RKC Waalwijk Zaterdag, 17. Augustus 2013
19:45 uur
AZ Alkmaar
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 4. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jean-David Beauguel 83. / Schot met links  (Aurélien Joachim)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Maarten Martens 84. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)

90'
Een leuke slotfase betekent toch een einduitslag met doelpunten voor beide ploegen. Jean-David Beauguel en Maarten Martens hebben het slotakkoord, maar laatstgenoemde wint de wedstrijd. RKC Waalwijk - AZ eindigt in 1-2.
90'
89'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Denzel Slager
89'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Romeo Castelen
88'
Het zijn dus twee wissels die zorgen voor de doelpunten. Eerst Jean-David Beauguel voor RKC Waalwijk, maar het slotakkoord lijkt voor Maarten Martens, die tien minuten na zijn entree het net vindt voor AZ. Het staat 1-2 voor de Alkmaarders.
84'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Maarten Martens
Oh wat staat Michael Lamey te slapen achterin! Hij viert het doelpunt waarschijnlijk nog, maar staat nu met zijn ploeg 1-2 achter. Nemenja Gudelj gooit de bal richting de tweede paal vanaf links. Maarten Martens duikt op achter Lamey, die de bal eigenlijk moet wegwerken. Dat doet de verdediger niet, maar Martens maakt het ook wel schitterend af. Met een volley verschalkt hij keeper Jan Šeda.
83'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 1:1 door Jean-David Beauguel
Een gouden wissel bij RKC Waalwijk! Jean-David Beauguel wordt diep gestuurd door Aurélien Joachim, maar de invaller heeft nog een hele weg te gaan. Hij versnelt en komt op gelijke hoogte met verdediger Jan Wuytens. Beauguel schiet, raakt het been van Wuytens, maar de bal gaat toch in het doel!
82'
Een heerlijke kopbal van Jan Wuytens wordt knap uit het doel gehouden door Jan Šeda. Wuytens stuurt de bal naar de lange hoek, terwijl hij naar de tweede paal kwam, maar de keeper van RKC Waalwijk heeft er dus een antwoord op.
80'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Mitch Apau
80'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Damiano Schet
79'
De wissels hebben de wedstrijd een beetje stilgelegd. Nieuwe spelers moeten weer even wennen en sommige spelers komen op een andere positie te spelen. Het is te hopen dat de wedstrijd weer spannend wordt, zoals eigenlijk de hele tweede helft.
76'
De eerste wissel van RKC Waalwijk is ook een feit. De thuisploeg gooit er een extra aanvaller in. Jean-David Beauguel komt in het veld voor verdediger Ingo van Weert. Betekent dit dat RKC Waalwijk nu alles op alles gaat zetten? Het staat nog steeds 0-1 voor AZ.
76'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
76'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Ingo van Weert
73'
AZ gebruikt een dubbele wissel en is daarmee ook meteen klaar. Steven Berghuis vervangt doelpuntenmaker Aron Jóhannsson, terwijl Maarten Martens ook nog een kwartier mag meedoen. Hij is de vervanger van Jóhann Guðmundsson.
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
71'
Jóhann Guðmundsson laat zichzelf voor het eerst echt zin in de wedstrijd. Hij probeert het met een volley, maar die gaat hard richting Jan Šeda, die de bal makkelijk kan klemmen.
70'
Ongeveer 6.000 fans in Waalwijk komen steeds meer los. Dit komt door het aantrekkelijke spel van RKC Waalwijk en AZ. Niet dat het hoogstaand voetbal is, maar de ploegen strijden voor balbezit en weten bijna-kansen te creëren. Bijna-kansen? Inderdaad, steeds weet een verdediger de voet tussen een pass te zetten of is die eindpass te slordig.
64'
Gaat AZ doordrukken na deze wissel? Willie Overtoom heeft een neusje voor de sublieme steekbal, misschien bezorgt hij Aron Jóhannsson wel zijn tweede doelpunt op deze zaterdagavond. Het kan echter ook zo zijn dat RKC Waalwijk de gelijkmaker scoort. Een leuke wedstrijd die op en neer gaat dus.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
62'
De tweede helft begint niet met een doelpunt, maar wel bijna net zo sprankelend. Veel kansen voor zowel RKC Waalwijk en AZ maken dit weer tot een echte wedstrijd. Het is wachten op een treffer van één van de ploegen op het veld.
56'
Viktor Elm raakt de buitenkant van de paal!
De middenvelder probeert het met een schot van net buiten de zestien, maar dat wordt aangeraakt door Frank van Mosselveld. Via zijn been belandt de bal dus op de paal, naast de duikende Jan Šeda. Daar komt RKC Waalwijk goed weg.
52'
En die corner vliegt er bijna in! Na een kopduel in het centrum komt de bal achterin bij Aurélien Joachim. Die zet hard voor richting Michael Lamey, die van dichtbij de bal over krijgt. Twee grote kansen voor RKC Waalwijk, maar wanneer scoren ze de gelijkmaker?
51'
Damiano Schet doet het helemaal zelf! Na een lange rush over rechts kapt hij naar binnen en test Esteban Alvarado voor het eerst met een hard schot in de lange hoek. Esteban weet nog maar net te keren, ten koste van een corner.
48'
Gele kaart voor Romeo Castelen (RKC Waalwijk)
Al vroeg in de tweede helft probeert Romeo Castelen een penalty te versieren met een heuse fopduik, maar scheidsrechter Makkelie trapt er niet in en geeft de aanvaller van RKC Waalwijk een gele kaart.
46'
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de tweede helft zo begint als de eerste! Daarna mag die stijgende lijn worden aangehouden, want de eerste helft bloedde al vrij snel dood. AZ staat nog steeds met 0-1 voor tegen RKC Waalwijk.
46'
45'
Samenvatting eerste helft:
Na één minuut extra tijd komt een vrij saaie eerste helft ten einde. Het vuurwerk ontstond in het begin, toen Aron Jóhannsson met ietwat geluk de bal in de zestien kreeg. De kersverse Amerikaanse international wipte de bal slim over Jan Šeda heen. Daarna lukte het beide ploegen niet om echt grote kansen te forceren. Alleen Aurélien Joachim was met een kopbal uit een corner een beetje dicht bij een treffer.
45'
40'
Wederom komt er een Johansson dicht bij het doel, ditmaal is het de rechtsback van AZ. Mattias Johansson stoomt op vanaf eigen helft en speelt daarbij vier man van RKC Waalwijk uit. De verdediger kan zijn mooie aanval geen goed vervolg geven en schiet uiteindelijk een tegen een verdediger op.
37'
Qua kansen is de wedstrijd totaal ingestort. Zowel RKC Waalwijk als AZ vindt de aanvallende linie nauwelijks meer. Er zijn nog een kleine tien minuten te gaan in de eerste helft en de vraag is of één van de twee ploegen nog een keer kan aanzetten.
32'
Aurélien Joachim claimt een penalty nadat hij in contact komt met Jeffrey Gouweleeuw. Scheidsrechter Makkelie wuift de strafschop echter weg. Joachim kreeg de bal mee van Romeo Castelen, die met een mooie actie twee man uitspeelde.
28'
Jan Šeda zal op deze zaterdagavond nog geen geweldige wedstrijd hebben. De goalie van RKC Waalwijk heeft de bal waarschijnlijk één keer echt aangeraakt, en dat was toen hij in de vierde minuut de bal uit het net mocht halen, nadat Aron Jóhannsson voor de 0-1 tekende.
23'
Dat scheelt weinig voor Aurélien Joachim!
Uit een corner kopt de spits uit Luxemburg maar net naast. Het is tekenend voor de houding van AZ op dit moment. Ze lopen achteruit en laten de aanvallen van RKC Waalwijk op zich af komen. Is Joachim hier iets scherper, dan staat het gewoon 1-1 in Waalwijk.
20'
Het thuispubliek komt nog niet echt van de banken door het spel van RKC Waalwijk. De ploeg heeft het moeilijk met de strijd op het middenveld, en weet nog geen kansen te creëren. AZ hanteert redelijk veel de lange bal, maar ook dit is nog niet succesvol.
16'
Overigens staat Aron Jóhannsson nu met drie doelpunten boven aan de topscorerslijst van de Eredivisie. Samen met Zakaria Bakkali, Georginio Wijnaldum (PSV) en Alfred Finnbogason (SC Heerenveen).
11'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
Jan Wuytens voorziet dat RKC Waalwijk er snel uit kan en trekt aan het shirt van zijn tegenstander. Omdat het inderdaad een beloftevolle aanval was, trekt de scheidsrechter een gele kaart.
8'
AZ drukt niet door na de openingstreffer en daardoor kan RKC Waalwijk herstellen van de vroege tegenslag. Strijdplannen moeten altijd drastisch worden veranderd als een ploeg een vroege tegengoal krijgt.
4'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Aron Jóhannsson
Een heel vroeg doelpunt voor AZ! Aron Jóhannsson krijgt de bal met heel wat geluk in het strafschopgebied. Het leer komt via Frank van Mosselveld voor de voeten van de spits en die stift de bal over de inglijdende Jan Šeda heen. De uitploeg komt dus snel op een voorsprong!
1'
Tijd voor RKC Waalwijk - AZ. Een strijd tussen de nummers zes en tien van de Eredivisie.
1'
Na PSV, Go Ahead Eagles, SC Cambuur en FC Groningen staan nu RKC Waalwijk en AZ op het veld. De twee ploegen zijn zaterdagavond aan elkaar gekoppeld in Waalwijk. Mijn naam is Jos Boesveld en ik zal verslag doen van deze wedstrijd.

RKC Waalwijk wist uit twee wedstrijden vier punten bij elkaar te voetballen. Dat is knap, aangezien de Waalwijkers het in de eerste competitiewedstrijd opnamen tegen FC Twente en ook in de tweede duel in de Eredivisie een topploeg troffen. Tegen Vitesse werd er knap met 4-2 gewonnen, terwijl FC Twente en RKC tegen elkaar niet scoorden en dus op 0-0 bleven steken. In de vorm van AZ treft RKC Waalwijk dus drie topploegen achter elkaar. Vooralsnog is de thuisploeg bezig aan een prima reeks, maar een verlies tegen AZ kan toch een hele bittere nasmaak geven. RKC Waalwijk wist in de historie tegen AZ zes van de dertien wedstrijden te winnen in eigen huis. De Alkmaarders wonnen ook zes keer.

AZ maakte een slechte seizoenstart – het verloor met 4-2 van SC Heerenveen – meer dan goed tegen Ajax. Door een rode kaart van Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn kwam AZ terug in de wedstrijd en wist het uiteindelijk zelfs met 3-2 te winnen in eigen huis. De ploeg lijkt alsmaar beter te worden naarmate het seizoen vordert, want elke week wordt Maarten Martens fitter. De middenvelder lag er lang uit met een blessure, maar was de als invaller erg belangrijk tegen AZ. Met een puntgave, lange voorzet bediende hij een teamgenoot, die de winnende treffer vervolgens makkelijk tegen de touwen kon trappen. Gertjan Verbeek zal zijn handen dichtknijpen, nu zijn routinier met ontzettend veel klasse meer speelminuten kan maken.

Een basisplaats ligt echter nog niet in het verschiet voor Martens. Verbeek moet het dus nog doen met andere spelers, maar ondanks dat lijkt de uitploeg op deze zaterdagavond favoriet. Het zal flink wat motivatie hebben meegenomen naar Brabant, na de winstpartij tegen Ajax. De opstellingen zijn te vinden onder het kopje Wedstrijddetails.