sc Heerenveen Zaterdag, 30. November 2013
19:45 uur
Go Ahead Eagles
3:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Erik Falkenburg 43. / Schot met links  (Sjoerd Overgoor)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Marten de Roon 48. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Pelé van Anholt 52. / Schot met links  (Bilal Başaçıkoğlu)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 84. / Schot met links  (Bilal Başaçıkoğlu)

90'
Het is afgelopen in Friesland. Een goede tweede helft betekent dat SC Heerenveen de drie punten in eigen huis houdt.
90'
88'
Het is nu een schiettent in Friesland, waar Go Ahead Eagles is gestopt met verdedigen. Marten de Roon krijgt ontzettend veel ruimte rond het strafschopgebied en plaatst de bal in de rechterhoek. Eloy Room heeft door de vele ruimte rondom De Roon wel al het zicht op de bal en kan dus keren.
85'
Na zijn doelpunt mag Hakim Ziyech meteen de kleedkamer opzoeken. De middenvelder wordt vervangen door Stefano Marzo.
85'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Stefano Marzo
85'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
84'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Hakim Ziyech
Het is over en uit in Friesland. Met een beetje geluk scoort Hakim Ziyech de 3-1. De middenvelder wordt aangespeeld op de rand van het strafschopgebied, haalt uit met links, maar raakt Jop van der Linden. De verdediger verandert de richting van het schot zodanig, dat Eloy Room mistast en de 3-1 moet toestaan.
83'
Jop van der Linden is dicht bij de gelijkmaker!
De centrale verdediger blijkt ook specialist in het nemen van vrije trappen, want hij maakt het Kristoffer Nordfeldt wel heel moeilijk met een geplaatste bal in de rechterhoek. De goalie keert de inzet echter.
80'
Met nog tien minuten te gaan vecht SC Heerenveen voor wat het waard is. De drie punten zijn nu heilig en het mooie voetbal wordt soms overboord gegooid. Gelukkig heeft de ploeg dan spelers als Hakim Ziyech en Bilal Basacikoglu, die het sierlijke niveau weer terughalen.
77'
Wat doet Bilal Basacikoglu dat fantastisch!
De jonge rechtsbuiten pikt een afgeslagen bal op rond het eigen strafschopgebied en heeft dan een geweldige, snelle dribbel in huis. Hij stoomt op richting het goal van Eloy Room, maar behoudt toch het overzicht. Hij ziet Marten de Roon vrijlopen en speelt hem met de juiste snelheid in. De Roon kan direct uithalen, maar schiet rakelings voorlangs.
74'
Het voordeel van met 2-1 voorstaan: Je kunt wisselen wie je wilt. Marco van Basten besluit Rajiv van la Parra naar de kant te halen en Yanic Wildschut in te brengen.
74'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
74'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
71'
Het is leuk voor de wedstrijd dat Go Ahead Eagles blijft voetballen, ondanks de twee klappen die de formatie kreeg in het begin van de tweede helft. Het is alleen afwachten of ze zonder Marnix Kolder een opening kunnen forceren die leidt tot de 2-2.
68'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (sc Heerenveen)
Nu krijgt ook de tweede Ajax-huurling geel. Erik Falkenburg wordt met een snelle bal weggestuurd aan de rechterkant en Mitchell Dijks voorkomt met shirtje trekken dat Falkenburg door kan lopen.
66'
Nu het op een achterstand staat moet er wat gebeuren binnen het elftal. Lars Lambooij wordt daarom na ruim een uur spelen van het veld gehaald en Jeffrey Rijsdijk komt voor hem in de plaats.
66'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Jeffrey Rijsdijk
66'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Lars Lambooij
63'
Door het wegvallen van aanvoerder Marnix Kolder is nu Jop van der Linden aanvoerder bij Go Ahead Eagles.
61'
SC Heerenveen krijgt veel doelpunten tegen, maar scoort daartegenover ook weer veel. In veertien van de laatste vijftien thuiswedstrijden scoorden de Friezen steeds minimaal twee keer.
58'
Pech voor Marnix Kolder en Go Ahead Eagles. De aanvalsleider van de Deventenaren had in de eerste helft al last van zijn ribben en zojuist schoot het er weer in. De spits wordt na een klein uur spelen vervangen door Joey Godee.
58'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Joey Godee
58'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Marnix Kolder
55'
Wat een gekke competitie is de Nederlandse toch. Wie voorspelde dat SC Heerenveen zo aan de tweede helft zou beginnen was voor gek verklaard.
52'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Pele van Anholt
Hoe kan een wedstrijd omslaan zeg? Pele van Anholt scoort meteen na de gelijkmaker de 2-1! Hij mag ver komen en haalt vanaf de zestien uit met links. De bal heeft vaart en de juiste richting, want Eloy Room is kansloos op het schot in de linkerhoek.
50'
SC Heerenveen begint sterk aan de tweede helft en beloond zichzelf daar ook meteen voor. Marten de Roon zette de thuisploeg op 1-1, maar daar lijken de Friezen geen genoegen mee te nemen.
48'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Marten de Roon
Meteen na rust is SC Heerenveen wel gevaarlijk en trefzeker! Hakim Ziyech gooit een verre vrije trap in het strafschopgebied en Marten de Roon kan - ondanks de aanwezigheid van een verdediger - de bal met rechts achter Eloy Room schieten.
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joeri de Kamps
46'
45'
Samenvatting eerste helft:
Vlak voor rust scoort Go Ahead Eagles alsnog de 0-1, en dat is dik verdiend. Daarvoor kreeg de ploeg al kansen via Xander Houtkoop en Joeri Schroyen, maar alleen Erik Falkenburg was trefzeker. Uit een voorzet van Sjoerd Overgoor schoot hij de 0-1 tegen de touwen. SC Heerenveen heeft er één halve kans tegenover gezet en moet ander voetbal op de mat gaan leggen in de tweede helft.
45'
43'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 0:1 door Erik Falkenburg
En SC Heerenveen houdt weer niet de nul. Erik Falkenburg schiet twee minuten voor rust de 0-1 in! Hij wordt door een voorzet van Sjoerd Overgoor in stelling gebracht en ter hoogte van de penaltystip komt Falkenburg voor de man. Met links schiet hij hard in en klopt Kristoffer Nordfeldt voor het eerst vanavond.
41'
Daar is SC Heerenveen dan voor het eerst! Luciano Slagveer opent op rechts, waar Bilal Basacikoglu de bal ontvangt. Hij zoekt zijn directe tegenstander op, komt er niet echt langs, maar schiet toch hard richting de verre hoek. Eloy Room heeft er weinig moeite mee, maar kan niet klemmen. Er staat echter geen speler van SC Heerenveen klaar om de rebound af te ronden.
38'
Zelfs de altijd nadrukkelijk aanwezige Hakim Ziyech is weinig aan de bal vanavond. De middenvelder mist misschien de juiste persoon voorin om de bal aan te geven, maar hij weet zich voorlopig niet te onderscheiden.
35'
Gele kaart voor Joeri de Kamps (sc Heerenveen)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Joeri de Kamps. De middenvelder moet een foutieve inspeelpass herstellen met een harde tackle op Jarchinio Antonia.
33'
Nu is het Joeri Schroyen met een gevaarlijke poging van afstand! De speler schiet een afgeslagen bal in één keer richting de linkerhoek, maar de bal vliegt een half metertje naast de verkeerde kant van de paal.
30'
Een aardige poging van Sjoerd Overgoor, die van ruim twintig meter de linkerhoek zoekt. Kristoffer Nordfeldt ziet het schot echter van ver komen en kan de bal klemmen. Het is opvallend hoe weinig SC Heerenveen creëert in eigen huis.
26'
Weer zet Jarchinio Antonia goed voor, maar ditmaal vanaf de linkerkant. Zijn indraaiende voorzet gaat richting Marnix Kolder, maar die komt net wat beenlengte te kort om de strakke voorzet in te tikken. Go Ahead Eagles begint wat beter te voetballen en neemt het initiatief over.
23'
De snelheid van Jarchinio Antonia is vooralsnog het belangrijkste wapen van Go Ahead Eagles. De rechtsbuiten wordt meerdere malen diep gestuurd en Mitchell Dijks komt er dan vaak niet meer bij. Zijn snelle voorzet wordt echter nog niet op waarde geschat door Xander Houtkoop of Marnix Kolder. 0-0 is de stand nog in Friesland.
21'
SC Heerenveen heeft moeite om de nul te houden in de laatste wedstrijden. Het lukte al tien competitiewedstrijden op rij niet en in die wedstrijden kreeg de ploeg van Marco van Basten maar liefst 27 doelpunten tegen.
17'
De wedstrijd begint iets aantrekkelijker te worden omdat beide ploegen meer risico nemen in het spel. Dit zorgt er ook voor dat er - bijna - kansen ontstaan. Voorlopig was Go Ahead Eagles nog het dichtste bij.
14'
De eerste kans van de wedstrijd moet meteen de 0-1 zijn!!
Jarchinio Antonia wordt op rechts weggestuurd en door de snelheid van hem en Xander Houtkoop staan ze opeens vrij voor het doel. Antonia zet laag voor op Houtkoop, die geheel vrijstaand de 0-1 in moet tikken, maar de aanvaller raakt de bal niet goed en mikt naast.
14'
Op de rechtsbackpositie bij Go Ahead Eagles staat Doke Schmidt. De verdediger wordt dit seizoen gehuurd van SC Heerenveen en is in Deventer uitgegroeid tot een vaste waarde.
11'
De eerste tien minuten voelen meteen al als één helft. Het voetbal van beide ploegen is te traag om de verdedigingen ook maar enigszins uit elkaar te spelen en daardoor zijn er ook nog geen kansen te vermelden.
8'
Go Ahead Eagles heeft het lang niet altijd makkelijk in uitwedstrijden. In vier van de zeven wedstrijden buiten Deventer kwam Go Ahead Eagles niet tot scoren.
5'
In deze wedstrijd spelen twee huurlingen van Ajax in de basisopstelling van SC Heerenveen. Mitchell Dijks en Joeri de Kamps kwamen de afgelopen transferperiode naar Friesland.
3'
SC Heerenveen moet het nog steeds doen zonder Alfreð Finnbogason, maar de jonge Bilal Basacikoglu viel vorige week positief op in het elftal van de Frieze. De aanvaller kon niet heel veel uitrichten omdat SC Heerenveen een mannetje minder had, maar hij liet bij vlagen zien wel degelijk goed te kunnen voetballen.
1'
SC Heerenveen – Go Ahead Eagles werd pas drie keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. De Eagles wonnen de laatste uitwedstrijd van de Friezen in 1995, zo’n achttien jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd, maar het feit blijft dat SC Heerenveen negende staat en Go Ahead Eagles dertiende. Beide ploegen hebben echter nog wel een inhaalwedstrijd te spelen. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van SC Heerenveen – Go Ahead Eagles.

Tot een paar weken terug voetbalde SC Heerenveen prima mee in de Eredivisie. Omdat er in de laatste vijf wedstrijden echter maar één keer is gewonnen bedraagt de achterstand op koploper Vitesse nu acht punten. Alfreð Finnbogason wordt als clubtopscorer hard gemist bij de Friezen. De aanvalsleider is geblesseerd en deed ook vorige week niet mee. Naast Finnbogason zijn ook Uche Nwofor en Samir Fazli geblesseerd. Joey van den Berg is geschorst na zijn rode kaart tegen PSV. In die wedstrijd vocht SC Heerenveen met tien man voor wat het waard was, maar in de slotminuut kreeg de ploeg toch een doelpunt tegen. Omdat Yanic Wildschut daarvoor al de 0-1 had gescoord namen de Friezen een punt mee uit Eindhoven. Een wedstrijd die zorgt voor wat extra vertrouwen bij de Friese formatie.

Go Ahead Eagles doet het als promovendus heel erg aardig in de Eredivisie. Met vier winstpartijen, vier gelijke spelen en vijf nederlagen komt de ploeg uit Deventer uit op zestien punten. Daarmee is het voorlopig veilig, want hekkensluiter NEC voetbalde nog geen tien punten bij elkaar. Vooral de aanval van Go Ahead Eagles is bewonderingswaardig. Met Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia op de flanken en Marnix Kolder in de spits hebben de Eagles een prima aanvallende linie. Scoren lukt dan ook wel, want met twintig doelpunten scoorde Go Ahead Eagles meer dan de concurrentie onderin de Eredivisie. Het kreeg echter ook genoeg doelpunten tegen (32), waardoor een wedstrijd lang niet altijd in winst wordt omgezet.