18:00 uur
AZ Alkmaar
1:1
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Andrey Finonchenko 11. / Schot met rechts  (Nikola Vasiljević)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 26. / Schot met links  (Mattias Johansson)

90'
AZ speelt voor de tweede keer gelijk in de groepsfase van de Europa League. De ploeg kwam al vroeg op achterstand door een doelpunt van Andrey Finonchenko, maar Jóhann Guðmundsson maakte al snel de gelijkmaker. In de tweede helft waren de beste kansen voor de uitploeg, maar gescoord werd er niet meer. Overigens is de stand van zaken bij PAOK Saloniki - Maccabi Haifa compleet veranderd. De uitploeg stond met 0-2 voor, maar PAOK is volledig terug in de wedstrijd door doelpunten van Miguel Vítor en Sotiris Ninis. In het scherm rechts van de liveticker kunt u de scoreverloop van deze wedstrijd volgen.
90'
Einde wedstrijd
90'
Nog een heel aardig schot van Roy Beerens, diep in de blessuretijd!
De aanvaller neemt een weggekopte bal aan op de borst en schiet van ongeveer twintig meter in één keer richting de linkerhoek. Aleksandr Mokin duikt, maar hoeft niet in te grijpen.
90'
Een pijnlijke enkel voor Roy Beerens. De aanvaller schermt de bal af, maar de ijverige Andrey Finonchenko stapt in een poging om die bal te veroveren op de enkel van Beerens. Even pijn, maar hij lijkt wel verder te kunnen. Drie minuten blessuretijd worden aan de wedstrijd toegevoegd.
89'
Wissel in bij Shakter Karaganda -> Maksat Bayzhanov
89'
Wissel uit bij Shakter Karaganda -> Roger Cañas
88'
Shaktar Karaganda staat op dit moment met tien man in het veld. Roger Cañas is geblesseerd en kan niet verder. De Colombiaanse middenvelder is inmiddels van het veld gestapt, maar nog niet vervangen.
86'
Bij Shaktar Karaganda wordt nu ook in de aanvallende linie gewisseld. Sergey Khizhnichenko gaat naar de kant en voor de spits komt een andere centrumaanvaller voor terug. Igor Zenkovich mag nog een paar minuten meedoen.
86'
Wissel in bij Shakter Karaganda -> Igor Zenkovich
86'
Wissel uit bij Shakter Karaganda -> Sergey Khizhnichenko
84'
Aron Jóhannsson kan vrij inkoppen na een voorzet van Roy Beerens!
De spits van AZ staat al de hele wedstrijd tussen twee lange kleerkasten, maar de voorzet van Beerens valt er nu precies tussen. Jóhannsson krijgt de bal echter niet lekker op het hoofd, waardoor het leer links naast het doel verdwijnt.
81'
Met nog tien minuten te gaan heeft Dick Advocaat nog altijd niet besloten om te wisselen. Een paar spelers lijken al aardig vermoeid te raken en misschien is een verse kracht in het veld net dat beetje extra wat AZ de overwinning kan bezorgen.
78'
Brrr, een vervelend moment voor het doel van AZ. Nikola Vasiljević kopt de bal dit keer niet voor, hij zet de bal voor vanuit een vrije trap. De bal scheert voor het doel van Esteban langs en maar één speler hoeft de bal aan te tikken en het staat 2-1. Dit gebeurt echter niet, waardoor AZ een doeltrap mag nemen. Toch een gevaarlijk moment voor het doel.
76'
Bij Shaktar Karaganda - AZ wordt er inmiddels druk gewerkt aan het wisselbeleid, maar PAOK Saloniki - Maccabi Haifa is nog vol aan de gang. De uitploeg stond 0-1 voor, maar heeft de voorsprong in de 21e minuut verdubbeld. Eyal Golasa scoorde de tweede treffer.
75'
Wissel in bij Shakter Karaganda -> Evgeniy Tarasov
75'
Wissel uit bij Shakter Karaganda -> Sergiy Maliy
73'
Zo speelt AZ wederom geen geweldige helft, maar de beste kans komt toch op naam van een AZ'er. Aron Jóhannsson kon de voorzet van Roy Beerens echter niet goed genoeg plaatsen om de 1-2 op het scorebord te zetten. Nog een kwartier op de klok. Komt er alsnog een winnaar in Kazachstan?
70'
Kans twee voor AZ en bijna een doelpunt voor Aron Jóhannsson!
Niet alleen de thuisploeg is gevaarlijk via een ingooi, AZ ook. Maarten Martens pakt de bal snel en gooit de bal in één keer diep op Roy Beerens. De aanvaller maakt op rechts een actie, haalt de achterlijn en legt terug op Jóhannsson. De spits schiet met rechts op de doelman, maar die weet het schot te keren. Hij bokst de bal echter tegen een ploeggenoot op, waardoor de bal bijna alsnog in het doel belandt. Nikola Vasiljević ruimt echter op.
67'
Het blijkt oppassen voor AZ, want Shakter Karaganda komt er geregeld bijzonder snel uit. Nu krijgt de ploeg een corner, als Jan Wuytens ingrijpt voordat Sergey Khizhnichenko kan schieten. Het levert de thuisploeg echter niets op.
63'
Positief nieuws vanuit Griekenland, want daar is Maccabi Haifa zojuist op een 0-1 voorsprong gekomen tegen PAOK Saloniki door een doelpunt van Dino Ndlovu. Blijft de stand zo op de velden, dan wordt AZ koploper in groep L.
62'
AZ komt meer aan het voetballen toe omdat het middenveld van de Nederlandse ploeg beter bereikbaar is. Maarten Martens, Celso Ortíz en Nemanja Gudelj krijgen steeds meer ruimte van hun directe tegenstanders en kunnen daardoor beter de aanvallende linie bereiken.
59'
Gele kaart voor Esteban Alvarado (AZ Alkmaar)
Een opstootje tussen Esteban Alvarado en Nikola Vasiljević vlak voordat Shakter Karaganda een corner mag nemen. Vooral Esteban lijkt erg boos te worden om een actie van Vasiljević, maar beide voetballers krijgen een gele kaart.
59'
Gele kaart voor Nikola Vasiljević (Shakter Karaganda)
57'
Het spel gaat nu meer op en neer. Dat betekent dat ook Shakter Karaganda aanvallend denkt. In vergelijking met de eerste helft is AZ nu ook wat dreigend, maar verdedigend zijn de Nederlanders erg zwak. Ze tonen weinig lef en durf in de duels en dat is precies wat de thuisploeg wil.
54'
Mattias Johansson moet daar voor eigen succes gaan!
De rechtsback komt mee op, speelt zijn directe tegenstander behendig uit, maar wil eenmaal aangekomen in het strafschopgebied Roy Beerens met een balletje breed bedienen. De aanvaller van AZ rekent hier niet op, maar ook de pass was niet goed van Johansson. De verdediger moest hier gewoon zelf uithalen, want er lag ruimte voor een schot.
53'
In de groep van AZ is PAOK Saloniki - Maccabi Haifa inmiddels ook begonnen. Als PAOK vanavond verliest van de Israëliërs dan kan AZ bij winst niet alleen koploper in groep L worden, maar zet het ook een hele grote stap richting de volgende ronde van de Europa League.
50'
AZ heeft honderd procent scherpte nodig om met drie punten te vertrekken uit Kazachstan. Voorin zijn ze wel scherp, want AZ kreeg één kans en scoorde daar ook meteen uit. Achterin wil het nog niet echt vlotten met vooral Jeffrey Gouweleeuw.
47'
Oh-oh-oh, het lijkt weer te gebeuren hoor. Sergey Khizhnichenko mag af op Esteban als Jeffrey Gouweleeuw uitstapt maar gewoon niet ingrijpt. Esteban blijft lang staan en maakt het daardoor moeilijk om hem te passeren. Khizhnichenko probeert de rechterhoek te vinden, maar vindt de keeper op zijn weg.
47'
AZ begon heel slecht aan de eerste helft, het is te hopen voor de Nederlandse ploeg dat dit in de tweede helft niet weer gaat gebeuren.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
AZ speelde geen geweldige eerste helft. Vooral de eerste vijftien minuten werd de ploeg van Dick Advocaat volledig weggespeeld. In de elfde minuut scoorde de ploeg dan ook. Een verre inworp van Gediminas Vičius werd doorgekopt door Nikola Vasiljević. Hij vond Andrey Finonchenko bij de tweede paal en de aanvoerder van Shaktar Karaganda schoot met rechts de 1-0 binnen. De storm ging maar niet liggen en de 2-0 leek een kwestie van tijd. Toch viel de 1-1 in de 26e minuut. Mattias Johansson bereikte met een schitterende, splijtende steekbal collega Jóhann Guðmundsson, die kalm bleef en de bal onder doelman Aleksandr Mokin schoof. Vlak voor rust haalde Nemanja Gudelj nog een kopbal van Andrey Poryvaev van de lijn, waardoor het na 45 minuten bij 1-1 bleef.
45'
Einde eerste helft
45'
Gele kaart voor Andrey Poryvaev (Shakter Karaganda)
Andrey Poryvaev probeert een slimmigheidje. Hij ligt op de grond na zijn kopbal die door Nemanja Gudelj van de lijn werd gehaald, maar de bal komt wel op hem af na het wegwerken. Poryvaev werkt de bal weer terug in het strafschopgebied, maar doet dit met de arm. De scheidsrechter ziet dit en geeft terecht een gele kaart.
45'
Nemanja Gudelj haalt een bal van de lijn! De middenvelder staat op de juiste plek om een harde kopbal van Andrey Poryvaev uit het doel weg te schieten. De middenvelder van Shaktar Karaganda kon inkoppen na een hoge voorzet vanaf links van Gediminas Vičius.
41'
De wedstrijd is qua niveau wat ingezakt. Beide ploegen komen nauwelijks bij het doel van de tegenstander omdat de passing aan beide kanten erg slordig is. Nog vier minuten tot aan de rust, kan er nog een doelpunt vallen?
37'
Het zou niet gek zijn als Gediminas Vičius vanavond nog ontzettende spierpijn in zijn armen krijgt. De verdediger gooit elke ingooi die op de helft van AZ genomen mag worden en houdt zich geen enkele keer in. Volle kracht, vooruit!
35'
Het is toch een wapen hoor, die verre inworp. Roger Cañas mag nu uithalen, als Jan Wuytens de bal niet lekker wegwerkt. Cañas haalt snel en hard uit, maar wordt afgefloten omdat Wuytens bij het uitverdedigen gehinderd werd door Andrey Finonchenko.
32'
Het blijft natuurlijk oppassen voor de uitploeg, want Shaktar Karaganda verandert zijn spelopvatting natuurlijk niet na het doelpunt van Jóhann Guðmundsson. Met al die lange spelers op het veld is een lukraak weggeschoten bal zo om te vormen tot kans.
29'
Wat een geweldige opsteker voor de ploeg van Dick Advocaat. AZ speelt absoluut niet goed, maar één uitbraak is voldoende om de stand gelijk te trekken. Nu is het afwachten of deze opsteker een positieve uitwerking heeft op de Nederlandse ploeg.
26'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Jóhann Guðmundsson
De eerste echte kans voor AZ is meteen raak! Jóhann Guðmundsson rondt een geweldige steekbal van Mattias Johansson geweldig af. Johansson vindt zijn teamgenoot met een splijtende pass vanaf de rechterkant van het veld. Guðmundsson loopt perfect, komt één op één met Aleksandr Mokin en schuift de bal rustig onder de keeper door. 1-1 na een klein half uur spelen.
24'
AZ heeft ontzettend veel moeite met de duelkracht van Shaktar Karaganda. Vooral de kopduels worden allemaal verloren en in verdedigend opzicht leidt dat bijna altijd tot een kans. Aanvallend weet de ploeg uit Alkmaar ook geen vuist te maken.
21'
Shaktar Karagande laat zien hoe je wel een corner zet. De bal komt uiteraard bij Nikola Vasiljević, die van doorkoppen zijn beroep heeft gemaakt. De verdediger verlengt ditmaal op Sergey Khizhnichenko, maar van dichtbij kopt de spits over.
20'
Een kansje, meer creëert AZ niet. De corner is niet goed, maar het verwerken van de bal door de verdediging van Shaktar Karaganda is dat evenmin. Aron Jóhannsson laat de bal lopen voor Roy Beerens, die van buiten de zestien in één keer richting de rechterhoek schiet. Aleksandr Mokin hoeft niet in te grijpen, alhoewel de bal uiteindelijk nog in het zijnet belandt.
19'
AZ kan misschien eindelijk gevaarlijk worden. Nick Viergever komt mee naar voren en zet Aleksandar Simčević zo onder druk dat de speler een corner weggeeft.
16'
Weer een goede kans voor Shaktar Karaganda na een verre ingooi. Andrey Finonchenko komt wederom bijna aan de bal op vijf meter van het doel van Esteban, maar Jan Wuytens weet de bal net op tijd weg te trappen. De tactiek bij een ingooi is duidelijk. Gediminas Vičius slingert de bal in één keer richting het strafschopgebied en de boomlange Nikola Vasiljević kopt de bal door op een medespeler. Levensgevaarlijk en ook nog succesvol.
14'
AZ probeert op te staan na de harde klap van Shaktar Karaganda, maar slaagt hier voorlopig nog niet in. De thuisploeg domineerde de eerste tien minuten volledig en lijkt AZ geen rust te gunnen.
11'
Doelpunt voor Shakter Karaganda, 1:0 door Andrey Finonchenko
Het kon niet uitblijven. AZ zit totaal niet in de wedstrijd en Shaktar Karaganda komt dan ook terecht op voorsprong. Gediminas Vičius komt met een ingooi van rechts ontzettend ver en vindt op de penaltystip zijn collega Nikola Vasiljević. Hij kopt de bal richting de tweede paal, waar Andrey Finonchenko klaar staat om de bal met rechts in te tikken. 1-0 voor Shaktar Karaganda na ruim tien minuten spelen.
9'
Het spel heeft even stilgelegen omdat Aldin Оidić naar de grond ging na een duel met Esteban. De goalie van AZ bokste de bal weg, maar raakte met zijn elleboog ook de Bosnische verdediger. De nummer 20 van Shaktar Karaganda werd behandeld op het veld en langs de lijn, maar is inmiddels weer tussen de lijnen gespot.
6'
AZ wordt compleet overlopen in de eerste vijf minuten. De uitploeg komt er nog niet aan te pas in Kazachstan en heeft al drie grote kansen moeten slikken. Het is dat Esteban goed oplet, ook bij een corner van Shaktar Karaganda. De goalie bokst de bal weg voordat Aldin Оidić kan inkoppen.
3'
AZ moet heel snel uit de vroege winterslaap ontwaken, want Shaktar Karaganda kreeg al een handvol goede kansen in de eerste minuten. Roger Cañas vond Alvarado Esteban op zijn weg en ook Gediminas Vičius kon de openingstreffer niet maken.
1'
Wat een ontzettend grote kans voor Gevorg Ghazaryan!!
Al in de eerste minuut kwakkelt de defensie van AZ. Jan Wuytens wil de bal achterwaart terugkoppen op Alvarado Esteban. De bal is te kort en Ghazaryan kan zomaar door op de goalie van AZ. Hij is echter niet koelbloedig genoeg en scoort niet.
1'
Ruim vijfduizend kilometer ten oosten van Nederland is Shaktar Karaganda - AZ begonnen. De derde wedstrijd voor AZ in de Europa League 2013/2014.
1'
Aanvang wedstrijd
Leuk en aardig voor AZ om in de Europa League te spelen, maar voor de wedstrijd tegen Shakter Karaganda reizen de Alkmaarders toch echt naar Azië af. In Kazachstan – dat voor de helft in Azië ligt - wacht de derde tegenstander van AZ in Europa.

AZ draait eigenlijk prima in de Europa League. De eerste wedstrijd werd met 1-0 van Maccabi Haifa gewonnen en tegen PAOK Saloniki leek de ploeg opnieuw de volle buiten binnen te halen. In de slotfase bracht Dimitrios Salpingidis zijn ploeg echter op gelijke hoogte, waardoor AZ vier punten uit twee wedstrijden heeft in groep L. Daarmee staat de ploeg op gelijke hoogte met de hiervoor genoemde Griekse ploeg. PAOK heeft echter een doelpunt meer gescoord en staat daarom eerste in de groep. In de Eredivisie moet AZ haar draai nog vinden, maar omdat elke ploeg in de Nederlandse competitie veel punten verliest staat AZ slechts drie punten achter op de koploper. Vooral de wisselvalligheid van AZ is opmerkelijk te noemen. Er wordt met 3-0 verloren van NAC Breda, maar de week daarop wordt PSV met 2-1 verslagen. Vervolgens is FC Groningen weer te sterk voor de Alkmaarders.

Shakter Karaganda, voluit Futbolniy Klub Shakter Karaganda, is dus een ploeg uit Kazachstan. De thuisploeg van vanavond heeft één punt in de Europa League door een gelijkspel tegen Maccabi Haifa. Het is opvallend dat Shakter Karaganda in twee wedstrijden altijd op voorsprong is gekomen. Tegen Maccabi Haifa werd een 2-0 voorsprong uiteindelijk weggegeven en werd het 2-2 en PAOK Saloniki kreeg ook de kans om een 1-0 achterstand weg te poetsen. Scoren kan de ploeg dus wel, maar ze krijgen ook veel doelpunten tegen. AZ moet vanavond goed letten op Roger Cañas. De lange middenvelder met nummer 88 is de spelmaker van Shakter Karaganda en heeft veel ervaring in zowel nationaal als internationaal voetbal. De Colombiaan is 23, maar kan altijd rekenen op een plek in de basisopstelling.

Bij winst kan AZ een hele grote stap zetten in de richting van de volgende ronde in de Europa League. Onder leiding van de nieuwe trainer Dick Advocaat zal AZ ver van eigen haard een prestatie moeten neerzetten. Veel plezier bij Shakter Karaganda – AZ!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner