0 : 1 Torinfos in de Ticker Keisuke Honda 21. / Penalty  (Shinji Okazaki)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Shinji Kagawa 33. / Schot met links
1 : 2 Torinfos in de Ticker Daniele De Rossi 41. / Kopbal  (Andrea Pirlo)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Atsuto Uchida 50. / Eigen goal
3 : 2 Torinfos in de Ticker Mario Balotelli 53. / Penalty
3 : 3 Torinfos in de Ticker Shinji Okazaki 69. / Kopbal  (Yasuhito Endō)
4 : 3 Torinfos in de Ticker Sebastian Giovinco 86. / Schot met rechts  (Claudio Marchisio)

90'
Samenvatting tweede helft Ook de tweede helft werd een waar spektakelstuk. Binnen tien minuten kwam Italië op voorsprong via een eigen doelpunt van Atsuto Uchida en een benutte strafschop van Mario Balotelli. Japan rechtte de rug en kwam op gelijke hoogte door een doelpunt van Shinji Okazaki. In de slotfase verdiende Japan de overwinning, maar Italië ging er door een doelpunt van Sebastian Giovinco met de volle buit vandoor. Door de zege is Italië verzekerd van de halve finale en is Japan uitgeschakeld.

Ik wil U bedanken voor het volgen van deze schitterende wedstrijd. Ik wens U nog een fijne nacht!
90'
90'
Gele kaart voor Hiroki Sakai (Japan)
90'
Wissel in bij Japan -> Kengo Nakamura
90'
Wissel uit bij Japan -> Makoto Hasebe
88'
En daar is de gelijkmaker! Nee, buitenspel. En dat is uitstekend gezien door de Argentijnse arbitrage. Een inzet van Shinji Okazaki belandt op de lat en in de rebound schiet Maya Yoshida binnen. Op het moment van het schot van Okazaki staat Yoshida buitenspel.
86'
Doelpunt voor Italië, 4:3 door Sebastian Giovinco
En dan valt de goal aan de andere kant. Tegen de verhouding, maar wel een heerlijke combinatie. Een uitstekende steekpass van De Rossi door het hart van de Japanse defensie komt bij Marchisio. Hij bewaart op rechts goed het overzicht en legt de bal in de voeten van Giovinco, die de bal alleen maar binnen hoeft te lopen.
84'
Italië met de rug tegen de muur. Japan ruikt bloed en zoekt nog eens volledig de aanval.
82'
Paal, lat, over! Hoe is dit mogelijk. Okazaki lijkt raak te gaan schieten, maar schiet op de paal. Shinji Kagawa krijgt een ideale tweede kans. Hij kopt via de grond op de lat, waarna de bal over gaat. Japan verdient hier eigenlijk de overwinning.
79'
Wissel in bij Japan -> Mike Havenaar De kompaan van Wilfried Bony bij Vitesse, Mike Havenaar, maakt de wedstrijd vol. Weet de targetman met zijn lengte nog iets te forceren?
79'
Wissel uit bij Japan -> Ryoichi Maeda
77'
Heerlijke poeier van Hasebe! Hij streept de bal naar de linker kruising. Tot zijn geluk ziet Gianluigi Buffon de bal maar net over gaan .
75'
Nog een kwartier hebben beide ploegen om de zege binnen te halen. Wie toont het meest lef en durft achterin ruimte weg te geven. Japan heeft in ieder geval het meeste belang bij een overwinning. Bij een zege hebben de Japanners alles nog in eigen hand.
73'
Mario Balotelli lijkt voor de tweede keer deze wedstrijd af te kunnen ronden. Maar de Argentijnse scheidsrechter Diego Abal ziet dat de spits de bal aanneemt met de arm. Het Italiaanse feestje gaat terecht niet door.
73'
Wissel in bij Japan -> Hiroki Sakai
73'
Wissel uit bij Japan -> Atsuto Uchida
71'
Daar is Honda! Een uitgelezen kans voor Honda om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. Honda neemt de bal aan en ziet geen Italiaan in zijn buurt, dribbelt richting de rand van het strafschopgebied en haalt uit. Gianluigi Buffon komt goed uit en voorkomt een achterstand.
69'
Doelpunt voor Japan, 3:3 door Shinji Okazaki
Het spektakelstuk is nog lang niet voorbij. Een vrije trap van Yasuhito Endō vanaf rechts is uitstekend. En het inkomen van Shinji Okazaki is voortreffelijk. Met twee man in zijn rug kopt hij de bal voorbij Gianluigi Buffon.
68'
Wissel in bij Italië -> Claudio Marchisio
68'
Wissel uit bij Italië -> Emanuele Giaccherini
68'
Hoelang duurt het nog dat Vitesse-aanvaller Mike Havenaar in het veld wordt gebracht bij Japan? De lengte van Havenaar kan Japan nu goed gebruiken.
65'
Daar is die kans al. Een goede crosspass op Maeda wordt goed aangenomen. Buffon komt onmiddellijk uit zijn doel waardoor de ruimte voor Maeda te klein is om uit te halen.
63'
De Japanners gaat ondanks de mokerslag aan het begin van de tweede helft vrolijk door met het frisse voetbal van de eerste helft. Echte kansen zijn er (nog) niet geweest. Gaan ongetwijfeld nog komen.
61'
Andrea Pirlo speelt vanavond niet zijn beste wedstrijd. Ver op de Japanse helft verliest hij onnodig de bal en kan Shinji Okazaki overnemen. Hij loopt zich echter vast, waardoor er van een effectieve tegenstoot geen sprake is.
59'
Wissel in bij Italië -> Ignazio Abate
59'
Wissel uit bij Italië -> Christian Maggio
58'
Japan is inmiddels ook weer begonnen met voetbal en gaat weer richting de goal van Italië.
57'
Aan de andere kant geeft Kagawa gevaarlijk voor. Buffon voorkomt met zijn vuisten verdere problemen. Het is smullen vanavond!
55'
Fraai schot van Giovinco. De Italiaan trekt naar binnen en haalt uit met een bekeken schot. De Japanse doelman Eiji Kawashima suist naar de hoek en voorkomt een vierde Italiaanse treffer.
53'
Doelpunt voor Italië, 3:2 door Mario Balotelli
Het gaat nu wel heel hard in Recife. De Italianen op voorsprong na een benutte strafschop, die toegekend werd na een handsbal Makoto Hasebe. Hij blokt een schot van Sebastian Giovinco. Een erg zware straf. Waar moet Hasebe zijn hand houden? Mario Balotelli heeft daar maling aan en schiet keihard raak in de linkerhoek.
52'
Penalty Italië!
50'
Doelpunt voor Italië, 2:2 door Atsuto Uchida (eigen doelpunt)
En daar is het al gelijk. Emanuele Giaccherini jaagt op de achterlijn goed door en troeft de ongelukkige Maya Yoshida af. De Italiaan houdt het overzicht en probeert Mario Balotelli te bereiken. Voordat de spits de trekker over wil halen, zit daar een Japans been van Uchida tussen. Hij klopt zijn eigen doelman.
48'
Een volksverhuizing op de tribunes. De toeschouwers willen droog zitten, omdat het nu spoelt in Recife.
46'
We gaan er weer goed voor zitten. Weet Italië de achterstand weg te werken? De Azzurri zal in ieder geval moeten komen.
46'
45'
Samenvatting eerste helft
Italië en Japan schotelen ons een heerlijk schouwspel voor. Tegen een onthutsend zwak Italië begon Japan erg sterk. Het resulteerde in een 2-0 voorsprong via Keisuke Honda en Shinji Kagawa. Vlak voor rust kwamen de Italianen uit het niets terug in de wedstrijd. Daniele De Rossi gaf met een harde kopbal de Italianen weer hoop. Het scheelde niet veel of Emanuele Giaccherini bracht de stand weer gelijk. Hij raakte in de laatste minuut de paal.

We zien U graag terug in de tweede helft die hopelijk ook een spektakelstuk oplevert.
45'
45'
Paal! Emanuele Giaccherini is net niet nauwkeurig genoeg in zijn schot naar de rechterhoek. Italië ook nog bijna op gelijke hoogte. Spektakel in Recife.
45'
Nee, het is niet altijd feest voor Pirlo. Zijn schot belandt in de Japanse muur.
45'
Nog een vrije trap voor Italië. Andrea Pirlo gaat aanleggen vanaf een ideale positie.
44'
Ineens gooit Italië de schroom van zich af en lijkt de gelijkmaker nog voor rust te willen maken.
41'
Doelpunt voor Italië, 2:2 door Daniele De Rossi
Uit het niets is Italië terug in de wedstrijd. Een afgemeten hoekschop van Andrea Pirlo belandt op het hoofd van De Rossi, die goed voor zijn man komt. De middenvelder van Italië kopt de bal snoeihard tegen de touwen.
39'
Italië geeft vanavond helemaal niet thuis, maar Japan speelt ook behoorlijk voetbal. Tegen de verwachting in speelt de ploeg verzorgd en fris aanvallend voetbal en dat werpt zijn vruchten duidelijk af.
37'
Yasuhito Endō verrast met een vrije trap vanaf links bijna Buffon. Hij heeft het schot niet klem. Gelukkig voor Buffon levert de rebound niets op.
35'
Gele kaart voor Daniele De Rossi (Italië)
De Rossi haalt Honda hard neer. De gele kaart die hij hiervoor krijgt betekent een schorsing voor het duel met Brazilië.
33'
Doelpunt voor Japan, 0:2 door Shinji Kagawa
En weer gaat het achterin helemaal fout bij Italië. Als Yasuyuki Konno de bal het strafschopgebied inbrengt tast Giorgio Chiellini helemaal mist. Kagawa komt hierdoor in een ideale schietpositie. Hij faalt niet en zet Japan op 2-0.
30'
Wissel in bij Italië -> Sebastian Giovinco
30'
Wissel uit bij Italië -> Alberto Aquilani
En dat was meteen de laatste actie van Aquilani. Hij moet na een half uur al naar de kant. De middenvelder raakte vanavond geen pepernoot en wordt gewoon terecht gewisseld.
29'
Het wil nog steeds maar niet lukken bij de Italianen. Het lijkt op een complete off-day. De Italianen raken gefrustreerd. Nu Aquilani met een vervelende overtreding op Yasuhito Endō. Aquilani pakt de Japanner terwijl de bal allang weg is. Geel was hier zeker op zijn plaats geweest.
21'
Doelpunt voor Japan, 0:1 door Keisuke Honda
Buffon zit er heel dichtbij. De strafschop van Keisuke Honda gaat net ver genoeg naar de rechterhoek. De oud-VVV'er zet Japan verdiend op voorsprong.
20'
Gele kaart voor Gianluigi Buffon (Italië)
20'
Een veel te korte terugspeelbal op Buffon wordt onderschept door een Japanner, waardoor Buffon in moet grijpen. Hij pakt de Japanse aanvaller in het strafschopgebied en scheidsrechter Diego Abal wijst naar de stip.
20'
Penalty Japan!
17'
Een heerlijk schot van Shinji Kagawa Van ruim twintig meter haalt de sterspeler van Japan uit. De bal gaat richting de kruising, maar daar is ook Gianluigi Buffon. De Italiaanse verwerkt het schot tot een corner, waar vervolgens niets uitkomt.
15'
Bondscoach Cesare Prandelli is ook niet tevreden over de verrichtingen van Italië. Hij heeft drie wissels van de bank gestuurd om zich warm te lopen.
13'
Een mopperende Andrea Pirlo op het veld. Het zegt genoeg. Tot nu toe loopt het niet bij de Azzurri.
11'
Eerste dreiging van Italiaanse zijde komt van Mario Balotelli. Zijn voorzet gaat richting de penaltystip, maar de bal kan net op tijd weggebokst worden door doelman Eiji Kawashima.
10'
Nu veel Italianen op de helft van Japan. De ploeg probeert even onder de druk uit te komen door de bal rustig rond te tikken. Maar Japan onderschept al snel.
9'
Illustratief, de zucht van Gianluigi Buffon. Die ook is geschrokken van de Japanse aanvalsdrang.
7'
De Japanners beginnen heel erg opportunistisch aan dit duel. De druk komt van de Aziaten, maar moeten oppassen voor een Italiaanse counter.
6'
Een hele goede kans van Ryoichi Maeda, die helemaal vrij in kan koppen, omdat Giorgio Chiellini onder de bal doorgaat. Maeda kopt in de handen van Gianluigi Buffon.
3'
Bij Italië is Claudio Marchisio zijn basisplaats kwijt aan Alberto Aquilani. En is Ignazio Abate naar de reservebank verdreven door Christian Maggio.
2'
Bij Japan een wijziging ten opzichte van de eerste wedstrijd. Hiroshi Kiyotake is zijn basisplaats kwijt waardoor Ryoichi Maeda een kans in de spits krijgt. Shinji Okazaki komt vanaf rechts te spelen.
1'
Italië heeft afgetrapt in Recife.
1'
Goedenavond. Welkom op dit late tijdstip voor het duel in de Confederations Cup tussen Italië en Japan. Ik ben Steven Koelma en doe verslag van de wedstrijd die in het Braziliaanse Recife wordt gespeeld.

Het treffen tussen de nummer twee van het afgelopen EK en de Aziatische kampioen is een speciale voor de bondscoach van Japan. De Japanners hebben in de naam van Alberto Zaccheroni namelijk een Italiaan aan het roer. Voordat Zaccheroni in 2010 aangesteld werd bij Samurai Blue was hij als trainer altijd werkzaam in zijn vaderland. Op zijn dertigste ging hij al aan de slag bij Bologna. Via Udinese kwam hij terecht bij de Italiaanse top. Zo had hij de touwtjes in handen bij de Milanese grootmachten AC en Inter. AC Milan hielp hij aan een landstitel, maar zijn verblijf bij Internazionale was minder succesvol. Daar mocht hij na een seizoen weer vertrekken. Dat overkwam Zaccheroni ook bij Lazio Roma, waar hij tussen zijn trainerschap bij Milan en Internazionale werkzaam was.

Na het WK 2010 werd de Italiaan aangesteld bij de nationale ploeg van Japan. Onder zijn leiding werd in 2011 de Azië Cup gewonnen. En inmiddels is Japan ook al geplaatst voor het WK van volgend jaar. Japan was het eerste land dat zich kwalificeerde voor het WK in Brazilië. De Confederations Cup is daarom een ideaal toernooi voor Japan om zich te meten met andere landen.

De eerste wedstrijd in poule A verloren de Aziaten kansloos van gastheer Brazilië (3-0). Hierdoor mag Japan niet verliezen van Italië, want een nederlaag betekent uitschakeling. En die kans is eigenlijk wel heel groot, want in Italië treffen de Aziaten een tegenstander van formaat.

Aan de hand van Andrea Pirlo is het de verwachting dat Italië een veldoverwicht gaat creëren en dat Japan op de counter loert. Dat probeerde de ploeg tegen Brazilië tevergeefs en is daarin voornamelijk afhankelijk van de kwaliteiten van Shinji Kagawa van Manchester United en oud-VVV'er Keisuke Honda.

Als Italië geen gekke dingen doet en doet wat het tegen Japan normaliter hoort te doen, dan zijn de Italianen zeker van de halve finale. In dat geval zal het laatste groepsduel, waarin Brazilië de tegenstander is, er nauwelijks meer te doen. Door een 2-0 overwinning eerder op de avond van Brazilië, zijn de Goddelijke Kanaries ook al zeker van een plek bij de laatste vier. Bij winst van de Zuid-Europeanen is het duel met Brazilië enkel om de groepswinst.

Hoe het duel tussen Italië en Japan daadwerkelijk gaat verlopen zien we over een klein half uur. Hopelijk blijft U nog even op en schuift U bij ons aan voor Italië - Japan. Bent U nog benieuwd naar de complete opstellingen? Klik dan op de button 'wedstrijdgegevens'aan de linkerzijde van de webpagina. Graag tot straks!