Honduras Zaterdag, 21. Juni 2014
00:00 uur
Ecuador
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Carlo Costly 31. / Schot met links  (Brayan Beckeles)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Enner Valencia 34. / Schot met links  (Juan Paredes)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Enner Valencia 65. / Kopbal  (Walter Ayoví)

90'
Samenvatting tweede helft

In de tweede helft heeft Ecuador de wedstrijd in zijn voordeel beslist. Dankzij een rake kopbal van Enner Valencia, die zijn tweede van de avond maakte, versloegen de Zuid-Amerikanen Honduras met 2-1.
90'
90'
En nu wordt een doelpunt van Ecuador afgekeurd! De Australische scheidsrechter heeft de actie al lang afgefloten, nadat Antonia Valencia hands maakte.
90'
Wissel in bij Ecuador -> Gabriel Achilier
90'
Wissel uit bij Ecuador -> Jefferson Montero
90'
De extra tijd bedraagt vier minuten.
89'
We naderen het einde van de wedstrijd. De krachten bij Honduras lijken op te zijn en Ecuador is begonnen met tijdrekken.
86'
Twee gevaarlijke momenten voor Ecuador. Eerste geeft Jerry Bengtson een lage voorzet, maar er is geen medespeler om de bal binnen te schieten. Even later schiet Maynor Figueroa een meter naast de kruising.
85'
Enner Valencia gaat voor zijn derde van de avond, maar die komt er (voorlopig) niet. De aanvaller eist een vrije trap op 25 meter van het doel op. Het schot gaat over de muur, maar niet langs de doelman.
83'
Wissel in bij Ecuador -> Carlos Gruezo
83'
Wissel uit bij Ecuador -> Oswaldo Minda
82'
Wissel in bij Honduras -> Marvin Chávez
82'
Wissel uit bij Honduras -> Oscar García
82'
Wissel in bij Ecuador -> Edison Méndez
82'
Wissel uit bij Ecuador -> Felipe Caicedo
80'
Gele kaart voor Jefferson Montero (Ecuador)
Een vreemde beslissing van de scheidsrechter. Carlos Costly geeft Montero een duw, waarop de Ecuadoraan verhaal gaat halen. De scheidsrechter geef niet allebei, maar enkel Montero geel.
79'
Roger Espinoza met een (wanhoops)poging. Carlos Costly legt per ongeluk de bal klaar voor de langharige Hondurees, die de bal ver over schiet.
77'
Carlos Costly wil een strafschop, maar die krijgt ie niet. De Hondurese aanvaller wordt licht vastgehouden, maar gaat te makkelijk naar de grond.
76'
Nog een kwartier voor Honduras! Anders zit het WK er zo goed als op. Wat kunnen de Hondurezen nog?
73'
Het wordt wat grimmiger op het veld. Ecuador probeert met man en macht de voorsprong te verdedigen en schuwt niet om af en toe buiten het boekje te gaan.
72'
Gele kaart voor Enner Valencia (Ecuador)
Een domme gele kaart voor de man die al twee keer scoorde. Honduras krijgt een vrije trap en Valencia tikt de bal daarna weg.
71'
Wissel in bij Honduras -> Mario Martínez
71'
Wissel uit bij Honduras -> Luis Garrido
69'
De Ecudoraanse doelman blijft met pijn aan zijn hoofd liggen, na een luchtduel met Carlos Costly.
67'
Even het rijtje met de topscorers op het WK (allen drie doelpunten): Arjen Robben, Robin van Persie, Thomas Müller, Karim Benzema en.. Enner Valencia!
65'
Doelpunt voor Ecuador, 1:2 door Enner Valencia
Wéér een doelpunt van Valencia, zijn derde alweer van dit WK! De aanvaller kopt raak uit een afgemeten vrije trap van Walter Ayoví. Ecuador is nog in leven!
63'
Weer een doelpunt van Honduras afgekeurd! En ook dit keer lijkt de beslissing terecht. Met een steekpass wordt Carlos Costly bereikt, die wel een metertje achter de verdediging lijkt te staan. Hij bedient vervolgens Roger Espinoza en die scoort, maar het feestje gaat niet door.
61'
Frickson Erazo met een kansje. Vanaf rechts geeft Jefferson Montero de bal hoog voor. Centrale verdediger Erazo komt het strafschopgebied, kopt de bal, maar kopt 'm over.
60'
Als hem dat was gelukt, dan had hij het doelpunt van het toernooi gemaakt. Een afgeslagen hoekschop komt uit bij Jorge Claros, die 'm op de pantoffel neemt. De bal vliegt meters naast.
58'
Is dit niet een strafschop?! Maynor Figueroa brengt Juan Paredes uit balans, maar de scheidsrechter geeft geen strafschop. Dat heeft Paredes waarschijnlijk aan zichzelf te wijten, want in plaats van onderuit te gaan, probeerde hij overeind te blijven.
57'
Gele kaart voor Antonio Valencia (Ecuador)
Op het middenveld geeft de aanvoerder van Ecuador een schop aan Juan García, wat hem op geel komt te staan.
55'
Haha, Felipe Caicedo. De Ecuadoraan met wel een hele gekke inworp. Op het moment dat hij probeert in te glijdt de bal een beetje uit zijn handen, want de bal komt totaal niet op de plek die hij in gedachten had.
54'
Goede actie Jefferson Montero, maar ook goed verdedigd door Brayan Beckeles. De Ecuadoraan rent de Hondurees voorbij, die zich herstelt en de bal voor de voeten van Montero weg kan spelen. Ecuador houdt er een hoekschop aan over.
53'
We zien aan het begin van de tweede helft hetzelfde spelbeeld als in het eerste bedrijf: het gaat op en neer, er zijn veel ruimtes op het middenveld en beide teams zijn slordig in de passing.
51'
Christian Noboa met een poging van ver, te ver. De Ecuadoraan haalt uit van dertig meter en ziet zijn inzet meters naast het Hondurese doel eindigen.
49'
Maar het levert Ecuador niets op. Walter Ayoví is degene die de vrije trap neemt en hij vindt geen medespeler met zijn voorzet.
48'
Enner Valencia krijgt een vrije trap mee, nadat Victor Bernárdez hem links van zijn eigen strafschopgebied een zetje geeft.
46'
Zo, een aardig begin van de tweede helft. Een aanval van Honduras komt via veel schijven bij Victor Bernárdez uit, die vanaf twintig meter uithaalt. Het schot van de Hondurees gaat richting de kruising, maar met een mooie duik weet Alexander Domínguez de bal uit de lucht te plukken.
46'
Wissel in bij Honduras -> Juan García
46'
Wissel uit bij Honduras -> Emilio Izaguirre
46'
45'
Samenvatting eerste helft:

We gaan rusten met een 1-1 tussenstand. Honduras kwam na een halfuur spelen op voorsprong door een doelpunt van Carlos Costly, maar de Ecuadoranen trokken de stand al snel weer gelijk. Enner Valencia was de maker van het Ecuadoraanse doelpunt. Vlak voor tijd leek Honduras op 2-1 te komen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af.
45'
45'
Gele kaart voor Jerry Bengtson (Honduras)
Of de Hondurees wordt bestraft voor de handsbal of voor het klagen, is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat hij geel heeft gekregen.
45'
Doelpunt Honduras afgekeurd! Carlos Costly kopt een bal tegen de paal en in de rebound maakt Jerry Bengtson een goal. De scheidsrechter annuleert het feestje echter door het doelpunt af te keuren. Bengtson zou namelijk bij het doelpunt de bal met zijn hand hebben geraakt.
45'
Zo! Honduras krijgt een vrije trap en Victor Bernárdez mag aanleggen vanaf een meter of dertig. Dat doet hij niet onverdienstelijk, want hij brengt doelman Alexander Domínguez in de verlegenheid met zijn harde schot. De Ecuadoraanse doelman kan ternauwernood de bal uit het doel tikken.
45'
Het lijkt mee te vallen. Carlos Costly is overeind gekrabbeld en kan het spel weer vervolgen.
43'
Maar de corner levert de Ecuadoranen niets op. Nou, niets.. Hondurees Carlos Costly loopt tegen de paal en lijkt veel pijn te hebben. De aanvaller maakte de 1-0 en is tot nu toe een plaag voor de Ecuadoraanse verdediging.
43'
De linkspoot geeft de bal richting de eerste paal, waar Maynor Figueroa om de bal weg te werken. Hoekschop Ecuador!
42'
Ecuador krijgt een vrije trap rechts van het strafschopgebied, nadat een overtreding op Juan Parades. Walter Ayoví gaat achter de bal staan.
39'
Juan Parades ligt even op de grond nadat hij onderuit werd gehaald door Jerry Bengtson. Het ziet ernaar uit dat de rechtsback de wedstrijd zometeen gewoon kan vervolgen.
36'
Gezien het spelbeeld is een 1-1 tussenstand terecht. Ecuador is (iets) beter en beschikt ook duidelijk over meer kwaliteit. Honduras moet het hebben van bevliegingen van de aanvallers.
34'
Doelpunt voor Ecuador, 1:1 door Enner Valencia
Al heel snel na het doelpunt van Honduras maakt Ecuador gelijk! Juan Paredes schiet vanaf rechts de bal richting het doel, maar het schot is niet erg goed en dreigt voorlangs te gaan. Enner Valencia is echter alert en kan het schot van Paredes in het doel glijden.
33'
Het is nog een beetje vroeg om aan de volgende speelronde te denken, maar als deze wedstrijd zo eindigt, dan wordt de wedstrijd tussen Honduras en Zwitserland erg interessant.
31'
Doelpunt voor Honduras, 1:0 door Carlos Costly
BOEM! Carlos Costly krijgt in de as van het veld, op een meter of 25 de bal en kan vrij doorlopen richting de doelman. Op de rand van het strafschopgebied haalt hij uit en dat doet hij fantastisch: met zijn linker knalt hij de bal achter Alexander Domínguez: 1-0!
27'
Dat had de 1-0 kunnen zijn! Honduras krijgt een hoekschop en de bal wordt richting de tweede paal genomen. Victor Bernárdez staat daar compleet vrij, maar het lukt hem niet om de bal op doel te koppen. De inzet van de rechtsback gaat een metertje naast.
26'
Ecuador speelt een twee tegen twee situatie niet goed uit. Enner Valencia en Felipe Caicedo hebben in een counteraanval nog twee Hondurezen voor zich. Valencia krijgt een mogelijkheid om de bal te steken op Caicedo, maar de pass wordt onderschept door Maynor Figueroa.
25'
Enner Valencia, de man die net de grote kans miste, is wel degene die voor de doelpunten moet zorgen bij Ecuador. Hij scoorde eerder dit WK (tegen Zwitserland) en in de afgelopen vijf interlands die hij speelde, was hij elke keer trefzeker.
22'
Het is absoluut geen hoogstaande wedstrijd, maar het is wel spannend. Beide teams zijn in balbezit erg slordig, met name Honduras.
20'
Oh, oh, oh, Enner Valencia. De Ecuadoraan ontsnapt aan de buitenspelval en kan daardoor een hoge bal meenemen richting het Hondurese doel. Valencia komt oog in oog met de Hondurese doelman te staan, maar mikt de bal naast de verkeerde kant van de paal.
17'
Over Carlos Costly gesproken.. de Hondurees kauwt de hele wedstrijd op iets blauws, maar het is geen kauwgum. Het lijkt op een stukje papier. Een vreemd gezicht.
15'
Een schot van ver van Carlos Costly! De Hondurees laat zich in het eerste kwartier van de wedstrijd al een aantal keer zien. De inzet van Costly gaat een stukje over het doel.
14'
Strafschop? Nee! Juan Paredes loopt Carlos Costly in de rug, maar de scheidsrechter wuift het weg.
12'
Voor de tweede keer in deze wedstrijd ziet Alexander Domínguez er niet goed uit bij een voorzet. Ditmaal wordt de bal hoog in het strafschopgebied ingebracht. De doelman gaat richting de voorzet, maar gaat er ook onderdoor. Gelukkig voor hem en voor Ecuador staat er niemand om de fout af te straffen.
11'
Leuk combinatiespel levert Honduras bijna een mogelijkheid op. Carlos Costly krijgt na een mooie aanval op een meter of twintig de bal. In plaats van te schieten, besluit hij (weer) de bal te passen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want een Ecuadoraan onderschept zijn pass.
10'
Ecuador heeft het initiatief in deze wedstrijd. De Zuid-Amerikanen zoeken veelvuildig Felipe Caicedo, de man van de creatieve oplossingen.
8'
Christian Noboa is degene die uiteindelijk de vrije trap neemt. De Ecuadoraan schiet de bal in de muur en in de rebound wordt de bal naast geschoten.
7'
Ecuador krijgt een vrije trap op een hele interessante plek. Onder andere Walter Ayoví gaat bij de bal staan.
7'
Gele kaart voor Victor Bernárdez (Honduras)
Een harde overtreding van Bernárdez op Felipe Caicedo, op een meter of dertig van het doel. De Hondurees wordt terecht met geel bestraft.
5'
Aan de andere kant ook een kleine mogelijkheid. Een lage voorzet vanaf rechts bereikt net niet Jerry Bengtson. Doelman Alexander Domínguez probeert de lage voorzet te vangen, maar kan niet meer dan de bal weg te tikken. Er staat echter geen Hondurees waar de bal naartoe gaat.
4'
Dat scheelde niet veel! Felipe Caicedo speelt Jefferson Montero aan, die vanaf links de bal kan voorgeven. Maynor Figueroa probeert met een sliding de bal weg te werken, maar dat lukt maar half. De centrale verdediger herstelt zich echter voordat er een Ecuadoraan de bal kan binnenschieten.
3'
Een slordig begin van de wedstrijd. Beide landen leveren heel makkelijk de bal in bij de tegenstander.
1'
Honduras zet meteen de toon: direct na de aftrap wordt een Ecuadoraan onderuit gehaald.
1'
Ecuador heeft afgetrapt; de wedstrijd is begonnen!
1'
Voorbeschouwing

Ook voor Groep E is de tweede speelronde begonnen. In de Arena da Baixada nemen Honduras en Ecuador het vanaf middernacht (Nederlandse tijd) tegen elkaar op. Voor beide landen staat of valt het WK met het resultaat van deze ontmoeting. Zowel Honduras als Ecuador verloor zijn eerste groepswedstrijd, dus het land dat vannacht verliest, is zo goed als uitgeschakeld. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe vanaf middernacht live verslag van dit duel.

Laatste kans

Het is duidelijk dat Honduras en Ecuador vechten voor hun laatste kans. De Hondurezen verloren hun eerste wedstrijd kansloos tegen Frankrijk (0-3), wat echter wel in de lijn der verwachting lag. Voor de Ecuadorianen zijn de problemen wellicht nog wat groter. Het Zuid-Amerikaanse land verloor de eerste groepswedstrijd tegen directe concurrent Zwitserland en zal – hoogstwaarschijnlijk – niet alleen vanavond, maar ook tegen Frankrijk een goed resultaat moeten behalen.

Honduras

Van voetbaldwerg Honduras wordt dit WK niet echt veel verwacht. De Hondurezen moeten het met name hebben van hun fysieke spel, wat ze tegen de Fransen moesten bekopen. Eén van de meeste bekende Hondurezen, Wilson Palacios, mocht vlak voor rust inrukken nadat hij zijn tweede gele kaart pakte. Palacios is er tegen Ecuador vanzelfsprekend niet bij. Bondscoach Luis Suárez zal vannacht moeten gokken op bevliegingen van Jerry Bengtson en Carlos Costly, twee spelers die in de WK-kwalificatie regelmatig trefzeker waren.

Ecuador

De meeste Zuid-Amerikaanse landen staan er na één of twee groepswedstrijden uitstekend voor, maar dat geldt niet voor Ecuador. Het eerste groepsduel tussen de Ecuadorianen en Zwitserland was een directe strijd voor de tweede plaats in Groep E, ervan uitgaande dat Frankrijk de groepswinst pakt. Lange tijd ging het gelijk op en Ecuador kreeg ook mogelijkheden om te winnen, maar door een laat doelpunt van Haris Seferović ging de winst naar de Zwitsers (1-2).