Roda JC Kerkrade Zaterdag, 21. September 2013
20:45 uur
sc Heerenveen
3:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Magnus Eikrem 26. / Schot met rechts  (Alfreð Finnbogason)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Mitchell Donald 33. / Schot met rechts  (Krisztián Németh)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Krisztián Németh 61. / Schot met rechts  (Anouar Kali)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 63. / Schot met rechts
2 : 3 Torinfos in de Ticker Joey van den Berg 67. / Schot met links  (Hakim Ziyech)
3 : 3 Torinfos in de Ticker Guus Hupperts 71. / Schot met rechts  (Krisztián Németh)

90'
Richard Liesveld fluit voor het einde van de wedstrijd. Een geweldig duel met een mooie 3-3 als eindstand. De supporters in Kerkrade hebben alles gezien: doelpunten, mooi aanvallend voetbal en een strijdende thuisploeg. Voor een overzicht van alle doelpunten, check je het wedstrijdverslag van dit duel. Roda JC - Heerenveen eindigt in 3-3.
90'
90'
Met nog drie minuten blessuretijd geeft Heerenveen alles voor de overwinning! Roda JC loopt op zijn laatste benen en de Friezen gooien alles naar voren. Schoten van Finnbogason, Ziyech en Van la Parra gaan er allemaal niet in, omdat spelers als Biemans en Pluim zich heldhaftig voor de bal gooien.
90'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Roly Bonevacia
90'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Anouar Kali
90'
Henk Dijkhuizen komt in de laatste minuut van de wedstrijd ongelukkig terecht op het gras van Roda. Het veld ziet er al niet stabiel uit en het been van Dijkhuizen lijkt dubbel te klappen in de grond. De verdediger staat inmiddels weer en kan het veld weer betreden.
88'
Wildschut wordt niet veel betrokken in het spel deze avond tegen Roda. En als de buitenspeler dan de bal krijgt, dan weet hij er geen raad mee. Foute keuzes en mislukte rushes kenmerken zijn spel in deze wedstrijd.
85'
De Kamps met de overtreding op Fledderus en Heerenveen kan zich opmaken voor een nieuwe vrije trap van de aanvoerder van Roda. Dat doet hij met nog vijf minuten op de klok. De bal van Fledderus komt in de zestien van Heerenveen, maar dat is dan ook het enige. Heerenveen krijgt de bal weg en kan zelf aanvallen.
82'
Gele kaart voor Anouar Kali (Roda JC Kerkrade)
Kali maakt een professionele overtreding op Ziyech en haalt daarmee het ritme uit het spel van Heerenveen. Dat doet hij ten koste van een gele kaart: zijn tweede van het seizoen.
80'
Een debutant in het veld, want Joeri de Kamps is zojuist ingevallen voor doelpuntenmaker Eikrem. De Kamps wordt gehuurd van Ajax dit seizoen en is een defensieve middenvelder. De Amsterdammer was toe aan speelminuten op het hoogste en trainer Van Basten zag wel wat in de jonge speler. Benieuwd wat hij dit seizoen kan laten zien!
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joeri de Kamps
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
77'
Roda JC krijgt een hoekschop en Fledderus besluit een variant te proberen. Hij passt de bal naar Hupperts, die vervolgens langs zijn tegenstander sprint en op de achterlijn de voorzet geeft. Dat zorgt voor genoeg problemen achterin bij Heerenveen, maar er is niemand van Roda die tegen de bal aan kan lopen.
74'
Even een moment van rust na een wervelstorm aan doelpunten in de tweede helft. Binnen tien minuten, vier doelpunten te zien krijgen: dat is een leuke invulling van je zaterdagavond. Nu lijken beide teams even op adem te komen na een energieke periode, om in de laatste tien minuten alles voor de overwinning te geven!
71'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 3:3 door Guus Hupperts
Roda JC tegen SC Heerenveen is het voorbeeld van het niveau van de Eredivisie: ontzettend leuk aanvallend voetbal, maar verdedigend erg mager. Németh ligt op de grond, schijnbaar verslagen. Maar de Hongaar tikt het balletje slim door en lanceert zo Hupperts die buitenom komt aan de rechterkant. Geen verdediger in de buurt en de buitenspeler knalt de bal in de verre hoek en maakt zo de 3-3.
67'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:3 door Joey van den Berg
Waar in de eerste helft de doelpuntenproductie nog laag was, wordt dat ruimschoots goedgemaakt in de tweede helft. Ziyech bewaart het overzicht en geeft een prima pass op aanvoerder van den Berg die mee op is gekomen. De middenvelder schiet de bal langs Kurto en zo staat Heerenveen weer op voorsprong: 3-2.
64'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Ramon Zomer
64'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arnold Kruiswijk
63'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:2 door Alfreð Finnbogason
Wat zou een scorebord zonder de naam Finnbogason zijn? Binnen twee minuten na de treffer van Németh bewijst de IJslander wat je moet kunnen als spits en hij schiet zijn negende van het seizoen binnen. Hij wordt daarbij wel erg geholpen door de defensie van Roda, want zowel Luijckx als Biemans worden kinderlijk uitgekapt door de spits: 2-2 en het staat dus weer gelijk.
61'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:1 door Krisztián Németh
Hij bewijst dan toch een echte spits te zijn met dit doelpunt: Krisztián Németh. Een prachtige lange bal van Kali in de diepte en Németh is verlost van zijn mandekkers uit Friesland. De Hongaar neemt de tijd en plaatst de bal achter Nordfeldt: 2-1!
59'
Fledderus met opnieuw een poging uit een vrije trap. Ook deze keer randje zestien, maar dan wel twee meter van de achterlijn verwijderd aan de rechterkant. Fledderus trapt, maar Finnbogason staat ter hoogte van de eerste paal om de bal over de achterlijn te werken.
57'
Hakim Ziyech zakt terug naar het middenveld met de entree van Wildschut. De Roon is namelijk weggevallen op het middenveld en Wildschut is niet de man om op het middenveld furore te maken. Hij is de man van het krijt op zijn schoenen en de actie op de flanken.
57'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
57'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Marten de Roon
54'
Hupperts leek weg te zijn op de rechterkant, maar wordt vastgehouden door Kum. Op de rand van de zestien gaat Hupperts naar de grond en Liesveld geeft de vrije trap. Het publiek roept de naam Mark Jan Fledderus, want hij gaat de vrije trap nemen. Hij schiet: een harde poging in de verre hoek, maar via een Heerenveen-speler over de achterlijn.
53'
Pluim en Donald combineren prima op het middenveld en zetten de middelinie van Heerenveen te kijk. Pluim probeert dan Németh te bereiken, maar daar zit Kruiswijk tussen. Roda bouwt nu weer van achteruit op en probeert de bal op het middenveld te krijgen. Daar maken Kali, Pluim en Donald de dienst uit.
50'
Een vrije trap voor Roda JC en Fledderus heeft zich daarvoor gemeld. Minstens dertig meter is de afstand, maar de aanvoerder heeft ze van deze afstand er wel eens ingeschoten. Fledderus met het schot, maar de poging is niet goed genoeg en wordt makkelijk gepakt door Kurto.
49'
Schot van afstand van Wolff Eikrem, maar geblokt door Fledderus. Het schot was goed geraakt, maar het enige wat de Noor er aan overhoudt is een hoekschop. Die trapt Eikrem zelf, maar daar haalt Heerenveen niks uit: Roda kan nu opbouwen.
46'
Roda JC heeft afgetrapt voor de tweede helft hier in Kerkrade en wordt meteen gevaarlijk vanaf de aftrap. De lange bal richting Németh is op maat en de Hongaar schiet van twintig meter knap op doel. De bal verdwijnt net over de lat! Flitsend begin van de tweede helft.
46'
45'
Liesveld fluit na 45 minuten voor het einde van de eerste helft bij een stand van 1-1. Een wedstrijd met open voetbal en daardoor vele kansen. Na 26 minuten was het Eikrem met een schot in de korte hoek: 1-0. maar zeven minuten later was het alweer gelijk, toen Donald raak schoot. Nog 45 minuten te gaan en genoeg potentie voor meer doelpunten.
45'
42'
Wiljan Pluim is sinds zijn debuut bij Vitesse steeds een linie gezakt op het veld. Bij Vitesse stond Pluim nog geregeld in de spits, maar verscheen hij ook vaak als nummer 10. Bij Roda werd hij ook als aanvallende middenvelder gebruikt, terwijl Ron Jans hem bij PEC als controleur gebruikte. Nu is Pluim weer terug in Kerkrade en is hij omgetoverd tot een vaste controleur op het middenveld. En dat doet de lange middenvelder naar behoren tot nu toe.
39'
Gele kaart voor Kees Luijckx (Roda JC Kerkrade)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor de verdediger van Roda JC> Luijckx wilde Finnbogason voor zijn bij de bal, maar raakt in plaats van de bal de spits van Heerenveen. Het zag er hard uit, maar Luijckx was gewoon te laat en kwam ietwat lomp in. Met een gele kaart als gevolg.
39'
Beide ploegen staan weer gelijk qua doelpunten en dat komt het spel ten goede. Beide partijen zoeken de aanval, waardoor het een leuk en open doel wordt. Het publiek kan de ene naar de andere aanval begroeten en heeft een leuke avond tot nu toe in Kerkrade.
36'
Een misverstand voorin bij Heerenveen. De steekbal van Ziyech is prima in de ruimte en er gaan twee spelers achteraan: Van la Parra en Finnbogason. Van la Parra stond geen buitenspel, maar het is de IJslander die de bal opeist. Een fluitsignaal van Liesveld volgt: buitenspel is de uitleg. In de herhaling is te zien dat het geen buitenspel was voor de spits, een onterechte beslissing dus.
33'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:1 door Mitchell Donald
Waar Németh de spitspositie bezet, is het Mitchell Donald die verdergaat met scoren. Alweer zijn vierde van het seizoen en aangever dit keer was de Hongaarse spits Németh. Hij werd diep gestuurd aan de rechterkant en geeft de bal laag voor. Donald staat voor zijn tegenstander en legt de bal achter Nordfeldt neer in de verre hoek: 1-1!
31'
Het publiek in Kerkrade heeft door dat de thuisploeg het moeilijk heeft en begint de ploeg massaal toe te juichen en te zingen. Dat zijn deels komen door het koude weer, een beetje beweging zorgt voor wat warmte, maar toch ook op Roda JC weer aan het voetballen te krijgen. De ploeg van Brood gaat steeds verder naar voren voetballen.
28'
Het antwoord wordt gegeven door de aanvoerder van Roda. Fledderus kreeg een moeilijk aangespeelde bal, maar besloot de bal toch maar ineens op de volley te nemen. De bal vloog net over het dak van het doel heen, maar Roda laat zich weer zien in deze wedstrijd.
26'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Magnus Eikrem
Een goed uitgespeeld Scandinavisch onderonsje. Finnbogason stoomt door het midden op met de bal, richting Kurto. De IJslander speelt de bal naar links, waar Eikrem meesprint. De Noor dribbelt de zestien in, kapt zijn tegenstander uit en schiet in de korte hoek. Kurto leek verrast en kon de bal niet meer wegwerken: 1-0 voor Heerenveen.
24'
Mark Jan Fledderus toont zijn klasse met een geweldige voorzet vanaf de linkerkant. De bal belandt bij de tweede paal bij Hupperts die helemaal vrij staat. De geboren Limburgers neemt de bal op de slof, maar schiet op de lat! Daar komt Heerenveen goed weg, want dit was een grote kans.
23'
We zijn dik twintig minuten onderweg en Roda heeft nog geen tegentreffer gekregen. Niet speciaal zou je denken, maar in deze fase van de competitie is dat best fijn. In de laatste twee duels kreeg Roda in totaal negen tegentreffers: Feyenoord (4-0) en NAC (1-5) waren de beulen van de ploeg uit Kerkrade.
20'
Grote kans voor de aanvoerder van de Friezen! Joey van den Berg schiet van randje zestien al glijdend op doel, maar hij krijgt de bal net naast het doel, centimeterwerk. Eerder was het schot van Ziyech al op doel, maar die bal werd weggewerkt. Tot bij Van den Berg dus, maar die miste ook zijn kans.
17'
Heerenveen krijgt een vrije trap op twintig meter van het doel van keeper Kurto. Magnus Wolff Eikrem is de aangewezen persoon voor dit soort situaties. De verdedigers zijn mee naar voren voor eventuele luchtduels, maar Eikrem probeert het zelf. De Noor schiet hard, maar wel hard in de muur en zo is deze kans verkeken.
14'
Nu heeft Heerenveen zijn eerste grote kans gehad in de wedstrijd en drie keer raden wie de kans kreeg. Finnbogason werd de diepte ingestuurd en probeert vanaf de rechterkant de bal in de korte hoek te schieten. Kurto is alert en bokst de bal achter voor een hoekschop. De hoekschop wordt genomen, maar Liesveld fluit voor een vrije trap. Otigba houdt de keeper teveel op en mag nu weer terug naar zijn eigen helft rennen.
10'
Hoe krijgt Roda hem er niet in? Een geweldige carambole voor het doel van Nordfeldt. Hupperts wordt weggestuurd aan de rechterkant van het veld en Hupperts is razendsnel. Hij geeft de bal voor het doel langs aan Fledderus die achter de tweede paal staat. De aanvoerder raakt de bal verkeerd en schiet de bal richting Hupperts. Die probeert ook te schieten, maar via Otigba gaat die bal tegen de lat. Vervolgens krijgt Pluim de bal van zijn leven, maar de middenvelder stuit op Nordfeldt. Over grote kansen gesproken, maar nog wel 0-0 in Kerkrade.
7'
Aanvoerder Fledderus met de vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Wel aan de linkerkant, dus een moeilijke hoek. Fledderus probeert het toch, maar schiet tegen van Anholt aan die in de muur stond opgesteld. Heerenveen kan nu uitbreken.
4'
Aanvoerders Joey van den Berg (Heerenveen) en Mark Jan Fledderus van Roda hadden een onderonsje in de middencirkel voor de wedstrijd. Beide spelers waren allebei bijna tien jaar geleden hun carrière begonnen bij Heerenveen. Nu zijn ze beide gerespecteerde routiniers en dus aanvoerders van hun club.
1'
Heerenveen heeft afgetrapt in Kerkrade en het duel tussen Roda JC en de Friese ploeg is onderweg. De ploeg met de minste doelpogingen, Roda, tegen de meest efficiënte ploeg uit de Eredivisie, Heerenveen. We zijn benieuwd naar dit duel!
1'
Goedenavond en welkom bij de laatste wedstrijd van de zaterdagavond in speelronde 7. In het Parkstad Limburg Stadion neemt Roda JC het op tegen Sportclub Heerenveen. De thuisploeg wacht een zware avond, want Heerenveen is bezig aan de beste seizoensstart in tien jaar tijd. Ze bezetten op dit moment de derde positie en hebben de topscorer van Nederland in huis: Alfreð Finnbogason. Ook vanavond zullen vele ogen op de IJslandse spits gericht zijn.

Misschien als hij vaak naar links kijkt deze wedstrijd, houdt Henk Dijkhuizen ook Finnbogason in de gaten. De rechtsback is weer terug in het elftal van Ruud Brood na zijn schorsing. Door de terugkeer van Dijkhuizen, zit Bonevacia weer op de bank. Bonevacia verving Dijkhuizen vorige week in de wedstrijd tegen NAC Breda, die met 1-5 verloren ging in eigen huis. Vandaag wil het thuispubliek een beter Roda op het veld zien.

En dat moet gebeuren tegen het Heerenveen van Marco van Basten. De coach staat derde met zijn ploeg en combineert disciplinair verdedigen met dodelijke efficiëntie voor het doel. Vijftig procent van de doelpunten werden dit seizoen gemaakt door de man die weg leek te gaan, maar toch bleef in Heerenveen. Finnbogason is met acht treffers in vijf gespeelde duels de topscorer van de Eredivisie en het ultieme eindstation voor het goed voetballende Heerenveen. Met Ziyech, Van la Parra en Eikrem als creatieve schakels vanuit het middenveld, lijkt het een moeilijk avondje voor de ploeg uit Kerkrade te worden.

Dan nog een vermelding over de afwezigen: Christian Kum is de vervanger van Mitchell Dijks op de linksbackpositie. Dijks pakte vorige week rood in de derby tegen FC Groningen. Nog iemand die een schorsing uitzit is Frank Demouge. Hij werd vorige week met rood van het veld gestuurd tegen NAC. Krisztián Németh vervangt hem in de spits . Het is te hopen voor Németh dat hij vandaag in vorm is, want Roda JC heeft behoefte aan doelpunten. Mitchell Donald is op dit moment de enige speler die meer dan één doelpunt maakte in dit seizoen. Roda heeft behoefte aan een scorende spits en misschien kan Németh die rol vanavond gaan vervullen. Scheidsrechter is Richard Liesveld en verslaggever is Brent van Ooijen.