AZ Alkmaar Donderdag, 3. Oktober 2013
19:00 uur
PAOK Saloniki
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jeffrey Gouweleeuw 82. / Schot met rechts  (Willie Overtoom)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Dimitrios Salpingidis 90. / Schot met rechts

90'
Samenvatting tweede helft
AZ mag niet klagen met een punt, maar heeft uitzicht gehad op meer. Vlak voor tijd bracht Gouweleeuw de thuisploeg op voorsprong. De blessuretijd duurde echter net iets te lang. De Nederlanders beschikken na twee wedstrijden over vier punten.
90'
90'
Doelpunt voor PAOK Saloniki, 1:1 door Stefanos Athanasiadis
AZ kan net niet lang genoeg stand houden. Het lukt de thuisploeg niet om de bal weg te werken, waarna de bal in de voeten van de spits belandt. Hij denkt geen moment na en jaagt het leder tegen de touwen.
90'
Een wissel om tijd te rekken in de blessuretijd. Johannsson doet zichzelf vanavond te kort door geen doelpunt te scoren. Hij zal echter niet minder tevreden zijn als de scheidsrechter straks affluit.
90'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
90'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
90'
Bij een overwinning zet AZ een goede stap richting de volgende ronde van de Europa League. Het beschikt dan na twee wedstrijden over zes punten. Op dit moment is het overleven voor de Alkmaarders.
89'
PAOK klungelt in de zestien van AZ! De corner van de Grieken blijft in het strafschopgebied hangen. Een PAOK-aanvaller denkt dan de bal in te kunnen koppen, maar Esteban voorkomt met een goede reflex een tegendoelpunt.
88'
AZ kan in de laatste minuten niets anders dan tegenhouden. PAOK zoekt nadrukkelijk na de gelijkmaker en neemt daarbij alle risico's. Een snelle counter levert wellicht nog een grote kans voor AZ op.
84'
Zo heeft PAOK voldoende kansen gehad op een doelpunt, maar kwam het de laatste twintig minuten er niet meer aan te pas. AZ voerde de druk op, waardoor uiteindelijk de defensie van PAOK moest buigen.
82'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Jeffrey Gouweleeuw
Overtoom is direct goud waard bij zijn invalbeurt. Met gevoel legt de spelverdeler de bal over de defensie van AZ heen. Daar staat Gouweleeuw om met rechts een doelpunt te maken.
81'
De goalie van PAOK voorkomt een doelpunt! Gudmundsson draait zich goed vrij van zijn tegenstander, waarna de invaller zich geen enkel moment bedenkt en uithaalt. De keeper tikt de bal nog net weg.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
80'
De verdediging van PAOK staat op kraken. Gudmundsson kan net niet tot een schot komen, waarna hij de bal terug legt op de inkomende Gudelj. De poging van de middenvelder wordt nog net geblokt. De Grieken blijven nog net overeind.
78'
PAOK laat na de wissels niets meer van zich zien. AZ heeft de controle en het meeste balbezit. Het krijgt nu ook ruimte om tot kansen te komen, maar weet dat nog niet goed te benutten.
76'
Wissel in bij PAOK Saloniki -> Liam Lawrence
76'
Wissel uit bij PAOK Saloniki -> Sotiris Ninis
74'
Gudmundsson met een goede poging van afstand. De invaller raakt de bal perfect, maar de keeper tikt het leder nog net over. De scheidsrechter ziet niet dat de goalie de bal aanraakt, waardoor AZ geen corner krijgt.
72'
Wissel in bij PAOK Saloniki -> Sekou Oliseh
72'
Wissel uit bij PAOK Saloniki -> Lucas Pérez
72'
Nu raakt AZ de lat! De aanval wordt opgezet door Gudmundsson, waarna Martens vanaf links een perfecte voorzet geeft. Johansson kopt de bal daarna hard op de lat. Zo maakt AZ ook kennis met de lat.
70'
Beerens kon vanavond niet overtuigen. Hij is geen enkele keer gevaarlijk geweest en veel van zijn voorzetten waren te hard. Het publiek ontvangt de wissel dan ook met enthousiasme.
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
67'
De duels beginnen wat harder te worden. Eerst wordt Stoch hard van de bal gezet, waarna Viergever een tackle van Athanasiadis om de oren krijgt. Daarvoor was er een opstootje tussen Johansson en Tzavellas.
64'
AZ schakelt na balbezit niet snel genoeg om, waardoor ze geen snelle tegenaanval kunnen plaatsen. De spelers willen net iets te lang de bal vasthouden, in plaats van het spel snel naar de voorhoede te verleggen.
62'
PAOK begint wat meer druk naar voren uit te oefenen. De Grieken voelen dat vanavond een overwinning mogelijk is. Ze hebben al enkele kansen op de voorsprong gehad.
59'
Het is tot op heden een zeer sportieve wedstrijd. Af en toe wordt een lichte overtreding gemaakt, maar meer ook niet. De scheidsrechter heeft dan ook nog geen kaart hoeven geven.
56'
Het tempo is direct na de kans van PAOK omlaag gegaan. AZ wil de rust terug brengen en zoekt naar ruimte in de defensie van PAOK. Dat blijkt vanavond een enorm lastige opgave te zijn.
53'
Net zoals in de eerste helft was AZ in het begin de betere, maar wederom is het PAOK dat ineens uit het niets gevaarlijk wordt. De Alkmaarders worden daarbij voor de tweede keer vanavond gered door de lat. Het lijkt het startsein voor een leuke tweede helft.
52'
PAOK raakt voor de tweede keer vanavond de lat! Een voorzet vanaf links komt perfect voor het doel van AZ. Tzavellas krijgt zijn hoofd dan op het goede moment tegen de bal. Zijn inzet spat daarna uiteen op de lat. AZ voor de tweede keer gered door het aluminium.
49'
Nu is het Beerens die een kans krijgt. Een goede voorzet vanaf links komt op het hoofd van de voorhoedespeler terecht. Die laat echter zien dat hij geen specialist in koppen is en ziet de bal ruim over gaan. Goed begin van AZ.
48'
Gudelj verzuimt AZ op voorsprong te zetten! Johannsson zette met een fraaie steekpass de middenvelder vrij voor de keeper. Gudelj wil de bal dan in de linker hoek plaatsen, maar dat is ook de kant die de doelman kiest. AZ komt sterk uit de startblokken.
46'
Tijdens de wedstrijd is duidelijk geworden dat AZ haar nieuwe trainer maandag wil presenteren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Fred Rutten.
46'
45'
Samenvatting eerste helft
PAOK Saloniki is in het eerste bedrijf duidelijk de bovenliggende partij. De Grieken kregen twee grote kansen om op voorsprong te komen, maar lieten die onbenut. Aan de kant van AZ heeft alleen Johannsson een keer voor gevaar gezorgd. Daar is ook alles mee gezegd.
45'
44'
Het publiek van AZ laat bij een balletje terug duidelijk merken dat het daar niet blij mee is. De verdedigers kunnen echter moeilijk de aanval bereiken. De Grieken staan defensief goed, waar het lastig doorkomen is voor Beerens en Johannsson.
42'
Het lukt AZ in de eerste helft niet om te overtuigen. Alleen Johannsson was dicht bij een doelpunt. Voor de rest lukt het de aanval van de Alkmaarders niet om gevaar te stichten.
39'
Athanasiadis schiet de bal rakelings voor het doel langs! De aanvaller van PAOK stond door een steekpass van een teamgenoot plots vrij in het strafschopgebied. De 24-jarige spits had de hoek voor het uitkiezen, maar schiet het leder net voorlangs. Esteban kan niet anders dan de bal naast kijken.
38'
Zodra AZ in de buurt van het strafschopgebied van PAOK komt, is het ongelukkig in de passing. De balletjes springen dan net op het laatste moment van de voet of de bezoekers zijn net iets scherper en nemen daardoor het balbezit over.
36'
Stoch probeert het eens vanaf ruim twintig meter. Esteban heeft de nodige moeite met het schot van de voorhoedespeler. De bal ging alle kanten op, waardoor Esteban de bal niet klem durfde te pakken. De goalie bokste de bal naar de buitenkant.
31'
AZ beseft na het momentje van Johannsson dat het helemaal niet bang hoeft te zijn voor PAOK Saloniki. Het begint direct de druk op te voeren en voetbalt weer zoals ze in de eerste tien minuten deden.
30'
Johannsson kan niet profiteren van een grote fout! Vitor speelt de bal te zacht terug op zijn eigen doelman, waardoor de aanvaller van AZ de bal onderschept. Hij kapt daarna de keeper uit, maar is te ver naar rechts gedwongen om de bal tussen de palen te schieten.
29'
De bezoekers zijn in het eerste half uur duidelijk de bovenliggende partij. PAOK heeft vrijwel continu het balbezit en laat het balletje achterin rustig rondgaan. AZ helpt daar aan mee, aangezien het ze niet lukt om de bal lang in de ploeg te houden.
26'
De supporters van AZ beseffen dat de manschappen op het veld alle steun kunnen gebruiken. Voor het eerst in deze wedstrijd laat het publiek zich horen met de welbekende klappers. Het wordt al snel overstemt door de fans van PAOK Saloniki.
25'
Zo zijn de eerste twee mogelijkheden in deze wedstrijd voor de bezoekers uit Saloniki. AZ weet nog niet te overtuigen in eigen stadion. Het ontbreekt de Alkmaarders aan creativiteit om iets te forceren.
22'
Esteban voorkomt in de korte hoek een tegendoelpunt! Kitsiou kan als rechtsback opstomen en wordt niets in de weg gelegd. Op de rand van het zestien speelt hij twee AZ-verdedigers uit, waarna Kitsiou de ruimte heeft om op doel te schieten. Esteban kan de poging nog net stoppen.
21'
AZ oogt zoekende. De Alkmaarders weten niet precies hoe ze met de tactiek van PAOK moet omgaan. De Grieken hebben voor het grootste deel het balbezit, maar zetten niet echt aan om een aanval te plaatsen.
18'
PAOK bemoeit zich steeds nadrukkelijker met het spel. AZ wordt verder achteruit gedrongen en wordt omsingelt door de Grieken. Uitgespeelde kansen levert het tot op heden niet op. Verder dan een enkel afstandsschot komt PAOK niet.
16'
Lucas gaat net onder een voorzet van Stoch door. Laatstgenoemde gaf de bal vanaf de linkerkant goed voor. De vleugelspeler ziet echter dat zijn teamgenoot net onder de bal doorgaat.
15'
Waar AZ in de eerste tien minuten de controle had, krijgt nu PAOK de ruimte om het spel te verdelen. De Grieken bouwen rustig op en zoeken geduldig naar een opening in de achterhoede van AZ.
12'
Het meeste geluid kom tot nu toe uit het uitvak. De supporters van PAOK laten zich luidkeels horen. Moeilijk is het niet om het AZ-publiek te overstemmen, dat helemaal geen geluid maakt.
10'
Dat het eerste wapenfeit van PAOK is, bewijst dat het absoluut geen makkelijke avond voor AZ gaat worden. De Grieken staan verdedigend goed en kunnen uit het niets gevaarlijk worden.
8'
Een schot op de lat van PAOK Saloniki! Uit het niets staan de Grieken bijna op voorsprong. Een afstandsschot van Tziolis komt boven Esteban op de lat terecht. AZ haalt opgelucht adem.
5'
De thuisploeg heeft volledig de controle in de eerste minuten van deze wedstrijd. AZ oogt gretig en scherp. De eredivisieclub is bij balverlies razendsnel in de omschakeling, waardoor het telkens de bal snel weer in haar bezit heeft.
3'
AZ zet direct druk op PAOK Saloniki. De Alkmaarders proberen op de helft van de tegenstander de bal al te veroveren. Tot nu toe heeft dat effect. De Grieken komen tot nu toe bijna niet over de middenlijn.
2'
De omstandigheden zijn goed voor een heerlijk avondje Europa League-voetbal. De grasmat is perfect en het uitvak zit vol. Het stadion is echter lang niet helemaal uitverkocht.
1'
Van harte welkom bij het liveverslag van het Europa League-duel tussen AZ en PAOK Saloniki. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanavond verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje 'wedstrijdschema' zijn de opstellingen van beide elftallen te vinden. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna verder met het liveverslag.

AZ
In Alkmaar kunnen ze tevreden zijn over de start van het nieuwe seizoen. De club boekt niet alleen in de Eredivisie goede resultaten, maar ook in de Europa League komen de Alkmaarders vooralsnog goed voor de dag. Zo overleefde het de laatste voorronde van het Europese toernooi en won AZ haar eerste groepswedstrijd met 0-1 van Maccabi Haifa. Met het zelfvertrouwen zit het welgoed bij AZ. Afgelopen weekeinde was de formatie met 2-1 te sterk voor PSV.

De Griekse club begon haar avontuur in de derde voorronde van de Champions League. Daarin rekende PAOK af met Metalist Kharkiv, waarna in de laatste voorronde Schalke de tegenstander was. De Duitser bleken over twee duels een maatje te groot voor PAOK. Net zoals AZ wonnen de Grieken hun eerste groepsduel. Shakhter Karagandy werd in de blessuretijd met 2-1 naar huis gestuurd. In de competitie presteert PAOK naar behoren. Na vijf wedstrijden staat het op een tweede plek.

Gertjan Verbeek
In Alkmaar zoeken ze momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer. De eredivisieclub besloot afgelopen weekeinde trainer Gertjan Verbeek op straat te zetten. Aan de prestaties lag het echter niet, want Verbeek presteerde naar behoren met zijn manschappen. Volgens het bestuur van de club was er een gebrek aan vertrouw binnen AZ, waardoor ze besloten om na drie jaar en drie maanden afscheid te nemen van de oefenmeester. Als mogelijke opvolger wordt onder anderen Alex Pastoor genoemd.

Miroslav Stoch
Bij PAOK Saloniki staat een oud bekende van de Nederlandse competitie onder contract. Vleugelaanvaller Miroslav Stoch speelt zijn wedstrijden voor de Grieken. In het verleden was Stoch op huurbasis actief bij FC Twente, waar hij een positieve indruk maakte. Daarna maakte de vleugelflitser de overstap naar Fenerbahçe, dat hem overnam van Chelsea. De Turken verhuren hem momenteel aan PAOK Saloniki. Daar scoorde hij al vier keer in zes officiële wedstrijden.