Atromitos Donderdag, 22. Augustus 2013
18:30 uur
AZ Alkmaar
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 51. / Schot met links  (Nemanja Gudelj)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 73. / Schot met rechts
1 : 2 Torinfos in de Ticker Dimitrios Papadopoulos 76. / Penalty
1 : 3 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 90.  (Steven Berghuis)

90'
Einde wedstrijd AZ heeft in Athene zeer goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de groepsfase van de Europa League. In het Peristeri Stadion kwamen beide ploegen in de eerste helft niet tot scoren, maar in het tweede bedrijf was dat wel anders. Na een goede start in de tweede helft kwam de ploeg van Gertjan Verbeek al snel op een 0-1 voorsprong. Gudmondsson tekende met een knappe volley voor het eerste doelpunt. Twintig minuten voor tijd verdubbelde Jóhannsson de score, na een knappe pass van Overtoom. Even werd het nog spannend. Esteban haalde in het strafschopgebied Papadopoulos onderuit en laatstgenoemde benutte de penalty. In het laatste kwartier konden de Grieken echter geen vuist maken en een echt slotoffensief bleef uit. In de slotminuut maakte goudhaantje Gudmondsson het Alkmaarse feestje compleet door de 1-3 tegen de touwen te schieten.
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:3 door Jóhann Guðmundsson
In de derde minuut van de extra tijd doet AZ enorm goede zaken door uit de counter de 1-3 te maken. Via Overtoom en Berghuis komt de bal bij Gudmondsson terecht, die samen met nog twee AZ'ers en slechts een Atromitos-verdediger op de doelman afstevent. Behendig als Gudmondsson is, kapt hij keeper Sifakis uit en schiet vervolgens de bal in het doel.
90'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
90'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
90'
Het doel is leeg, maar Jóhannsson schiet naast! Door een goede pass valt de bal tussen Johansson en de doelman van Atromitos, maar de Ijslander is er net wat eerder bij. Hij tikt de bal tegen de doelman en is hem voorbij, maar omdat de bal wat aan de zijkant is komen te liggen en hij wordt opgejaagd door een verdediger, moet de aanvaller in een keer uit halen. Dat doet hij goed, maar het ontbreekt hem aan precisie, want de bal gaat net naast, waardoor de 1-3 uitblijft.
89'
Gele kaart voor Willie Overtoom (AZ Alkmaar)
Op het middenveld houdt Overtoom Umbides opzichtig vast en dat wordt door de scheidsrechter bestraft.
86'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
86'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
85'
In het strafschopgebied ontvangt de net ingevallen Kallergis de bal. Hij neemt aan en schiet, maar Wuytens staat goed opgesteld en blokkeert het schot.
84'
Wissel in bij Atromitos -> Manolis Kallergis
84'
Wissel uit bij Atromitos -> Panagiotis Ballas
83'
Invaller Brito maakt bijna de 2-2! Voor het doel ontstaat een scrimmage, waarbij de bal uiteindelijk bij Brito terecht komt. De invaller is echter niet koelbloedig genoeg en schiet de bal van dichtbij net naast het doel van Esteban.
80'
Na een hectische periode waarbij AZ en Atromitos in korte tijd scoorden, is de rust op het veld weer wat teruggekeerd. AZ zakt wat terug en laat het initiatief over aan Atromitos, dat op zoek gaat naar de gelijkmaker.
76'
Doelpunt voor Atromitos, 1:2 door Dimitrios Papadopoulos
De sterspeler van Atromitos faalt oog in oog met Esteban niet en schiet zijn ploeg naar de 1-2.
76'
Gele kaart voor Esteban Alvarado (AZ Alkmaar)
Voor het veroorzaken van de penalty krijgt Esteban een gele kaart.
76'
Penalty Atromitos! Uit een benarde situatie waarbij Papadopoulos bijna de 1-2 maakt, probeert Esteban de bal voor de voeten van Papadopoulos weg te tikken. Dat lukt hem niet, wel raakt hij de voeten van de Griek die vervolgens gewillig naar de grond gaat. De scheidsrechter ziet het uitstekend en geeft Atromitos een penalty.
74'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Willie Overtoom
Met een fantastische steekbal stuurt Overtoom Jóhannsson weg, die slechts een verdediger voor zich te dulden heeft. De Ijslander kapt Fitanidis uit, die als een amateur staat te verdedigen en verschalkt met een schot vervolgens de doelman.
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
71'
Een vrije trap van Ballas vliegt net naast het doel van Esteban! De bal wordt hard en laag naast geschoten. De scheidsrechter fluit tot verbazing van de doelman tot AZ voor een hoekschop, die de Grieken een andere mogelijkheid geven. Papadopoulos krijgt de bal op zijn kruin en raakt de bal hard, maar de bal gaat naast het doel.
70'
Wissel in bij Atromitos -> Eduardo Brito
70'
Wissel uit bij Atromitos -> Elin Dimoutsos
69'
Atromitos begint steeds meer balbezit te krijgen en lijkt klaar te zijn voor een slotoffensief. Of de Grieken bij machte zijn om daadwerkelijk kansen te creëren is een vraagteken, daar de verdediging van Alkmaar tot op heden gemakkelijk standhoudt.
66'
Een schot van ver van de speler die in de eerst helft indruk maakte, Papadopoulos, brengt Esteban niet in de problemen.
65'
Gele kaart voor Konstantinos Giannoulis (Atromitos)
Voor een soortgelijke overtreding als Viergever de eerste helft beging, krijgt Giannoulis een gele kaart. Slachtoffer van de overtreding is ditmaal Beerens.
61'
Wissel in bij Atromitos -> Stefano Napoleoni
61'
Wissel uit bij Atromitos -> Thanasis Karagounis
61'
Vanuit de rechtsbuiten trekt Beerens naar binnen en haalt met zijn linkervoet uit, wat doelman Sifakis in de moeilijkheden brengt. Ternauwernood kan de keeper de bal tot een hoekschop verwerken.
60'
Na een uur spelen valt de conclusie te trekken dat AZ er goed voor staat. AZ heeft de controle over de wedstrijd en zonder dat het veel kansen heeft gekregen, staat het met 0-1 voor.
58'
Een goede lange bal van Gouweleeuw bereikt bijna Elm die de mogelijkheid had om de bal over de uitgekomen keeper te koppen, maar doelman Sifakis is net iets eerder bij de bal dan Elm.
55'
Na de achterstand is Atromitos meteen een stukje aanvallender gaan spelen. Willen de Grieken de groepsfase van de Europa League bereiken, dan kan vandaag eigenlijk niet verloren worden.
51'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Jóhann Guðmundsson
Een goed begin van de tweede helft van AZ wordt meteen beloond! Aan de rechterkant van het veld ontvangt Gudelj de bal, die met een voorzet Jóhannsson probeert te bereiken. De Ijslandse spits mist de bal, maar daarachter staat nog Gudmondsson die de bal - ondanks dat Cruijf zegt dat het niet kan - met het hoofd aanneemt en met een knappe volley de Griekse doelman passeert.
48'
AZ is goed uit de startblokken gekomen. Na een vrije trap uit een veelbelovend plek krijgt het nu een hoekschop nadat de bal via het been van Fitanidis over de achterlijn ging.
47'
De vrije trap, die door Gudelj wordt genomen, vliegt twee meter over het doel.
46'
Gele kaart voor Sokratis Fitanidis (Atromitos)
Voor de handsbal die Fitanidis maakt in het luchtduel met Jóhannsson krijgt de Griek een gele kaart.
46'
Uit de aftrap wordt Jóhannsson de bal door de lucht aangespeeld, waarbij Fitanidis hands maakt en AZ op een aardige plek een vrije trap krijgt.
46'
45'
Einde eerste helft Na 45 minuten spelen is de stand bij het duel Atromitos - AZ nog altijd 0-0. Zonder grote kansen te krijgen en zonder in de moeilijkheden te komen, is de bekerwinnaar de eerste helft doorgekomen.
45'
In de slotminuut van de eerste helft wordt een veelbelovende aanval van AZ onderschept door een verdediger van Atromitos, waardoor het slechts een hoekschop overhoudt.
43'
Het staat buiten kijf dat AZ meer kwaliteit heeft dan Atromitos. Achterin staan de Grieken echter sterk en voorin hebben zij de sluwe Papadopoulos rondlopen. Als AZ een goed resultaat wil boeken, dan moet met name het aanvallende spel de tweede helft beter.
41'
Langzaam maar zeker eindigen we het einde van de eerste helft. AZ heeft sinds de tiende minuut van de wedstrijd beduidend meer balbezit, maar zodra de middellijn wordt gepasseerd, wordt de bal vaak verloren. Laat staan dat er kansen worden gecreëerd.
37'
Een beetje creativiteit zou de ploeg van Gertjan Verbeek geen kwaad doen. De Griekse ploeg staat bij balverlies zeer goed gegroepeerd en tot op heden is het de bekerwinnaar niet gelukt om een gaatje in de Griekse muur te vinden.
34'
Na iets meer dan een halfuur spelen kan je de conclusie trekken dat AZ niet een zeer sterke indruk maakt. Het Griekse Atromitos heeft weliswaar weinig goede kansen gekregen, maar zelf hebben de Alkmaarders nog niets gecreëerd.
32'
Aan flair en zelfvertrouwen ontbreekt het Papadopoulos niet. De Griek die als hangende spits speelt lijkt het begin - en het eind - van elke aanval van Atromitos te zijn.
30'
Uit een hoekschop krijgt Gouweleeuw de mogelijkheid om te schieten, maar zijn schot eindigt bij de cornervlag, waar Gudmondsson klaar staat om de bal weer voor te zetten. Dat draait op niets uit, waardoor de gevaarlijke situatie verkeken is.
26'
Wat een poging van Papadopoulos! De sterspeler van Atromitos is Gouweleeuw, Johansson en Beerens te slim af en probeert vervolgens van veertig meter Esteban te verrassen. De poging is knap en brengt Esteban in de problemen, die de bal ternauwernood over de achterlijn kan tikken.
23'
De eerste echte kans van de wedstrijd is voor Umbides, die de bal na een actie van Pappadopoulos op twintig meter van het doel ontvangt. De Argentijn twijfelt niet en haalt uit, maar mikte de bal net naast de kruising.
19'
Na bijna een kwart wedstrijd te hebben gespeeld, krijgt AZ de eerste hoekschop. Gudmondsson geeft de bal voor en vindt Wuytens, die uit een lastige positie hoog over het doel kopt.
17'
AZ begint langzaamaan het initiatief van de Grieken over te nemen. Achterin worden de Alkmaarders niet opgejaagd, maar zodra zij de middellijn naderen wordt er fel door de Griekse spelers verdedigd.
13'
Van ver probeert Viergever het maar eens een keer, maar het schot komt bij Elm terecht, die in buitenspelpositie staat.
12'
Ondanks het vele balbezit van Atromitos komt AZ tot op heden niet in de problemen. Zelf kan het echter vrij weinig tot niets creëren.
10'
Na een afwachtend begin van beide kanten is het Atromitos dat het initiatief neemt. Tot mogelijkheden heeft dat nog niet geleid.
8'
Een klein kansje volgt uit de vrije trap van Atromitos, maar de doelpoging kan met gemak door Esteban worden gered.
7'
Gele kaart voor Nick Viergever (AZ Alkmaar)
Het is een beetje flauw van de Spaanse scheidsrechter, die in de tweede minuut verzuimde om Dimoutsos geel te geven, maar het is niet geheeld onterecht. Fernandez Borbalan ziet Viergever Karagounis onderuit halen en daarvoor geeft hij de linksback van AZ een gele kaart.
5'
Een rommelig begin van de wedstrijd. Veel foute passes en andere slordigheden.
3'
Het eerste kansje van de wedstrijd is voor Elm, die in het strafschopgebied de bal op zijn hoofd krijgt en vervolgens met een slinks balletje de doelman probeert te verrassen, maar hij heeft geen moeite met zijn inzet.
2'
We zijn nog maar net begonnen, maar de eerste gele kaart van de wedstrijd had al uitgedeeld moeten worden. Gudelj onderschept de bal op het middenveld en loopt slim weg bij zijn tegenstander Dimoutsos, die op zijn beurt een overtreding op Gudelj begaat door zijn shirt vast te houden. De scheidsrechter spaart de Griek.
1'
De wedstrijd in het hete Peristeri is begonnen!
Hallo en welkom bij het live verslag van de wedstrijd Atromitos - AZ! Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal jou de komende twee uur op de hoogte houden van de gebeurtenissen tijdens deze wedstrijd. Om 18:30 zal de wedstrijd beginnen. Onder het kopje 'Wedstrijdschema' kan je zien welke elf spelers Gertjan Verbeek vanavond het veld instuurt.

AZ speelt vanavond de eerste van de twee wedstrijden in het tweeluik tegen Atromitos. De Griekse club is geen bekende naam in het Europese voetbal, maar na de uitschakeling van zowel FC Utrecht (tegen FC Dingerdange 03) als Vitesse (tegen Petrolul Ploieşti), zal men in Alkmaar weten dat een onbekende naam kan verrassen.

Vorig seizoen eindigde Atromitos op een vierde plaats in de Griekse Superleague, waarmee het een plekje in de play-offs verdiende. Daarin veroverde de club uit Athene vervolgens een plek voor de vierde voorronde van de Europa League. Onder andere Panathinaikos eindigde in de competitie onder Atromitos. AZ is gewaarschuwd.

Ondanks dat AZ deze zomer Maher en Altidore naar respectievelijk PSV en Sunderland zag vertrekken en daarmee veel kwaliteit inleverde, lijkt men in Alkmaar over een sterke selectie te kunnen beschikken. De bekerwinnaar van vorig seizoen is het seizoen aardig goed begonnen: na de verloren openingswedstrijd tegen sc Heerenveen werd thuis met 3-2 van Ajax en vervolgens met 1-2 van RKC Waalwijk gewonnen. Gertjan Verbeek en zijn mannen lijken klaar te zijn voor deze Europese confrontatie.