19:00 uur
Maccabi Haifa
2:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 37. / Schot met rechts  (Maarten Martens)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 90. / Schot met links  (Maarten Martens)

90'
Samenvatting tweede helft
Na het doelpunt van Gudmundsson is de wedstrijd meteen afgelopen. Een degelijk AZ wint en overwintert Europees. Advocaat verliest voor de tiende keer op rij niet met zijn ploeg. Sinds zijn aanstelling verloor hij alleen zijn eerste wedstrijd.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Jóhann Guðmundsson
De aanvaller ontvangt de bal aan de rechterkant. Hij zet zijn tegenstander op het verkeerde been en trekt naar binnen, vervolgens schiet hij met links de bal in het net. Zo scoort hij zowel uit als thuis tegen Haifa.
90'
De supporters van AZ moeten nog geven geduld hebben om de overwintering te kunnen vieren. Door de blessure van de assistent-scheidsrechter komen er maar liefst vijf minuten extra tijd bij.
87'
Vlak voor tijd krijgt Viergever nog een kans op een doelpunt. Wuytens kopt een corner terug voor het doel. De centrale man wil dan bij de tweede paal de bal inkoppen, maar wordt in de weg gelopen door teamgenoot Elm.
87'
Enerverend is de wedstrijd vanavond niet geweest. Het meeste viel te beleven in het uitvak, waar het negentig minuten lang een feest was. De uitsupporters hebben zich van hun beste kant laten zien vanavond.
84'
De slotfase is rommelig begonnen. Beide teams zijn vaak snel de bal kwijt. Dat komt de kwaliteit van de wedstrijd niet ten goede. Het belangrijkste is echter de overwintering van AZ in Europa.
81'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
81'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
79'
Wissel in bij Maccabi Haifa -> Gustavo Boccoli
79'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Avihay Yadin
77'
Het verzet is gebroken bij Maccabi Haifa. Het geloof in een overwinning lijkt volledig te zijn verdwenen. Het beperkt zich nu tot verdediging en komt nog maar af en toe in de buurt van het strafschopgebied van AZ.
74'
Viergever met een verdienstelijke poging vanaf rand zestien. Gudmundsson probeerde de bal op Berghuis te geven, maar de pass was buiten het bereik van de vleugelaanvaller. Daardoor kwam het leder voor de voeten van Viergever. De centrale man schiet net naast het doel van Haifa.
70'
Wissel in bij Maccabi Haifa -> Dino Ndlovu
70'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Shimon Abuhazira
69'
Op papier is het een defensieve wissel. Een aanvaller maakt plaats voor een middenvelder. Advocaat wil geen risico meer nemen, aangezien hij met deze stand sowieso zeker is van overwintering in Europa.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
65'
Invaller Azulay laat de kans op de gelijkmaker liggen! Een fraaie steekpass zette de nieuwe man vrij voor Esteban. Het vizier staat nog niet op scherp bij Azulay. Hij schoof de bal ruimschoots naast.
62'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Shlomi Azulay
62'
Wissel uit bij Maccabi Haifa -> Idan Vered
62'
Het hele uitvak ontploft na een doelpunt van Maccabi Haifa. Turgeman neemt de bal echter in buitenspelpositie aan, waardoor het feest niet doorgaat. Dat hadden de uitsupporters een beetje laar door.
60'
Met nog een half uur op de klok komt de volgende ronde steeds dichterbij voor AZ. De Nederlandse club heeft aan een punt voldoende en Haifa is na de kans van Abuhazira niet meer gevaarlijk geweest.
59'
De vierde official heeft de vlag overgenomen. De grensrechter neemt nu de taken van de vierde man over. De assistent-scheidsrechter kampt met een kuitblessure, waardoor hij niet verder kan. Het spel is hervat.
56'
Het spel wordt even stil gelegd door de scheidsrechter. Er lijkt iets aan de hand met zijn assistent. Naar verluidt is de grensrechter geblesseerd en kan hij daardoor niet verder. De assistent is inmiddels naar binnen.
55'
Het meeste balbezit is voor de bezoekers, die het spel mogen maken van AZ. De mannen van Advocaat nemen in de tweede helft een wat afhoudende houding aan. Het lijkt erop dat AZ haar opponent in de omschakeling wil verrassen.
52'
De kans van Haifa laat zien dat AZ geen enkel moment kan verslappen. De Alkmaarders kunnen zich weliswaar een tegendoelpunt veroorloven, maar gaan toch liever met een overwinning van het veld af.
50'
Abuhazira mist oog-in-oog met Esteban! Johansson zit volledig mis bij een lange pass van achteruit. Daardoor kan de spits van Haifa alleen op Esteban af. Abuhazira schiet de bal over Esteban en het doel van AZ heen.
48'
Net zoals in het begin van de eerste helft, probeert Maccabi Haifa in de eerste minuten aanvallend te spelen. Het zorgt voor een gevaarlijk schot van Rayo. De poging van de Haifa-speler vliegt net voorlangs.
46'
Zowel AZ als Maccabi Haifa is ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. De bezoekers hebben twee doelpunten nodig om nog uitzicht te houden op de volgende ronde van de Europa League.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Het eerste gedeelte van dit duel is redelijk rustig verlopen. AZ is, op de kans vlak voor rust na, niet in de problemen geweest tegen Maccabi Haifa. De Alkmaarders creëren zelf echter ook weinig en imponeren nog niet.
45'
Einde eerste helft
43'
Maccabi Haifa dicht bij de gelijkmaker! Twatha geeft de bal vanaf de linkerkant scherp voor. Abuhazira kan dan tegen de bal aanlopen, maar laat het stuk leder slim lopen. Esteban was daardoor gezien. De goalie van AZ ziet tot zijn opluchting de bal voorlangs gaan.
43'
Maccabi lijkt na het tegendoelpunt de tactiek van AZ overgenomen te hebben. De ploeg uit Israël laat zich terugzakken en de thuisploeg het spel maken. In de omschakeling hoopt het dan AZ pijn te doen.
42'
Het zelfvertrouwen van Gudelj is na zijn doelpunt gegroeid. De zomeraankoop van AZ krijgt op ruim dertig meter de bal voor zijn voeten en haalt vol uit. Een onbesuisd schot is het resultaat. Het leder vliegt ruim naast.
40'
Het doelpunt valt in een fase waarin AZ meer begon aan te dringen. De mannen van Advocaat beginnen nauwkeuriger te spelen en kunnen daardoor Maccabi Haifa achteruit dwingen.
37'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Nemanja Gudelj
De verdediging van Maccabi staat volledig te slapen bij een vrije trap. Vanaf de rechterkant slingert aanvoerder Martens de bal voor het doel. Bij de tweede paal tikt Gudelj eenvoudig met rechts binnen.
34'
Gudelj met een goede vrije trap! Nadat de keeper, volgens de arbiter, te ver naar voren was gelopen met de bal in de handen, mocht AZ aanleggen voor een vrije trap. Gudelj schiet de bal hard en over de muur, maar de doelman brengt redding op de poging van Gudelj. Vervolgens lukt het Beerens niet om de rebound te benutten.
31'
In Groep L is PAOK Saloniki al zeker van de volgende ronde. De Grieken kwamen eerder op de avond in actie tegen Shakhter Karagandy en boekten een 0-2 zege. Daardoor kan zowel Shakhter als Maccabi Haifa de Griekse formatie niet meer inhalen.
28'
Advocaat gaf voor de wedstrijd aan vol voor de winst te gaan. Daar lijkt het tot op heden niet op. De Alkmaarders beperken zich vooral tot verdedigen. Ze voeren hun defensieve taken goed uit. AZ concentreert zich, zoals net gebeurde, op een snelle uitbraak.
24'
Martens met de eerste kans van de wedstrijd! Een snelle tegenaanval van AZ. Beerens geeft op rechts de bal mee aan Gudmundsson. De aanvaller tikt het leder vervolgens keurig opzij naar de inkomende Martens. De Belg haalt vanaf rand zestien goed uit, maar de keeper van Haifa brengt redding.
23'
Er gebeurt weinig in het eerste gedeelte van deze wedstrijd. Het meeste balbezit is voor Maccabi Haifa, zij zetten dat niet om in uitgespeelde kansen. Aan de andere kant komt AZ niet langs de verdediging van de bezoekers.
22'
De supporters van Maccabi Haifa zijn duidelijk te horen. Zij zorgen vooralsnog voor de sfeer in het AFAS Stadion. Het uitvak is tot de nok toe gevuld.
19'
Aan beide kanten worden veel fouten gemaakt. Dat zorgt ervoor dat het spel zich vooral rond de middenlijn afspeelt. Zowel AZ als Haifa kan geen grip op de wedstrijd krijgen.
16'
Mattias Johansson geeft de bal zomaar cadeau aan Maccabi Haifa. Twatha probeert daarna, door het strafschopgebied in te gaan, gevaar te stichten. Johansson herstelt net op tijd zijn fout. De verdediger stond even te slapen.
15'
Met Twatha heeft Maccabi Haifa een behendige speler aan de linkerkant. De vleugelaanvaller beschikt niet alleen over snelheid, maar heeft tevens leuke bewegingen in huis. De verdediging van AZ probeert hem met dubbele dekking af te stoppen.
11'
Gele kaart voor Alon Turgeman (Maccabi Haifa)
De speler van Haifa verspeelt de bal knullig aan Wuytens. Met een sliding probeert Turgeman zijn fout dan goed te maken, maar hij raakt de enkel van Wuytens.
10'
Wuytens wordt bij een corner hard in het gezicht geraakt. Abuhazira botst stevig tegen de centrale verdediger van AZ aan. Wuytens kan gewoon verder en krijgt een vrije trap van de scheidsrechter.
7'
AZ meldt zich voor het eerst bij het strafschopgebied van de gasten. Het zorgt direct voor een scrimmage in de zestien. Een verdediger van Haifa voorkomt net op tijd dat Martens een voorzet van Beerens richting doel tikt.
6'
AZ heeft moeite om Maccabi Haifa van haar doel af te houden. De bezoekers maken het spel en leggen AZ hun wil op. De Alkmaarders moeten zich vooralsnog beperken tot tegenhouden.
3'
De bezoekers uit Israël beginnen scherp aan de wedstrijd. Haifa zoekt direct de aanval en zet AZ onder druk. De groenhemden hebben duidelijk de intentie om zo snel mogelijk op voorsprong te komen.
1'
Een groot aantal supporters is nog op zoek naar hun stoeltje. Ondertussen is de wedstrijd in beweging gebracht en wordt er op een mooie grasmat gespeeld. Prima omstandigheden voor een wedstrijd.
1'
Aanvang wedstrijd
AZ neemt in de laatste minuten geen risico. Geen onnodig schot op doel of een snel geplaatst counter van de Alkmaarders. Het balletje gaat beheerst rond bij de manschappen van Advocaat.
Maccabi Haifa speelt vanavond met rouwbanden omdat in Israël zanger Arik Einstein is overleden. Dat gaf trainer Benado tijdens de voorbeschouwende persconferentie aan. "Ter ere van hem spelen we tegen AZ met rouwbanden."
Van harte welkom bij het liveverslag van het Europa League-duel tussen AZ en Maccabi Haifa. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanavond verslag van deze wedstrijd. Zoals gebruikelijk begin ik met de voorbeschouwing en wordt daarna overgegaan naar het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder de knop 'Wedstrijddetails'. Veel plezier gewenst!

AZ
De Alkmaarders hebben vanavond aan een punt genoeg om zeker te zijn van de volgende ronde. Samen met PAOK Saloniki staat de Nederlandse formatie na vier speelronden op de eerste plek met acht punten. Zowel Maccabi als Shakhter volgen op zes punten van de koplopers. Ook in de Eredivisie gaat het naar behoren met de mannen van trainer Dick Advocaat. De keuzeheer staat met zijn elftal op een vierde plaats.

De bezoekers uit Israël strijden voor hun laatste kans in de groepsfase. Bij een zege komt het op drie punten van AZ en zou het in principe in de laatste speelronde op doelsaldo voorbij de Alkmaarders kunnen. Dan moet AZ echter ook de laatste groepswedstrijd verliezen. Maccabi speelde in de groepsfase gelijk tegen Shakhter (2-2) en PAOK (0-0).

Vorige ontmoeting
In de eerste speelronde stonden de formaties ook al tegenover elkaar. In dat duel trok AZ aan het langste eind. Door een doelpunt van Johann Berg Gudmundsson wonnen de Nederlanders met 0-1. In die wedstrijd schoot Maccabi het vaakst op doel,maar kon het de kansen niet omzetten in doelpunten. AZ stelde zich wat terughoudender op en nam door effectief voetbal de drie punten mee naar huis.

Verwachtingen trainers
Dick Advocaat gaat met zijn team vol voor de overwinning, ondanks dat één punt voldoende is. "Maccabi is een ploeg dat graag wil voetballen. Dat kan een voordeel voor ons zijn. Zeker thuis gaan we vol voor de zege, ook al is een punt voldoende voor plaatsing. Ik verwacht een aantrekkelijke wedstrijd." Haifa-trainer Arik Benado ziet de wedstrijd positief tegemoet. "Na een lange reeks van negatieve resultaten hebben we twee opeenvolgende zeges geboekt. Tegen AZ hopen de positieve lijn door te trekken."
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner