30.06.2014 00:57

Costa Rica via strafschoppen naar kwartfinale

Costa Rica is de volgende opponent van het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Jorge Pinto versloeg na een spannende strafschoppenserie Griekenland. Nadat het na de verlenging 1-1 stond, waren de Costa Ricanen oppermachtig in de strafschoppenreeks.

In een weinig aantrekkelijke eerste helft waren de kansen schaars. Griekenland maakte een betere indruk dan tijdens de duels in de poulefase, maar de ploeg van bondscoach Fernando Santos was niet in staat een doelpunt te maken. Dat had echter wel gekund als Dimitrios Salpingidis een prima voorzet van José Holebas in het doel schoot. Doelman Keylor Navas was echter op zijn hoede en tikte de bal met zijn benen uit het doel.

Costa Rica liet in de eerste helft eigenlijk niets zien. Dat veranderde in de tweede helft, toen de ploeg van Jorge Pinto direct de aanval zocht. Dat leidde ook snel tot een doelpunt. Bryan Ruiz kreeg de bal van Christian Bolaños en schoot de bal in één keer met veel gevoel het doel in. Doelman Ornestis Karnezis stond vast aan de grond en kon alleen maar toezien hoe de bal tergend langzaam het doel in verdween.

De Grieken konden nu nog maar één kant op en dat was naar voren. De ploeg werd daarbij geholpen door een rode kaart van Óscar Duarte, die twee keer geel kreeg. Griekenland drong wel meer aan, maar het had moeite met het compacte spel van Costa Rica. Met het ingaan van de blessuretijd was het dan toch raak. Theofanis Gekas schoot in eerste instantie op doel, maar zag zijn inzet nog gekeerd worden door doelman Navas. In de rebound schoot Sokratis Papastathopoulos de bal met een stuit in het doel, al raakte de verdediger de bal niet optimaal. Hierdoor moest er een verlenging aan te pas komen.

In die verlenging was het eenrichtingsverkeer. De Grieken drongen tegen tien man aan en kregen ook een paar goede mogelijkheden. Onder andere invaller Theofanis Gekas was een keer gevaarlijk met een kopbal en ook Lazaros Christodoulopoulos wist een vijf tegen twee situatie niet te verzilveren. In de allerlaatste minuut had invaller Kostas Mitroglou dé kans om Griekenland naar de kwartfinale te schieten. De spits van Fulham had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot tegen doelman Navas op.

Zo moesten strafschoppen de doorslag geven. Nadat beide landen de eerste drie onberispelijk raak schoten, was het Gekas die de vierde strafschop voor Griekenland miste. Costa Rica kon het hierna afmaken in de persoon van Michael Umaña. De verdediger schoot de bal hard in de linkerhoek en leidde Costa Rica naar de kwartfinale.

Door: Rijcko Treep