0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Fabian Schär 5. / Kopbal  (Xherdan Shaqiri)

90'
Samenvatting tweede helft:
Er zijn hele grote kansen gemist in deze wedstrijd, dat hield het spannend tot de laatste minuut. Daarin miste Ghasi een flinke kans één op één met Sommer, terwijl eerder ook Sadiku kansen liet liggen. De Zwitser Seferović spant echter de kroon, hij kreeg meerdere opgelegde kansen, maar gescoord werd er niet in de tweede helft.
90'
90'
Gele kaart voor Mergim Mavraj (Albanië)
Vlak voor tijd nog een gele kaart voor Mergim Mavraj, die verder een prima wedstrijd speelde. Hij maakt een overtreding uit frustratie op dertig meter van het doel.
88'
Gele kaart voor Burim Kukeli (Albanië)
Vlak voor tijd nog een gele kaart voor Burim Kukeli, die een flinke beuk uitdeelt aan Embolo.
88'
Wissel in bij Zwitserland -> Gelson Fernandes
88'
Wissel uit bij Zwitserland -> Xherdan Shaqiri
87'
Sommer houdt Zwitserland op de been! Invaller Shkelzen Gashi mag in alle vrijheid door op de goalie als hij aan de buitenspelval van Zwitserland ontsnapt. Hij dribbelt rustig richting doel, plaatst de bal in de linkerhoek, maar Sommer pareert de bal knap uit de bovenhoek.
85'
Tekenend voor de wedstrijd is de corner van Shaqiri. De grote man aan Zwitserse zijde maakt een afwezige indruk en zijn spelhervatting vijf minuten voor tijd is dramatisch. Hij legt de bal dichter bij de andere cornervlag, dan bij de tweede paal.
82'
Wissel in bij Albanië -> Shkelzen Gashi
82'
Wissel uit bij Albanië -> Armando Sadiku
79'
Invaller Fabian Frei krijgt te maken met een zeer boze scheidsrechter. De middenvelder ziet dat Roshi aan een mooie solo is begonnen en wil hem dan van achteren aantikken. Roshi ontsnapt aan de overtreding, maar arbiter Carlos Velasco Carballo wil dit soort dingen niet meer zien.
76'
Zwitserland ontsnapt! Sadiku heeft ook al aardig wat kansen gehad, nu weer na een mooie steekpass. De spits komt schuin voor het doel uit en moet snel uithalen, maar hij mikt hard in het zijnet.
76'
Wissel in bij Zwitserland -> Fabian Frei
76'
Wissel uit bij Zwitserland -> Blerim Džemaili
74'
Een extra aanvallende kracht in het elftal van Albanië, dat gaat voor een punt in deze wedstrijd. Dapper van Bonscoach Giovanni De Biasi.
74'
Wissel in bij Albanië -> Sokol Çikalleshi
74'
Wissel uit bij Albanië -> Odise Roshi
73'
Dat is niet heel prettig, Zwitserland begint in de vorm van Seferović nu al met tijd rekken.. Dan kan het nog een lange slotfase worden.
70'
Nog twintig minuten te gaan in Frankrijk en het is voor Zwitserland zaak om zo snel mogelijk die 0-2 te scoren. Het krijgt kansen, maar Seferović heeft het vizier nog niet op scherp staan. Als de 0-2 valt breekt het verzet van Albanië definitief.
66'
Gele kaart voor Valon Behrami (Zwitserland)
Aan de kans van Seferović ging nog wat consternatie vooraf, aangezien Albanië ook gevaarlijk werd. De scheidsrechter liet lang doorspelen, maar Behrami vloerde Lenjani wel degelijk. Nu het spel even stilligt krijgt de Zwitser alsnog geel.
66'
Seferović, wéér niet! Wat een kansen krijgt die spits toch. Ditmaal wordt hij weggestuurd door invaller Embolo, maar één op één, met alle tijd van de wereld, schiet de spits op Berisha. Dit had de 2-0 moeten zijn.
63'
Gele kaart voor Ergis Kaçe (Albanië)
Nou, prima invalbeurt tot nu toe. Kaçe staat nog geen minuut in het veld of hij pakt al geel. Hij verliest de bal aan Valon Behrami en moet dit herstellen met een sliding op de enkels van de Zwitser.
63'
Twee wissels, één van beide landen. Taulant Xhaka gaat naar de kant en laat zijn broer dus alleen achter op het veld, Ergis Kaçe is zijn vervanger. Bij Zwitserland komt het grote talent Breel-Donald Embolo in het veld.
62'
Wissel in bij Zwitserland -> Breel-Donald Embolo
62'
Wissel uit bij Zwitserland -> Admir Mehmedi
62'
Wissel in bij Albanië -> Ergis Kaçe
62'
Wissel uit bij Albanië -> Taulant Xhaka
60'
Voor het affiche Albanië - Zwitserland zit het stadion overigens prima vol. Als de tweede helft weer wat wint aan aantrekkelijkheid, krijgen de fans ook waar ze op hoopten.
57'
De ruimtes worden groter op het veld in Lens, Albanië weet de ruimtes niet meer te dichten met een mannetje minder, maar het land probeert het achterin wel dicht te timmeren. Het hoopt op een snelle counter via Sadiku.
53'
Opeens loopt het goed bij Zwitserland, goede kans! Via snel spel rondom de zestien van Albanië wordt Seferović vrijgespeeld in de zestien. De spits van Eintracht Frankfurt haalt met links snel uit, maar Berisha weet de bal uit zijn korte hoek te houden.
52'
Het is overigens opmerkelijk dat Albanië niet gewisseld heeft na de rode kaart van aanvoerder Cana. Bondscoach Giovanni De Biasi heeft het verlies van de mandekker binnen zijn basisopstelling opgelost, in plaats van het brengen van een nieuwe verdediger.
50'
Toch Sadiku weer bijna! Opnieuw reageert de spits van Albanië goed op een lange bal, maar ditmaal kan hij net niet bij de bal met zijn uitgestoken been. Sommer schrikt van de instormende spits, maar kan uiteindelijk de bal pakken.
49'
Een rustig begin, beide landen kijken eerst de kat uit de boom voordat ze weer aan aanvallen denken.
46'
Daar gaan we weer! Wat kunnen tien Albanezen tegen Zwitserland, dat met 0-1 voor staat?
46'
45'
Samenvatting eerste helft:
Albanië en Zwitserland vervelen niet in Frankrijk. De Zwitsers zijn de sterkere ploeg en kwamen dan ook vroeg op voorsprong, Schär verschalkte doelman Berisha in de lucht na een corner, maar Albanië werd sterker. Het land leek op weg naar de gelijkmaker, maar toen kreeg Cana zijn tweede gele kaart na een handsbal. Het is nu afwachten wat er gebeurt in de tweede helft.
45'
41'
Zwitserland zet nu aan en opnieuw is Džemaili dicht bij een doelpunt. Over rechts komt Lichtsteiner door, die vervolgens de bal laag inspeelt op zijn landgenoot. Džemaili haalt snel uit, maar mist de rechterhoek op een haar na.
38'
Goeiedag wat een pegel! Uit de vrije trap die ontstaat na de handsbal van Cana probeert Džemaili het met een lage bal. Hij ramt de bal langs de muur richting de verre hoek, maar de bal spat uiteen op de paal.
36'
Geel-rode kaart voor Lorik Cana (Albanië)
Een ramp voor Albanië, wat verschrikkelijk voor het land! Juist als de Albanezen goed in de wedstrijd zitten krijgt Cana zijn tweede gele kaart. De aanvoerder glijdt uit na een lange bal van achteruit en omdat de mandekker wil voorkomen dat Seferović aan de bal komt, gaat hij met de hand naar het speeltuig. De scheidsrechter is terecht onverbiddelijk, geel en dus rood.
34'
Een zeer sterke fase van Albanië, met de grootste kans van de wedstrijd voor de ploeg en sterk aanvallend spel op de helft van Zwitserland. Roshi is dreigend aan de rechterkant, Sadiku loert op zijn tweede kans.
31'
Dat moet ab-so-luut de 1-1 zijn! Armando Sadiku krijgt dé kans op het eerste Albanese doelpunt op een EK. De aanvaller loopt weg uit de rug van Djourou, maar zijn schuiver wordt uit het doel gewerkt door Sommer met zijn been.
30'
Of het tactiek is weet ik niet, maar Elseid Hysaj mag drie keer achter elkaar een ingooi nemen bij de cornervlag, maar hij houdt de bal telkens eerst achter zijn rug voordat hij gooit. Zijn teamgenoten lijken het in ieder geval niet te begrijpen, Albanië doet niets op de helft van Zwitserland.
27'
De eerste echte kans voor Albanië! Taulant Xhaka zoekt in de zestien de combinatie met Odise Roshi en als de aanvaller kaatst, kan Xhaka uithalen. Hij doet dit echter te wild in de zestien, waardoor hij hard over en naast schiet. Desalniettemin een vrije schietkans in de zestien, Albanië zet aan.
26'
Zo komt het verwachte spelbeeld wel uit. Zwitserland is het betere land en krijgt ook de betere kansen, maar Albanië laat zien dat het een gevaarlijke outsider kan zijn. Het is echter eerder wachten op de 0-2 dan de 1-1.
23'
Gele kaart voor Lorik Cana (Albanië)
Pittige overtreding van aanvoerder Lorik Cana, die doorheeft dat Zwitserland er gevaarlijk uit kan komen en daarom vol een duel met Blerim Džemaili aangaat. Hij legt een sliding van achteren en raakt de enkels van de Zwitser: geel.
21'
Het lukt Albanië wat beter om Zwitserland onder druk te zetten, maar Sommer is deze wedstrijd nog niet getest. De goalie is voorlopig de rust zelve.
18'
Zwitserland kan met Stephan Lichtsteiner, Ricardo Rodríguez, Djourou, Schär en doelman Yann Sommer teren op een zeer ervaren defensie, wat lekker moet voelen voor een speler als Xherdan Shaqiri, die de vrijheid krijgt om zijn klasse voorin te tonen.
15'
Grote kans op 0-2! Haris Seferović werkt zich op karakter langs de twee mandekkers van Albanië, maar wil vervolgens te snel schieten. Hij vergeet op de rand van de zestien een hoek uit te kiezen, waardoor Berisha makkelijk kan redden.
13'
Gele kaart voor Fabian Schär (Zwitserland)
Snel doelpunt, snelle gele kaart. Schär legt een sliding aan zijn eigen zijlijn, richt op de bal, maar als Ermir Lenjani dan over het uitgestoken been valt, geeft de scheidsrechter geel. Niet geheel terecht, maar de kaart blijft staan.
11'
Johan Djourou lijdt bijna balverlies op een gevaarlijk punt, twintig meter van zijn doel, maar de mandekker kan zijn eigen fout herstellen met een sliding. Het tegendoelpunt heeft Albanië wat losgemaakt, de ploeg kan nu vrijer voetballen.
8'
Voor Schär is het zijn eerste doelpunt op een eindtoernooi. In de kwalificaties voor het EK en het Wereldkampioenschap scoorde hij al, maar in Brazilië lukte het de mandekker niet in 2014.
5'
Doelpunt voor Zwitserland, 0:1 door Fabian Schär
Dat is snel zeg, Zwitserland al in de vijfde minuut op rozen! Een corner wordt binnen gekopt door Fabian Schär, die doelman Etrit Berisha wel heel makkelijk klopt in de lucht.
4'
Albanië heeft de eerste minuten ooit op een EK afgewerkt. Het land is debutant in Frankrijk. Zwitserland heeft al wat meer ervaring, maar won slechts één interland op een Europees eindtoernooi.
1'
Daar gaan we, de tweede wedstrijd op dit EK in Frankrijk! Opnieuw werd er door het publiek afgeteld voor de aftrap, een leuk ritueel!
1'
De opstellingen
Bij Zwitserland doen de grote namen als Stephan Lichtsteiner en Ricardo Rodríguez mee, maar met Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri heeft de ploeg twee andere toppers in huis. Beiden krijgen een basisplaats tijdens het eerste duel op het EK.

Bij Albanië geen Milot Rashica, maar wel Taulant Xhaka, de broer van de Zwitser Granit. Ook Lorik Cana, die lang speelde in de Serie A, krijgt een basisplaats.
Voorbeschouwing
Met de winst van Frankrijk gisteren weten Zwitserland, Albanië en Roemenië waar het aan toe is in groep A. Dat Frankrijk als koploper de knock-outfase in gaat, lijkt nu niet meer dan een statement, het is nu de vraag wie als tweede land meegaat achter Frankrijk. Het leuke van zo’n Europees Kampioenschap is dat er altijd wel verrassingen plaatsvinden tijdens het toernooi. Is debutant Albanië zo’n verrassing? Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg dit tweede duel van het EK voor jullie.

Nieuwkomer
Zoals gezegd debuteert Albanië dus op het Europese eindtoernooi. Het land verraste in de kwalificaties door voor Denemarken te eindigen in groep I. Albanië sprokkelde veertien punten bij elkaar, door onder andere de openingswedstrijd van het kwalificatietoernooi met 1-0 van Portugal te winnen. Verkijk je dus niet op Albanië, het land kan zomaar eens stunten in Europa. Ook Denemarken werd twee keer op een gelijkspel gehouden, de Denen eindigden als derde en missen het EK in Frankrijk.

Best of the rest
De kwalificatie van Zwitserland was niet geheel onverwachts. Het land had met Slovenië de grootste concurrent in de kwalificatiegroep, aangezien Engeland als grootmacht zeer simpel naar kwalificatie ging. De Engelsen wonnen elk groepsduel, waardoor het voor Zwitserland simpel was om als tweede te eindigen. Het hoefde de wedstrijden buiten Engeland om te winnen en dit lukte. Het eerste duel met concurrent Slovenië werd nog verloren, maar in een bloedstollend duel , waarin Zwitserland een 0-2 achterstand goedmaakte via drie doelpunten in de laatste tien minuten, werd een grote stap richting kwalificatie gezet. De Zwitsers beschikken dus over een flinke portie ruggengraat, wat deze interland op het EK meer dan aantrekkelijk kan maken.