sc Heerenveen Zaterdag, 8. Maart 2014
19:45 uur
PEC Zwolle
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bilal Başaçıkoğlu 38. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Rajiv van La Parra 68. / Schot met rechts
3 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 77. / Schot met links  (Rajiv van La Parra)

90'
89'
De slotfase van de wedstrijd is niet erg interessant. sc Heerenveen is tevreden met de 3-0 voorsprong. De Zwollenaren proberen af en toe toch om een doelpunt te maken, maar zijn niet bij machte om de 3-1 te forceren.
87'
Alfreð Finnbogason is op zoek naar zijn 24e doelpunt van het seizoen. Op aangeven van Bilal Başaçikoğlu probeert de IJslander tot een schot te komen, maar dat wordt geblokt door zijn directe tegenstander.
84'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Youssef Fennich
84'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
83'
Bij PEC Zwolle is het nu een kwestie van de schade te beperken. De Zwollenaren gaan niet (nadrukkelijk) op zoek naar de eretreffer en hopen dat sc Heerenveen geen vierde doelpunt maakt.
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
79'
Een uitstekende tweede helft van de thuisploeg wordt door doelpunten van Rajiv van la Parra en Alfreð Finnbogason. Als de Friezen nog even doordrukken kunnen ze er zelfs vier of vijf maken.
77'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:0 door Alfreð Finnbogason
De wedstrijd is beslist. Hij aasde er al een tijdje op en nu heeft Finnbogason het: een doelpunt. De IJslander wordt diep gestuurd door Rajiv van la Parra en laat vervolgens één op één met Kevin Begois zien dat hij erg koelbloedig is. Hij passeert de doelman en schiet de bal daarna in het lege doel.
75'
We zijn begonnen aan het laatste kwartier van de wedstrijd. De Zwollenaren hebben nog vijftien minuten om wat aan de 2-0 achterstand te doen.
74'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
74'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
72'
Mustafa Saymak lijkt veel last te hebben en vraagt om een wissel, die zodra zal komen.
69'
Kan PEC Zwolle deze wedstrijd nog wat forceren? In de tweede helft is sc Heerenveen heer en meester en heeft het nog geen kans weggegeven. Het lijkt erg lastig te worden voor de Zwollenaren.
68'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Rajiv van la Parra
Wát een heerlijk doelpunt van de buitenspeler. Hij is zo wisselvallig, die Van La Parra, maar dit doet hij fantastisch. Uit de draai neemt hij de bal op de slof en schiet hij hem in de rechterkruising, waarmee hij Kevin Begois kansloos laat.
66'
Tegen Heracles Almelo (twee wedstrijden geleden) maakte Furdjel Narsingh in de slotfase van de wedstrijd de 1-1 en bezorgde hij daarmee PEC Zwolle een punt. Kan hij vanavond dat kunstje herhalen?
66'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Furdjel Narsingh
66'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thanasis Karagounis
65'
Op een gevaarlijke plaats mag Bart van Hintum de vrije trap nemen, maar de verdediger schiet de bal niet hard genoeg om het Kristoffer Nordfeldt moeilijk te maken.
65'
Gele kaart voor Pele van Anholt (sc Heerenveen)
Op de punt van het strafschopgebied haalt Van Anholt Thanasis Karagounis onderuit, wat hem op een gele kaart komt te staan.
62'
Aanvallend laat het team van Ron Jans niet bijster veel zien. We gaan even kijken wie de trainer nog op de bankt heeft: Stef Nijland, Denis Mahmudov en Furdjel Narsingh zijn drie aanvallende opties.
61'
Joey van den Berg heeft pijn. De aanvoerder van sc Heerenveen blesseert zichzelf op het moment dat hij de bal van Ryan Thomas probeert af te pakken.
59'
Ha, wat een lekkere actie van Hakim Ziyech. De begaafde middenvelder van sc Heerenveen passeert Ryan Thomas met een leuke beweging, maar de Nieuw-Zeelander herstelt zich vervolgens en houdt zijn lichaam tussen Ziyech en de bal, waardoor PEC Zwolle een doeltrap krijgt.
56'
PEC Zwolle heeft in de tweede helft nog helemaal niets laten zien. Als de ploeg van Ron Jans op deze voet doorgaat, dan zal het vanavond zonder punten huiswaarts keren.
54'
Wat een enorm goede start van sc Heerenveen in de tweede helft. De Friezen spelen een hoog tempo, zetten veel druk op PEC Zwolle en creëren veel kansen.
52'
Daar weet Alfreð Finnbogason zijn voet net niet tegen de bal zetten! De IJslander kan op een voorzet van Rajiv van la Parra de 2-0 intikken, maar de topscorer van de Eredivisie vergeet de bal te raken.
50'
Een vlammend schot van Joey van den Berg! De aanvoerder van de Friezen schiet een afvallende bal keihard richting het doel van Kevin Begois, die met enorm veel moeite en een beetje geluk de bal tegenhoudt.
48'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
De verdediger van PEC Zwolle houdt tijdens een aanval van sc Heerenveen Alfreð Finnbogason vast. Ed Janssen fluit in eerste instantie niet voor de overtreding, maar op het moment dat het spel stil ligt, geeft hij Van Polen alsnog een gele kaart.
48'
Bilal Başaçikoğlu! Wat een heerlijke actie van deze jonge buitenspeler. Aan de rechterkant van het veld is hij iedereen te snel en te slim af, waardoor hij zichzelf in een goede positie manoeuvreert. De maker van de 1-0 krijgt een goede schietkans om zijn tweede te maken, maar Kevin Begois keert zijn inzet.
46'
Meteen een klein kansje voor de thuisploeg. Voor de zoveelste keer breekt Bilal Başaçikoğlu, die met een harde voorzet Alfreð Finnbogason probeert te bereiken. De pass is net iets te scherp, waardoor Kevin Begois de bal kan onderscheppen.
46'
Het kwartiertje rust zit erop: de tweede helft in het Abe Lenstra Stadion is begonnen!
46'
45'
Einde eerste helft Het venijn van de eerste helft tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle zat in de staart. In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf waren er vier grote kansen te noteren: twee voor de Friezen en twee voor de Zwollenaren. Slechts één van die kansen werd verzilverd: in de 38e minuut maakte Bilal Başaçikoğlu op aangeven van Hakim Ziyech de 1-0.
45'
En aan de andere kant een enorme kans voor Rajiv van la Parra! Aan de rechterkant staat nu Bilal Başaçikoğlu, die van kant is gewisseld met Van la Parra. De maker van de 1-0 is zijn directe tegenstander weer te snel af en weet met een lage voorzet Van la Parra te bereiken, die van een meter of tien eigenlijk de 2-0 moet maken, maar de bal net naast schiet.
44'
Fred Benson schiet net naast! Alle credits voor de kans gaan naar Mustafa Saymak, die de aanval zelf opzet en met een hakje Benson bedient. De spits plaatst de bal met zijn linkerbeen echter net naast het doel.
42'
De vrije trap die de Friese ploeg krijgt wordt door Hakim Ziyech genomen, die de bal hard op de vuisten van Kevin Begois schiet.
41'
Gele kaart voor Thanasis Karagounis (PEC Zwolle)
De Griek haalt aan de rechterkant van het veld, net naast het strafschopgebied, de maker van de 1-0 onderuit. Başaçikoğlu had als hij niet werd tegengehouden vanuit een gevaarlijke positie de bal voor kunnen geven.
38'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Bilal Başaçikoğlu
Waar Giovanni Hiwat aan de ene kant had moeten scoren maar dat niet deed, doet Bilal Başaçikoğlu het aan de andere kant wel. De 18-jarige buitenspeler wordt diep gestuurd door Hakim Ziyech, ontdoet zich van de verdediging en schiet oog in oog met Kevin Begois de bal in de rechterhoek achter de doelman.
36'
Zo, grote kans voor Giovanni Hiwat! De rappe buitenspeler trekt vanaf de linksbuiten naar binnen, is Arnold Kruiswijk en kan vanaf een meter of acht vanaf het doel met de punt van zijn schoen uithalen. Kristoffer Nordfeldt redt en de rebound van Fred Benson (hoofd) is ook een prooi voor de doelman.
34'
Ed Janssen geeft Jesper Drost een vermaning na een overtreding op Hakim Ziyech. Het was een stevige tackle, maar absoluut geen kaart waard. Een goede oplossing van de scheidsrechter!
33'
Mitchell Dijks moet vroegtijdig het veld verlaten. Wat er precies mis is met de Ajax-huurling is onduidelijk. De vleugelverdediger kan in ieder geval zelfstandig het veld verlaten, dus ernstig zal zijn blessure niet zijn.
33'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Stefano Marzo
33'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mitchell Dijks
31'
Voor de tweede keer deze wedstrijd lijkt Fred Benson alleen op de keeper af te kunnen lopen, maar voor de tweede keer wordt de spits van PEC Zwolle teruggefloten. Goed gezien van grensrechter.
29'
Een hoekschop voor PEC Zwolle. Mustafa Saymak staat achter de bal, maar zijn voorzet is niet goed en kan simpel worden verdedigd door sc Heerenveen.
28'
Een leuke actie van Rajiv van la Parra, die op de linksachter twee spelers van PEC Zwolle te slim af is. De vervolgpass, waarmee hij Alfreð Finnbogason diep wil sturen, is echter ondermaats.
26'
Wie breekt de ban? Dit is typisch zo'n wedstrijd die een doelpunt nodig heeft. Beide ploegen spelen nu simpelweg te behoudend en met te weinig risico om het een aantrekkelijk duel te maken.
25'
PEC Zwolle begint iets beter in het spel te komen. De bezoekers krijgen steeds meer balbezit op de helft van de tegenstander.
24'
Fred Benson gaat neer in het strafschopgebied, maar Ed Janssen trapt niet in de fopduik van de spits. Als je voor zulke overtredingen een strafschop geeft, kan je er elke wedstrijd tien geven.
22'
Zo, lekkere voorzet van Bilal Başaçikoğlu! De jonge buitenspeler van sc Heerenveen geeft de bal vanaf links strak voor, maar zowel Alfreð Finnbogason als Rajiv van la Parra kan zijn voet niet tegen de bal zetten.
21'
Het grote talent van PEC Zwolle, Ryan Thomas, probeert het maar eens van een metertje of 25. Een leuke poging, maar het schot is zowel te zacht en niet goed gemikt.
19'
Veel balbezit voor sc Heerenveen nu. De Friezen spelen nog niet overtuigend, maar hebben wel het betere van het spel. PEC Zwolle probeert de voetballende oplossing te zoeken, maar dat lukt vooralsnog ook nog niet.
18'
Bij de fans van sc Heerenveen heerst er onvrede dat Marco van Basten geen basisplaats inruimt voor Kenneth Otigba. De trainer van de Friezen houdt echter vast aan het centrale duo Christian Kum-Arnold Kruiswijk.
16'
Goede kopkans Joey van den Berg! De aanvoerder van de Friezen kopt de bal uit een hoekschop van Bilal Başaçikoğlu maar een metertje over het doel van PEC Zwolle.
15'
We hebben een kwartier gespeeld in het Abe Lenstra Stadion. Er is nog niet heel veel gebeurd op het veld, op een kansje na van sc Heerenveen-middenvelder Marten de Roon.
14'
Met een slimme steekbal stuurt Mustafa Saymak Fred Benson één op één met Kristoffer Nordfeldt, maar de aanvaller van PEC Zwolle wordt afgevlagd wegens buitenspel.
11'
Gevaarlijke vrije trap van Mustafa Saymak! De middenvelder schiet van een meter of dertig de bal richting de korte hoek, waardoor Kristoffer Nordfeldt zich moet strekken om de bal uit het doel te tikken.
9'
Een leuk kansje voor Marten de Roon. Aan de rechterkant van het veld wordt Hakim Ziyech diep gestuurd, die met zijn chocoladebeen (rechts) een goede voorzet in huis heeft. De bal komt terecht bij De Roon, die de bal uit de lucht neemt, maar huizenhoog over schiet.
7'
Bij PEC Zwolle ontbreken naast Guyon Fernandez ook Mateusz Klich en Diederik Boer. De technicus van de Zwollenaren is geblesseerd aan de rug, de doelman is door ziekte afwezig. Hun vervangers zijn Giovanni Hiwat en Leon ter Wielen.
6'
De eerste corner van de wedstrijd is voor sc Heerenveen. De hoekschop wordt kort genomen, maar levert het team van Marco van Basten niets op.
4'
De teams beginnen de wedstrijden vrij afwachtend. sc Heerenveen heeft in de beginfase iets meer balbezit dan de bezoekers uit Zwolle, maar daar heeft de thuisploeg nog niet veel mee gedaan.
2'
Bij PEC Zwolle staat vanavond Fred Benson in de spits. Hij vervangt Guyon Fernandez, die door trainer Ron Jans uit de selectie is gezet na (herhaaldelijk) wangedrag.
1'
Giovanni Hiwat en Fred Benson hebben namens PEC Zwolle afgetrapt. We zijn begonnen!
1'
Voorbeschouwing

Friesland versus Overijssel, Blauw-Wit versus Blauw-Wit, de nummer 6 versus de nummer 8, oftewel: sc Heerenveen – PEC Zwolle. Hartelijk welkom bij het live verslag van deze wedstrijd. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal jou vanaf kwart voor acht op de hoogte houden van alle gebeurtenissen tijdens dit duel.

De twee clubs die het vanavond tegen elkaar opnemen spelen beide voor een plekje in de play-offs voor Europees voetbal. De nummers 5 tot en met 8 spelen aan het einde van het seizoen om een ticket voor de voorronde van de Europa League. Het kan zelfs zo zijn dat ook de nummer 9 zich kwalificeert, maar dat is afhankelijk van het verloop van de KNVB beker.

sc Heerenveen en PEC Zwolle zijn dus in principe elkaars concurrenten, maar de Friese club is al bijna zeker van een plaatsje in de play-offs. Het team van Marco van Basten staat momenteel op de 6e plaats en heeft een ruime voorsprong van 7 punten op de nummer 9, FC Groningen. PEC Zwolle, dat ook dingt voor een plaatsje in de play-offs, heeft een achterstand van 6 punten op de Friezen.

Voor PEC Zwolle zijn de komende wedstrijden dus een stuk spannender dan voor sc Heerenveen. De Zwollenaren staan op dit moment op de veilige 8e plaats, maar kunnen deze speelronde zomaar terugzakken naar de 10e plaats. De Zwollenaren hebben het echter volledig in eigen hand: bij winst in het Abe Lenstra Stadion blijft het team van Ron Jans in ieder geval 8e en kan het zelfs ten koste van AZ stijgen naar plaats 7.

Het belooft dus vanavond een boeiend duel te worden in het Abe Lenstra Stadion. De thuisploeg wil de zesde plaats consolideren en de bezoekers móeten punten pakken om niet uit de top-8 te vallen. Winnen in het Abe Lenstra Stadion is traditiegetrouw erg lastig, maar dit seizoen zijn de Friezen in eigen huis niet zo ongenaakbaar als ze vroeger waren. Slechts 6 van de 13 gespeelde thuiswedstrijden werden dit seizoen gewonnen. Er liggen dus kansen voor de Zwollenaren.

Er liggen kansen voor PEC Zwolle, maar in Heerenveen beschikken ze over een dodelijk wapen: Alfred Finnbogason. De IJslandse spits is net als al zijn voorgangers in Friesland bijna niet te stoppen. Dit seizoen maakte de 25-jarige goaltjesdief al 22 doelpunten in 26 wedstrijden en daarmee is hij de topscorer van de Eredivisie. Zo’n doelpuntmaker hebben de Zwollenaren niet in huis. De clubtopscorer is Guyon Fernandez (9 doelpunten), maar trainer Ron Jans heeft hem vanwege wangedrag uit de selectie geszet. Zijn vervanger zal vanavond Fred Benson zijn, die dit seizoen 7 keer het doel trof.