PEC Zwolle
1:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Fred Benson 8. / Schot met rechts
0 : 2 Torinfos in de Ticker Fred Benson 10. / Kopbal  (Giovanni Hiwat)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Giovanni Hiwat 76. / Schot met rechts  (Rochdi Achenteh)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Lars Veldwijk 78. / Schot met rechts  (Moussa Kalisse)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Rochdi Achenteh 83. / Schot met links

90'
Samenvatting tweede helft
PEC Zwolle heeft de tweede helft rustig naar een 1-4 overwinning uit kunnen spelen. Excelsior kwam na de rust nog sterk uit de kleedkamers. Maar dit spel zakte na een minuut al snel weer weg. Met de 0-3 besliste Hiwat de wedstrijd, waarna de doelpunten van Veldwijk en Achenteh slechts nog voor de statistieken waren.
90'
89'
De wedstrijd is overduidelijk gespeeld. PEC Zwolle speelt de wedstrijd in alle rust uit. De bal gaat achterin in een langzaam tempo rond.
87'
Jeff Stans was nog dichtbij een doelpunt. Uit de vrije trap die nog restte na de overtreding van Drost, trapt Stans de bal keurig richting de kruising. Doelman Begois kan de 2-4 nog maar net voorkomen.
86'
Gele kaart voor Jesper Drost (PEC Zwolle)
Op de rand van het strafschopgebied haalt Drost Rick Kruys hard naar de grond.
83'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:4 door Rochdi Achenteh
Op het moment dat Excelsior nog even aanzet blundert doelman Deckers opzichtig. Het schot van Achenteh, van buiten het strafschopgebied, is absoluut houdbaar voor de doelman van Excelsior. De bal stuitert echter via de armen van Deckers achter de doellijn.
81'
Excelsior begint er na het doelpunt van Veldwijk plotseling weer in te geloven. De Rotterdammers voeren de druk op en beginnen een slotoffensief.
78'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:3 door Lars Veldwijk
Veldwijk maakt de eretreffer voor Excelsior. Kalisse steekt de bal slim door de verdediging van PEC Zwolle heen, waarna Lars Veldwijk zijn naam als scherpschutter waar kan maken oog in oog met doelman Begois.
77'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
77'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Adil Auassar
76'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:3 door Giovanni Hiwat
Hiwat beslist de wedstrijd. Achenteh geeft vanaf de linkerkant van het veld een voorzet perfect op maat voor Hiwat. De rechter vleugelaanvaller kan de bal vervolgens eenvoudig in de lange hoek schieten.
73'
Heel Woudestein schreeuwt om een strafschop als Broerse de bal tegen zijn arm krijgt. De bal stuitert via zijn voet tegen de arm. Hier had Janssen zomaar een strafschop voor kunnen geven. Zwolle komt goed weg.
70'
Tomasson zet met Kalisse een van zijn laatste troeven in. In de vorige ronde schoot de ervaren vleugelaanvaller Excelsior langs Go Ahead Eagles richting de 1/8e finales.
69'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Moussa Kalisse
69'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Lars Hutten
68'
Oei! Daar besliste Van der Werff bijna de wedstrijd. Zijn vrije trap zeilt centimeters langs de verkeerde kant van de paal.
66'
Zoals het er nu voorstaat stapt PEC Zwolle na negentig minuten voor het eerst sinds lange tijd met een overwinning van het veld. De laatste keer dat Ron Jans met zijn manschappen wist te winnen was op 20 oktober tegen ADO Den Haag.
63'
Na een slappe pass van Auassar is het gebaar van Veldwijk tekenend. De spits slaat zijn armen vragend omhoog. Het geloof op een overwinning is verdwenen bij de thuisploeg. Van het vroege druk zetten, van het begin van de tweede helft, is inmiddels ook weinig meer over.
62'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Giovanni Gravenbeek
62'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Bram van Polen
61'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
61'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Darryl Lachman
59'
Het ziet er niet goed uit voor Darryl Lachman. De centrale verdediger van PEC Zwolle, die het hele seizoen achterin al uitblinkt, verstapt zich en grijpt al snel naar zijn hamstring, waarna hij aangeeft gewisseld te willen worden.
56'
Met dit vroege druk zetten van Excelsior moet het team van John Dahl Tomasson wel gaan oppassen dat Zwolle niet de beslissende 0-3 tegen de touwen kan schieten. Ditmaal loopt een uitbraak van Hiwat op niets uit. Maar een volgende vliegensvlugge uitbraak kan Excelsior zomaar de das om doen.
53'
Een ouderwetse scrimmage voor het doel van PEC Zwolle. Uit een hoekschop van Auassar maait iedereen eerst over de bal heen. Vervolgens proberen verschillende spelers van Excelsior een schot te lossen op het Zwolse doel. Maar is het uiteindelijk Lars Hutten die de bal hoog over schiet.
50'
Gele kaart voor Sander Fischer (SBV Excelsior)
De middenvelder van Excelsior komt in een luchtduel te hard in op Jesper Drost en ontvangt terecht de eerste prent van de wedstrijd.
48'
Na de rust is er een compleet ander Excelsior te zien op het veld. De rollen zijn in de eerste minuten na rust compleet omgedraaid. Wanneer Zwolle in balbezit is zitten er binnen de kortste keren twee spelers van Excelsior dicht op de bal.
46'
PEC Zwolle is de tweede helft begonnen zonder doelman Boer. De Zwolse sluitpost zou uit voorzorg aan de kant gehouden worden, met het oog op de komende competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Boer keerde enkele weken terug op het veld na een langdurende blessure.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kevin Begois
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Diederik Boer
46'
45'
Samenvatting eerste helft
Excelsior heeft met een 0-2 achterstand nog een flinke klus voor de boeg om de volgende ronde van de beker te halen. Al na tien minuten kwam PEC Zwolle op 0-2 door twee doelpunten van Fred Benson. Die tussenstand had echter ook zo andersom uit kunnen vallen. De eerste tien minuten waren op zijn minst spectaculair te noemen. Zo kreeg naast de kansen voor Benson ook Excelsior twee opgelegde kansen op een doelpunt.
45'
44'
Bijna! Opnieuw een grote kans voor Veldwijk. Op de rand van het zestienmetergebied kapt de spits van Excelsior knap weg bij Darryl Lachman. Zijn schot vliegt vervolgens rakelings langs de verkeerde kant van de paal.
42'
Hiwat is één van de weinige uitzonderingen aan de kant van Zwolle. De rechtsbuiten, die eerder al de schitterende assist op Benson gaf, blijft aan de rechter zijlijn keer op keer gevaarlijk worden. Zijn directe tegenstander passeert hij regelmatig. Maar tot voorzetten komt hij nog niet.
41'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jordan Botaka
41'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Daan Blij
38'
Gevolg van de Zwolse tempoversnelling is ook dat de wedstrijd langzaamaan wat doodbloed. Excelsior komt in balbezit niet aan voetballen toe en PEC Zwolle doet nauwelijks pogingen kansen te creëren in eigen balbezit.
35'
Excelsior heeft het na de tempoversnelling van Zwolle beduidend lastiger. De Rotterdammers komen niet meer van de eigen helft af en hanteren veelvuldig de lange bal. Ballen die eenvoudig opgepikt kunnen worden door de Zwolse verdediging.
32'
De aanwijzingen van Jans lijken te zijn doorgekomen bij de spelers van Zwolle. Het tempo wordt weer wat opgevoerd en de Zwollenaren zetten weer vroeg druk op de helft van Excelsior.
29'
Het geschreeuw van Ron Jans aan de zijkant van het veld is veelzeggend. De oefenmeester van Zwolle is allerminst tevreden hoe zijn ploeg staat te spelen na de eerste tien minuten van de wedstrijd.
26'
Lars Hutten krijgt dé mogelijkheid op de aansluitingstreffer voor Excelsior. Na een handsbal van Benson mag de middenvelder vanaf een meter of twintig aanleggen. Zij vrije trap vliegt echter over het doel van Diederik Boer.
24'
Ondanks de vroege 0-2 voorsprong voor PEC Zwolle is de wedstrijd alles behalve gespeeld. Excelsior blijft aanvallen en een aansluitingstreffer hangt dan ook zomaar in de lucht. Ditmaal breekt Veldwijk aan de rechter zijlijn door en probeert de bal voor te geven op Rick Kruys. Zijn voorzet zeilt echter rakelings over het hoofd van de middenvelder heen.
21'
Het publiek dat wél aanwezig is moedigt de thuisploeg aan om door te gaan met de bal zo snel mogelijk terug te veroveren. Het 'jagen, jagen, jagen' klinkt al enkele minuten vanaf de tribunes.
18'
Excelsior blijft daarentegen druk zetten met Veldwijk als grote aanjager. De spits verovert de bal, omspeelt knap Maikel van der Werff. Maar vergeet dan de bal mee te nemen.
16'
Het tempo bij Zwolle is er na de 0-2 wat uit. Zo scherp als de Zwollenaren waren in de eerste tien minuten zo tergend langzaam gaat de bal nu rond.
13'
Het gaat voor Excelsior nog een hels karwei worden om de volgende ronde van de Beker te bereiken. Hoewel het team van John Dahl Tomasson twee opgelegde kansen kreeg op een doelpunt staat het team nu al met 0-2 achter. De Rotterdammers blijven echter naar voren voetballen en geven zich nog niet over.
10'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:2 door Fred Benson
Na een driedubbele schaar legt Giovanni Hiwat de bal panklaar op het hoofd van Benson die zijn tweede doelpunt tegen de netten kopt.
9'
De opening van het duel is uiterst fraai. Uit een voorzet van Lars Veldwijk krijgt Adil Auassar binnen een minuut al de kans op de gelijkmaker. Boer kan de bal echter eenvoudig vangen.
8'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:1 door Fred Benson
De spits van Zwolle krijgt uit het niets een afvallende bal voor zijn voeten in het strafschopgebied van Excelsior en bedenkt zich niets. Glijdend over de grond weet hij de bal achter doelman Deckers te trappen.
7'
De eerste kans komt echter op naam van Excelsior. Deckers vangt een voorzet vanaf de linkerflank en schiet de bal snel loeihard naar voren. Veldwijk kan op het doel van PEC Zwolle aflopen, maar schiet naast.
5'
Tot grote kansen leidt het nog niet. Maar als PEC zo blijft spelen zal een openingstreffer niet heel lang op zich laten wachten. Eenmaal aan de bal zijn de Zwollenaren binnen de kortste keren bij het doel van Jordy Deckers.
3'
PEC Zwolle laat vanaf de aftrap zien dat het wat heeft recht te zetten na de serie nederlagen in de competitie. Het team van Ron Jans zet al vroeg druk en belet Excelsior te voetballen.
1'
In een opvallend rustig stadion Woudenberg heeft Excelsior afgetrapt. Je zou een vol stadion verwachten tegen een Eredivisieploeg. Maar het tegendeel is waar.
1'
Voorbeschouwing
Goedenavond, mijn naam is Merten Simons en vanavond doe ik verslag van de eerste KNVB-bekerwedstrijd in de 1/8e finales tussen Excelsior en PEC Zwolle. Om 20.00 zal Ed Janssen fluiten voor de eerste helft. Tot die tijd kunt u onder het kopje ‘wedstrijddetails’ alvast de opstellingen van beide teams bekijken.

Op papier zou de wedstrijd een eenvoudige overwinning voor PEC Zwolle moeten worden. De nummer tien uit de Eredivisie neemt het op tegen de nummer zeven uit de Jupiler League. De tiende plaats van Zwolle geeft echter een vertekenend beeld. Het gat richting plaats 16, een plek die leidt tot nacompetitie, is slechts vijf punten en bovendien werd het merendeel van de punten binnengehaald aan het begin van het seizoen. PEC stond zelfs even aan kop in de Eredivisie. Hoe anders draait het team van Ron Jans op dit moment. In de laatste dertien competitiewedstrijden werd er slechts één keer gewonnen. Een nederlaag tegen Excelsior zal PEC nog verder in de problemen brengen.

Excelsior daarentegen zit in een positieve reeks. De laatste vier wedstrijden gingen niet verloren en bovendien zorgden de Rotterdammers in de vorige bekerronde al voor een stunt door Go Ahead Eagles uit te schakelen, nadat eerder al werd gewonnen van De Graafschap. Zwolle had het in de vorige ronde beduidend eenvoudiger. PEC bekerde verder met een 4-0 overwinning op de amateurs van Wilhelmina’08.

In het vorige seizoen behaalden beide teams wisselende resultaten in de KNVB-beker. Zo lag Excelsior na wedstrijd gespeel te hebben al uit het toernooi met een 4-5 nederlaag tegen ONS Sneek. PEC Zwolle daarentegen reikte tot de halve finale, waar met 0-3 verloren werd van PSV.

De laatste keer dat beide teams elkaar troffen was in 2010. In de play-offs voor promotie naar de Eredivisie trok Excelsior aan het langste eind. Na een 0-1 overwinning in Zwolle waren de Kralingers ook in Rotterdam met 4-3 te sterk. De grote man in de laatste wedstrijd was Guyon Fernandes met drie doelpunten. De spits komt nu uit voor PEC Zwolle. Maar zit met een hamstringblessure op de tribune.