1-1.

De goede invalbeurt heeft Kerzhakov geen basisplaats opgeleverd. Ook een andere blikvanger bij Rusland, Alan Dzagoev, verschijnt net als tegen Zuid-Korea niet aan de aftrap. Voor de complete opstellingen van de beide ploegen, kun je hier klikken.

Ik zie je graag om zes uur terug als België en Rusland aftrappen in Maracanã. Graag tot dan!