AZ Alkmaar Zondag, 1. September 2013
16:30 uur
Vitesse
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mattias Johansson 42. / Schot met links  (Maarten Martens)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jonathan Reis 87. / Kopbal  (Frank van der Struijk)

90'
Samenvatting

In een ontzettend matig duel hebben AZ en Vitesse met 1-1 gelijkgespeeld. Mattias Johansson bracht AZ in de eerste helft met een schitterend doelpunt op voorsprong, terwijl beide teams eigenlijk bijna geen kansen wisten te creëren. In de eerste helft kreeg met name Mike Havenaar een ontzettend grote kans, maar de Japanner faalde jammerlijk.
Het wedstrijdbeeld bleef in de tweede helft hetzelfde. Het tempo lag te laag en de passing was slordig, het was veelal Vitesse dat balbezit had maar er werden amper kansen gecreëerd. AZ leek de wedstrijd te gaan winnen, maar vlak voor tijd kopte Jonathan Reis een voorzet van Frank van der Struijk tegen de touwen.
90'
90'
Wissel in bij Vitesse -> Marko Vejinović
90'
Wissel uit bij Vitesse -> Valeri Kazaishvili
90'
Gele kaart voor Renato Ibarra (Vitesse)
Ibarra begaat een harde overtreding en krijgt daarvoor terecht de gele kaart.
90'
De scheidsrechter trekt er nog twee minuten blessuretijd bij.
89'
Het publiek in Alkmaar keert huiswaarts, dat lijkt me een beetje vroeg..
87'
Doelpunt voor Vitesse, 1:1 door Jonathan Reis
Vitesse is alsnog op gelijke hoogte gekomen. Van der Struijk geeft de bal voor vanaf de rechterflank en Reis kan de bal van dichtbij tegen de touwen koppen.
84'
Oef! Vitesse krijgt nog een aardige mogelijkheid. Ibarra geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Reis kopt de bal terug naar Havenaar, die de bal op doel kopt. De poging van Havenaar is te zwak, waardoor Esteban redding kan brengen.
83'
De eerste helft was saai, maar de tweede helft is niet veel beter.
80'
Verbeek heeft zijn tweede wissel toegepast. Willie Overtoom vervangt Viktor Elm.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
77'
Peter Bosz heeft ingegrepen hij vervangt de niet opvallend spelende Lucas Piazon en brengt spits Jonathan Reis.
77'
Wissel in bij Vitesse -> Jonathan Reis
77'
Wissel uit bij Vitesse -> Lucas Piazón
72'
Gertjan Verbeek brengt de topscorer van AZ, Aron Jóhannsson, in het veld. Hopelijk kan hij wat toevoegen aan deze wedstrijd.
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
70'
Theo Janssen mag wederom een vrije trap nemen, maar de bal wordt aangeraakt door Ibarra en verdwijnt over de achterlijn.
70'
Met nog ruim twintig minuten te spelen staat het nog altijd 1-0 voor AZ. Peter Bosz heeft nog altijd niet gewisseld, hoelang gaat dat nog duren?
68'
Kleine mogelijkheid voor Vitesse. Ibarra speelt de bal op de mee op gekomen Van Aanholt. De linksback probeert vanuit een moeilijke hoek doelman Esteban te verrassen, maar schiet de bal recht op de keeper af.
65'
Typerend voor deze wedstrijd is de kopbal die Ibarra richting het doel probeert te werken, mislukt totaal!
63'
Theo Janssen mag een vrije trap nemen, maar zijn poging mist precisie.
61'
Eindelijk weer een mogelijkheid voor Vitesse. Ibarra snelt voorbij zijn directe tegenstander en probeert op doel te schieten. Zijn schot wordt op het laatste moment geblokt waardoor Ibarra een rollertje produceert. Esteban kan de bal makkelijk oppakken.
59'
Het ontbreekt bij Vitesse aan spelers met pit, het is allemaal veel te lief bij de Arnhemmers.
56'
Nee, net als is in de eerste helft is de tweede helft het aanschouwen niet waard.
51'
Vitesse blijft de bal geduldig rondspelen, zouden ze weten dat ze nog maar veertig minuten hebben om te scoren?
49'
Mogelijkheid voor Vitesse. Renato Ibarra heeft de bal voor vanaf de rechterflank. Havenaar kan koppen, maar zijn poging gaat over het doel van AZ.
48'
De eerste poging van de tweede helft komt op naam van Gudelj. De middenvelder krijgt de kans om te schieten van net buiten de zestien, zijn schot is niet krachtig genoeg om het Velthuizen lastig te maken.
47'
Vitesse maakte vandaag bekend dat het de beschikking krijgt over Christian Atsu. De Ghanees wordt door Chelsea overgenomen van FC Porto en vervolgens verhuurd aan de Arnhemmers. Atsu is een razendsnelle buitenspeler.
46'
De tweede helft is begonnen, AZ heeft afgetrapt.
46'
45'
Samenvatting eerste helft

De eerste helft was niet om aan te zien, er werd in een veel te laag tempo gespeeld en de passing was ontzettend slordig. Beide teams creëerde dan ook amper kansen. Op ongeveer een kwartier voor de rust noteerde Vitesse de eerste echte mogelijkheid. Davy Pröpper kopte een voorzet van Lucas Piazón maar net over het doel. Even later kreeg Vitesse wederom een dot van een kans. Theo Janssen nam het doel van AZ onder vuur, Esteban moest tot het uiterste gaan om de bal uit het doel te houden. De rebound kwam voor de voeten van Mike Havenaar. De Japanner kon de bal in een leeg doel schieten, maar hij schoot de bal huizenhoog over.
Het had er alle schijn van dat de brilstand ook als ruststand op het scorebord zou staan, niets was minder waar. Mattias Johansson begon aan een solo en schoot de bal uiteindelijk met zijn linker in de verre hoek, onhoudbaar voor doelman Piet Velthuizen.
45'
45'
44'
Niet verwacht, maar toch gekomen. AZ staat op voorsprong na een schitterende treffer van Johansson. Kan Vitesse nog wat terug doen voor de rust?
42'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Mattias Johansson
Schitterend doelpunt van de rechtsback van AZ. Johansson begint aan een flinke solo en omspeelt een aantal spelers, vervolgens komt hij naar binnen en schiet hij de bal met links prachtig in de verre hoek.
39'
Ongelooflijk! Wat een misser! Vitesse krijgt de kans op de 1-0 voorsprong. Theo Janssen schiet van afstand, Esteban moet tot het uiterste gaan om de bal uit het doel te halen. Havenaar krijgt vervolgens de rebound voor zijn voeten en kan deze in een leeg doel schieten. De Japanner schiet de bal over het doel, wat een misser!
37'
Oei! Eindelijk een goede mogelijkheid voor Vitesse. Lucas Piazón geeft de bal voor vanaf de linkerkant, Davy Pröpper kan koppen van dichtbij. Zijn poging gaat over het doel van Esteban.
36'
Als je zojuist naar Liverpool - Manchester United hebt gekeken dan zal deze wedstrijd ontzettend tegenvallen. Er worden totaal geen kansen gecreëerd, het tempo ligt te laag en de passing is slordig.
35'
Bijna krijgt AZ een grote mogelijkheid om te scoren. Mattias Johansson probeert Gudelj aan te spelen, maar de pass wordt er op het allerlaatste moment uitgehaald.
31'
Mogelijkheid voor AZ. Guðmundsson neemt een hoekschop vanaf de linkerkant. De kopbal die volgde werd van de lijn gehaald.
30'
Tot dusver is deze wedstrijd niet om aan te gluren, hopelijk komt daar snel verandering in.
28'
Van Aanholt kan de wedstrijd hervatten.
27'
Patrick van Aanholt ligt geblesseerd op de grond na een elleboog stoot van Nemanja Gudelj.
23'
Gele kaart voor Jan-Arie van der Heijden (Vitesse)
Jan-Arie van der Heijden ontneemt AZ de mogelijkheid tot een snelle counter en moet zijn overtreding bekopen met een gele kaart.
21'
Het eerste doelgevaar van Vitesse komt op naam van Valeri Kazaishvili. Kazaishvili produceert een slap schotje, dat maar net bij het doel aankomt. Matige poging.
21'
Vitesse speelt de bal dan wel rond, maar het tempo ligt veel te laag. Op deze manier gaan ze geen kansen creëren, AZ kan dit makkelijk belopen.
20'
Er hangt overigens totaal geen sfeer in het AFAS stadion, misschien dat een steuntje in de rug van het publiek zorgt voor een beetje spektakel op het veld.
17'
Aardige mogelijkheid voor Roy Beerens. De vleugelspeler kan vanuit een moeilijke hoek schieten, maar stuit op doelman Velthuizen.
14'
Het is nog geen spektakelstuk in Alkmaar. Het geduld van de toeschouwers wordt op de proef gesteld.
11'
De eerste poging van de wedstrijd komt op naam van Maarten Martens. De Belg probeert doelman Piet Velthuizen van afstand te verrassen, zijn schot gaat ruim naast het doel.
11'
Vitesse blijft geduldig rondspelen, AZ trekt zich terug op de eigen speelhelft en laat Vitesse het spel maken. Er zijn nog geen mogelijkheden geweest.
7'
AZ komt goed weg. Frank van der Struijk geeft de bal voor op Mike Havenaar. De Japanner probeert de bal aan te nemen, maar wordt onderuit getrokken door Jeffrey Gouweleeuw. De scheidsrechter besluit er echter niet voor te fluiten.
4'
Gertjan Verbeek heeft vandaag gekozen voor Jóhann Guðmundsson in de spits. Aron Jóhannsson is niet helemaal fit, terwijl Denni Avdić helemaal niet bij de selectie zit.
3'
Vitesse speelt de bal rustig rond, op zoek naar openingen. De bezoekers nemen alle tijd.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar, Vitesse heeft afgetrapt.
1'
Voorbeschouwing

Van harte welkom bij de wedstrijd AZ tegen Vitesse. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen bekijken van beide elftallen.

Beide teams zijn wisselvallig aan het seizoen begonnen en staan momenteel in de middenmoot. Vitesse won weliswaar van Heracles Almelo en FC Twente, maar verloren van RKC Waalwijk en speelde gelijk tegen Roda JC. AZ moest zijn meerdere erkennen in sc Heerenveen en FC Utrecht, maar won wel verassend van Ajax terwijl ook RKC Waalwijk werd verslagen. Waar AZ de groepsronde van de Europa League wist te halen werd Vitesse uitgeschakeld door Petrolul Ploiești.

Vorig seizoen eindigde dit duel in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg. Destijds was Jozy Altidore de grote man bij de Alkmaarders. De Amerikaan, die inmiddels speelt voor Sunderland, scoorde drie keer. Het vierde doelpunt kwam op naam van Roy Beerens. Aangezien beide teams wisselvallig presteren is het moeilijk om een favoriet aan te wijzen.

AZ kan vandaag niet beschikken over Dirk Marcellis en Denni Avdić, beide spelers hebben een knieblessure. Vitesse heeft een drietal afwezigen. Gaël Kakuta speelt niet, de Fransman is nog niet wedstrijdfit. Ook Adnane Tighadouini en Giorgi Chanturia kunnen niet in actie komen, laatstgenoemde is geschorst terwijl Tighadouini een hamstringblessure heeft. Maarten Martens begint in de basis bij AZ, terwijl Aron Jóhannsson genoegen moet nemen met een plek op de bank.