12.06.2016 11:01

VS winnen met tien man, Colombia onderuit

Clint Dempsey (l.) zet druk op Víctor Ayala (r.) van Paraguay tijdens de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Copa América. (12-06-2016)

Clint Dempsey heeft de Verenigde Staten in de nacht van zaterdag op zondag naar de knock-outfase van de Copa América geschoten. De Amerikaan, die lang in de Premier League speelde, scoorde het enige doelpunt tegen Paraguay. Na een klein half uur spelen schoot Dempsey raak.

De Verenigde Staten hadden de overwinning nodig om honderd procent zeker te zijn van de volgende ronde, maar DeAndre Yedlin maakte die opdracht vlak na rust een stuk moeilijker. De snelheidsduivel van Tottenham Hotspur, die afgelopen seizoen verhuurd werd aan Sunderland, pakte in de 48e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. De Verenigde Staten hielden de voorsprong echter in bezit.

Colombia was in de groep van de Verenigde Staten al zeker van de volgende ronde, een gelijkspel tegen Costa Rica was zelfs voldoende voor de winst in groep A. Zonder sterren als James Rodríguez, Juan Cuadrado en David Ospina op doel had de ploeg het echter erg moeilijk. Ook PSV'er Santiago Arias kreeg rust en dat werd bondscoach José Pekerman fataal.

Ondanks het late inbrengen van James en Cuadrado ging Colombia met 2-3 onderuit, waardoor de ploeg als nummer twee van groep A doorgaat naar de kwartfinale. Dit kan een dure nederlaag worden, aangezien Colombia mogelijk groepswinnaar Brazilië treft in de knock-outfase. Als de Brazilianen hun laatste groepswedstrijd winnen, eindigen ze bovenaan en staan ze tegenover Colombia in de kwartfinale.