Costa Rica Zondag, 29. Juni 2014
22:00 uur
Griekenland
5:3 d.p.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bryan Ruiz 52. / Schot met links  (Christian Bolaños)

5 : 3 Michael Umaña raakt

120'
120'
Penalty Costa Rica -> Michael Umaña
120'
Penalty gemist Griekenland -> Theofanis Gekas
120'
Penalty Costa Rica -> Joel Campbell
120'
Penalty Griekenland -> José Holebas
120'
Penalty Costa Rica -> Giancarlo González
120'
Penalty Griekenland -> Lazaros Christodoulopoulos
120'
Penalty Costa Rica -> Bryan Ruiz
120'
Penalty Griekenland -> Kostas Mitroglou
120'
Penalty Costa Rica -> Celso Borges
120'
De bondscoach van de Grieken, Fernando Santos, wordt nog weggestuurd door de arbiter. Hij moet op de tribune plaatsnemen.
120'
Strafschoppen gaan bepalen wie er tegen Oranje gaat spelen in de kwartfinale. De spanning is groot in Recife.
120'
Een verbanning naar de tribune voor Griekenland -> Fernando Santos
120'
penalty's
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Mitroglou! NEE! Dit was de kans voor de Grieken. Mitroglou krijgt het voor elkaar om van dichtbij te missen. Doelman Navas ligt voor de zoveelste keer in de weg. Mitroglou had de hoek voor het uitkiezen.
120'
Nee, ook de hoekschop levert niks op. Maar er komen nog twee minuten extra tijd bij.
120'
Nog één hoekschop. Kan het dan nog?
119'
Mitroglou jaagt na een schaarbeweging het leer meters naast.
118'
Campbell zit er helemaal doorheen. De aanvaller krijgt de bal aangespeeld, maar laat hem zomaar van zijn voeten glippen.
115'
Het lijkt niet meer te gaan gebeuren. De landen stevenen af op een strafschoppenserie.
113'
Slecht uitgespeeld! Een counter van de Grieken wordt teniet gedaan door doelman Navas. Christodoulopoulos schiet recht op de goalie af. De Europeanen konden een vijf tegen twee situatie niet goed uitspelen.
112'
Een goede actie van José Cubero belandt net niet voor de voeten van een landgenoot. Katsouranis maakt er een hoekschop van.
110'
Voor Costa Rica is het overleven. De ploeg staat met tien man en hoopt op strafschoppen. De Grieken willen het karwei zo snel mogelijk afhandelen, maar dat lijkt vooralsnog niet te gaan lukken.
106'
Nog een kwartier verlenging! Costa Rica krijgt gelijk een kans, maar Breness schiet maar net over.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
104'
Voor het eerst in de verlenging komt Costa Rica er uit. Randall Brenes geeft laag voor, maar een Griekse verdediger kan opruimen.
100'
De Grieken worden sterker. Nu schiet Katsouranis, maar zijn schot wordt geblokt. Costa Rica wacht op een counter vooralsnog.
98'
Een scrimmage voor het doel van Costa Rica loopt goed af voor de Noord-Amerikanen. Een aanvalsfout gooit roet in het eten.
94'
Gekas! Mitroglou verlengt een voorzet vanaf rechts en belandt op het hoofd van invaller Gekas. De oude rot kopt echter net naast.
91'
We gaan twee keer een kwartier verlengen. De Grieken zetten gelijk aan, maar Navas is attent.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Einde tweede helft
90'
Mitroglou! Een prima redding van Navas zorgt ervoor dat Griekenland er niet met de overwinning vandoor gaat. Mitroglou kopt een voorzet hard op doel, maar de keeper is alert.
90'
Ongelooflijk wat de Grieken hier laten zien. Net als tegen Ivoorkust scoort het in de slotfase.
90'
Doelpunt voor Griekenland, 1:1 door Sokratis Papastathopoulos
Wat een slotfase! Griekenland komt langszij dankzij Sokratis Papastathopoulos. De verdediger raakt de bal niet optimaal, maar schiet hem wel langs doelman Navas.
90'
Gele kaart voor Keylor Navas (Costa Rica)
Doelman Navas krijgt ook geel wegens tijdrekken.
88'
Christodoulopoulos! De aanvaller passeert zijn directe tegenstander voortreffelijk en geeft vervolgens hard voor. Doelman Navas heeft de bal na twee instanties vast in zijn handen.
83'
En nog een wissel. Christian Bolaños gaat naar de kant en wordt vervangen door Randall Brenes.
83'
Wissel in bij Costa Rica -> Randall Brenes
83'
Wissel uit bij Costa Rica -> Christian Bolaños
82'
Het lukt de Grieken nog niet. Nu kopt Manolas een vrije trap van Holebas een paar meter over.
80'
Karagounis schiet een vrije trap huizenhoog over. Griekenland is nog niet in staat het doelman Navas moeilijk te maken.
78'
Ook Griekenland wisselt. Ioannis Maniatis is niet blij dat hij gewisseld wordt, maar hij moet zijn plek toch echt afstaan aan Kostas Katsouranis.
78'
Wissel in bij Griekenland -> Kostas Katsouranis
78'
Wissel uit bij Griekenland -> Ioannis Maniatis
77'
Een extra verdediger komt erbij bij Costa Rica. Johnny Acosta komt als centrumverdediger de defensie versterken. Hij neemt de plek in van aanvaller Cristian Gamboa.
77'
Wissel in bij Costa Rica -> Johnny Acosta
77'
Wissel uit bij Costa Rica -> Cristian Gamboa
74'
Kunnen de Grieken tegen tien man nog een doelpunt maken? De ploeg dringt wel meer en meer aan. Nu krijgt Gekas de bal net niet goed genoeg tegen zijn schoen aan, waardoor er weer een kans om zeep geholpen wordt.
73'
Gele kaart voor Kostas Manolas (Griekenland)
Kostas Manolas komt dwaas in op zijn ploeggenoot bij Olympakos, Campbell, en krijgt terecht geel.
71'
Costa Rica ontsnapt! Een voorzet vanaf links van Samaras wordt in twee instanties maar net uit het vijfmeter gebied getikt door doelman Navas.
70'
Gele kaart voor Bryan Ruiz (Costa Rica)
Nu krijgt Ruiz geel, omdat hij Samaras in een luchtduel vasthoudt.
69'
De oude krijger Salpingidis verlaat het veld. Zijn plaats wordt ingenomen door Theofanis Gekas, de andere oude krijger.
69'
Wissel in bij Griekenland -> Theofanis Gekas
69'
Wissel uit bij Griekenland -> Dimitrios Salpingidis
66'
Geel-rode kaart voor Óscar Duarte (Costa Rica)
Duarte krijgt zijn tweede gele kaart en dus rood. De Costa Ricaan komt net te laat en haalt Holebas onderuit. Ook hier is niks op aan te merken.
66'
Wissel in bij Costa Rica -> José Cubero
66'
Wissel uit bij Costa Rica -> Yeltsin Tejeda
62'
Costa Rica heeft dit toernooi nog geen velddoelpunt om de oren gekregen. Alleen in de eerste wedstrijd tegen Uruguay werd er wel gescoord, maar dat was een strafschop van Edinson Cavani.
60'
Zal Griekenland weer in staat zijn om een 1-0 achterstand goed te maken? Toen maakte Samaras in de blessuretijd de 2-1 dankzij een benutte strafschop.
58'
Spits Kostas Mitroglou komt het veld in voor Andreas Samaris, de speler die al geel op zak heeft.
58'
Wissel in bij Griekenland -> Kostas Mitroglou
58'
Wissel uit bij Griekenland -> Andreas Samaris
56'
Gele kaart voor Esteban Granados (Costa Rica)
55'
Costa Rica drukt gelijk door en gaat op jacht naar de tweede treffer. De Grieken hebben het nu moeilijk.
52'
Doelpunt voor Costa Rica, 1:0 door Bryan Ruiz
Daar is die dan! Bryan Ruiz! De aanvaller van PSV maakt zijn tweede WK-treffer dankzij een schuivertje. Hij krijgt de bal van Bolaños en schiet beheerst in de rechterhoek raak.
48'
Gele kaart voor Yeltsin Tejeda (Costa Rica)
Yeltsin Tejeda wil zijn fout herstellen en gaat hard door op Karagounis. Ook deze gele kaart is meer dan terecht.
47'
Kopkans Samaras! Georgios Samaras kopt een vrije trap van Holebas in vrije positie recht op Navas af. Hier had meer ingezeten voor Griekenland.
46'
We gaan weer verder in Recife, waar Costa Rica en Griekenland gaan uitmaken wie er zaterdag 4 juli in Salvador tegen Nederland gaat spelen.
46'
45'
Samenvatting eerste helft
Griekenland en Costa Rica maken er nog geen vermakelijk duel van. Beide ploegen creëren weinig. Griekenland laat een iets betere indruk achter en had één super grote kans. Salpingidis had de bal voor het intikken, maar doelman Navas redde uitstekend.
45'
45'
Het lukt de Costa Ricanen nog altijd niet om een echte kans te creëren. De ploeg heeft veel moeite om de bal in de ploeg te houden.
44'
De vrije trap van Karagounis is een prooi voor doelman Navas. De goalie kan de bal gemakkelijk vangen.
42'
Gele kaart voor Óscar Duarte (Costa Rica)
Óscar Duarte trekt aan de noodrem en houdt Christodoulopoulos vast. Een vrije trap op een mooi plekje voor de Grieken.
37'
Levensgrote kans! Hier hadden de Grieken op voorsprong moeten komen. Navas redt fabuleus op de inzet van Dimitrios Salpingidis, die een voorzet van José Holebas in één keer op doel schiet. Doelman Navas redt uitstekend met zijn benen.
36'
Gele kaart voor Andreas Samaris (Griekenland)
Andreas Samaris komt van achteren inglijden en raakt de voet in plaats van de bal. Hij krijgt terecht geel.
35'
Even hoopte Costa Rica op een strafschop. Campbell wordt even vastgehouden in de zestien meter na een lange bal van achteren, maar de scheidsrechter wil van niets weten.
31'
Het zijn vooral Ruiz en Campbell die het moeten doen bij Costa Rica. De twee aanvalsleiders vinden elkaar gemakkelijk en laten af en toe het publiek vermaken.
28'
Eerste schot op doel! Karagounis haalt van ver uit en belandt na een venijnige stuit in de handen van doelman Keylor Navas.
28'
Griekenland won nog nooit een wedstrijd met twee doelpunten verschil of meer op een groot toernooi. De Zuid-Europeanen wonnen zeven wedstrijden op een groot toernooi waarvan alle zeven met 1-0 of 2-1 werden gewonnen.
27'
Het is nog weinig smullen in Recife. Beide ploegen leveren veel ballen in en zijn amper in staat om kansen te creëren.
23'
De vrije trap wordt door iedereen gemist en levert dus niks op.
21'
Schitterende actie Campbell! Joel Campbell kapt eerst een Griek uit en wordt vervolgens onderuit gehaald door Giorgios Karagounis. De Costa Ricanen hoopten op een strafschop, maar de arbiter besluit dat Campbell er net buiten viel.
19'
Costa Rica lijkt vooralsnog nog niet op de ploeg die tegen Uruguay en Italië furore maakte. De ploeg van Pinto wacht af en ziet Griekenland veelal aan de bal.
17'
Griekenland zet wat meer aan en mogen van de Costa Ricanen ook aan de bal komen. Kansen blijven voorlopig nog uit.
12'
En nu schiet Christodoulopoulos een paar meter naast. De Grieken moeten het vooralsnog hebben van een paar afstandsschoten.
11'
De Grieken zullen nu wel wat aanvallender moeten gaan spelen dan tijdens de poulewedstrijden. De ploeg van Fernando Santos kenmerkt zich namelijk vooral door het verdedigende spel.
8'
Eerst echte kans Costa Rica! Christian Bolaños krijgt de bal vanaf links aangespeeld van Bryan Ruiz. De aanvaller neemt aan en schiet maar net over.
5'
Cristian Gamboa komt vanaf de rechterkant op en haalt uit. Zijn poging gaat ook ver naast het doel. Zo hebben ook de Costa Ricanen een schot afgeleverd.
3'
De Grieken scoorden dit WK nog maar twee keer. Beide doelpunten werden gemaakt tegen Ivoorkust in de laatste groepswedstrijd. Costa Rica wist al vier keer het net te vinden. Alleen tegen Engeland scoorden de Costa Ricanen niet.
2'
Het eerste schot is van de Grieken. Lazaros Christodoulopoulos is degene die het probeert, maar zijn inzet gaat ver naast.
1'
We zijn begonnen in Recife! Wie wordt de komende tegenstander van Oranje? We hopen op een leuke wedstrijd.
1'
Nadat de volksliederen geweest zijn, gaan de aanvoerders van beide landen uitmaken wie er als eerste af mag trappen.
Voorbeschouwing
Goedenavond! Al weer bijgekomen van het Hollandse feestje? Wie gaan we in de kwartfinale ontmoeten? Costa Rica of Griekenland? Zij gaan in een onderling duel uitmaken wie zich kwartfinalist mag noemen. In Recife zal in de Arena Pernambuco een hevige strijd losbarsten. Ik ben Rijcko Treep en doe vanaf 22.00 uur live verslag van deze clash.

Costa Rica - Griekenland is niet het affiche wat men in eerste instantie verwacht had voor een achtste finale. Niemand had namelijk gedacht dat Costa Rica ten koste van Italië en Engeland de volgende ronde zou halen. En al helemaal niemand had verwacht dat Costa Rica ongeslagen groepswinnaar zou worden. Alleen tegen Engeland speelde de ploeg van bondscoach Pinto gelijk, maar dat gebeurde nadat de Noord-Amerikanen al geplaatst waren.

Ook Griekenland plaatste zich verrassenderwijs voor de achtste finales. Het Zuid-Europese land kwalificeerde zich pas in de laatste groepswedstrijd voor de achtste finales. Sterker nog, de Grieken plaatsten zich pas in de allerlaatste seconde voor de achtste finales. Georgios Samaras lokte een strafschop uit en benutte die zelf, waardoor de Grieken voor het eerst in de geschiedenis een ronde verder kwamen. Dat ging ten koste van Ivoorkust en Japan.

Kracht
Costa Rica’s kracht ligt voornamelijk in de aanval. Met Joel Campbell en Bryan Ruiz hebben de Costa Ricanen twee sterke aanvalsleiders die op elk moment een doelpunt kunnen maken. De kracht van de Grieken ligt vooral in de verdediging. Met Sokratis Papastathopoulos en Kostas Manolas staat de verdediging van Griekeland als een huis. En met twee snelle backs, José Holebas en Vasilis Torosidis, zijn de Grieken ook nog eens levensgevaarlijk in de counter.

Ongeveer een uur voor de aftrap zijn de opstellingen van beide ploegen bekend. Deze zijn dan hier te vinden.