16.12.2015 21:35

AZ dankzij penalty's langs Kozakken Boys

Muamer Tanković (l.), Jeffrey Gouweleeuw (m.) en Vincent Janssen vieren de 0-1 van AZ in het bekerduel met Kozakken Boys. Het is Gouweleeuw die vanaf de strafschopstip de score heeft geopend. (16-12-2015)

Met pijn en moeite heeft AZ Alkmaar de kwartfinale van het KNVB beker-toernooi bereikt. Tegen tien man van Kozakken Boys had het het erg lastig. Het werd door twee strafschoppen van Jeffrey Gouweleeuw en een goal van Robert Mühren 1-3 voor AZ.

Het duel was in de eerste helft weinig enthousiasmerend. Dat had vooral te maken met de speelwijze van de twee teams. Kozakken Boys koos, logischerwijs, om de bus te parkeren en AZ Alkmaar de bal te gunnen. AZ speelde 4-4-2 en nam weinig risico’s in het veld. Voor Kozakken Boys leek een goede eerste helft in het verschiet te liggen. AZ speelde als een ingeprogrammeerde robot, terwijl er juist een stukje creativiteit nodig was. Daardoor kon Kozakken Boys gemakkelijk overeind blijven.

Eén keer werd er zomaar een bal de zestien ingepompt en dat leverde dan ook direct de 0-1 op. Vincent Janssen snelde achter de bal aan, doelman van Kozakken Boys Jesper Hogedoorn deed hetzelfde. De spits was eerder, de keeper was te laat met een strafschop en een rode kaart als gevolg. Vanaf elf meter verzilverde Jeffrey Gouweleeuw het buitenkansje. Daardoor gingen Kozakken Boys en AZ met een 0-1 rusten.

In de tweede helft zou Kozakken Boys nog verder terugzakken. Het staat immers met tien man. De enige man voorin was Sherwin Grot en hij moest de man zijn die toe zou slaan. AZ moest het tempo opschroeven om Kozakken Boys kapot te spelen. Ook zouden de creatievelingen zoals Alireza Jahanbakhsh meer risico in het spel moeten leggen.

De tweede helft kwam er ook veel meer ruimte voor AZ. Vincent Janssen kreeg binnen tien minuten na rust twee grote kansen. Eerst zocht hij de verre hoek op, maar mikte hij niet goed genoeg. Daarna had hij een mooi boogballetje in zijn hoofd. Daarmee passeerde hij de ingevallen doelman Maik van den Kieboom wel, maar de bal ging ook ver naast. Had Janssen toen toegeslagen dan was het duel direct op slot gegooid.

Doordat AZ de wedstrijd niet afmaakte kon Kozakken Boys blijven hopen op een stunt. De gelijkmaker kwam er dan ook. Sherwin Grot werd neergehaald rond de zestien, waardoor Bryan Jongeneel aan de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap mocht nemen. De linkspoot liet zien een specialist te zijn. Hij schoot de bal feilloos over het muurtje en tegen de touwen: 1-1. Met de gelijkmaker op zak groeide het geloof bij Kozakken Boys.

Een stunt leek in de maak, maar 'de Boys' moesten met krachten smijten omdat het met tien man stond. Toch leek juist de thuisploeg meer energie te hebben dan AZ. De Alkmaarders moesten echter opnieuw geholpen worden door de scheidsrechter. Robert Mühren kapte Quentin Jakoba uit in de zestien, maar de verdediger vloerde de ingevallen spits. Mühren ging naar de grond en opnieuw kreeg AZ een strafschop. Jeffrey Gouweleeuw ging achter de bal staan en wist zo de tweede treffer te maken vanaf elf meter. Even later klaarde Mühren de klus. Hij snoepte de bal af van Juriën Gaari, waarna hij de bal in de verre hoek knalde.

Dat was voor Kozakken Boys de genadeslag. Met nog maar vijf minuten op de klok had het niet meer de kracht om met tien man de stand om te draaien. Met de 1-3 overwinning gaat AZ door naar de kwartfinale van het bekertoernooi. Vorig seizoen eindigde het avontuur daar, toen verloor het van FC Twente met 3-0. Donderdagavond horen de Alkmaarders wie de tegenstander wordt.