30.06.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Duitsland – Algerije

De groepsfase is klaar en met enkele verrassingen gaan we de achtste finales in. Zestien landen nemen het tegen elkaar op en hopen op een plek in de kwartfinales. In dit artikel behandelen we het duel Duitsland – Algerije.

Duitsland had het makkelijker dan verwacht in de groepsfase. Door in de eerste wedstrijd op het Wereldkampioenschap met maar liefst 4-0 te winnen van Portugal kon de champagne al vroeg open bij onze oosterburen. Een gelijkspel tegen Ghana en een kleine winst tegen de Verenigde Staten zorgde ervoor dat Duitsland als nummer één richting de achtste finale ging.

Bij Algerije was het tot op de laatste minuut spannend. In de derde groepswedstrijd tegen Rusland kreeg de tegenstander nog een goede kans in de laatste minuut, maar omdat het bij 1-1 bleef was de 4-2 overwinning tegen Zuid-Korea voldoende voor de volgende ronde.

Strikte Duitsers

De passzuiverheid van Duitsland is bijna ongeëvenaard op dit WK. Tegen de Verenigde Staten ging het om 92 procent en gemiddeld blijven de Duitsers rond de negentig procent zitten. Op dat gebied geeft Duitsland dus erg weinig weg. Door die goede passing wordt Thomas Müller ook vaak bereikt en de aanvaller van Bayern München zit erg lekker in het toernooi. Dit blijkt ook uit zijn persoonlijke statistieken. Müller schoot in de groepsfase zeven keer op goal en scoorde maar liefst vier keer. Slechts één van die schoten raakte het doel niet, terwijl een andere poging werd geblokt. Het geeft aan dat Müller op het scherpst van de snede speelt en niet twijfelt als hij het doel onder vuur kan nemen.

Doelpuntenmakers:
- Thomas Müller (4)
- Mario Götze (1)
- Mats Hummels (1)
- Miroslav Klose (1)

Kaarten:
Geel: Benedikt Höwedes (1)

Vrouwen en kinderen eerst bij Algerije

De Afrikanen kunnen dus aanvallend en gestructureerd voetbal verwachten van Duitsland. Dit kun je doorbreken met een juiste dosis felheid en een bepaalde mate van rigorositeit. Algerije weet precies hoe dit moet, want in de groepsfase ramde het land de bal bijna honderd keer weg van eigen helft. Met een gemiddelde van ruim dertig opruimingen weet Algerije hoe het is om zich onder de druk vandaan te voetballen met een trap naar voren. Maar liefst 45 keer werkte een speler van Algerije de bal uit de eigen zestien meter. Het zegt genoeg over de kwaliteiten van de Afrikanen, zowel in negatieve zin als de positieve. Het feit dat de ballen weggewerkt worden is goed, maar aan de andere kant komen al die ballen wel terecht in het strafschopgebied van Algerije.

Doelpuntenmakers:
- Islam Slimani (2)
- Yacine Brahimi (1)
- Abdelmoumen Djabou (1)
- Soufiane Féghouli (1)
- Rafik Halliche (1)

Kaarten:
Geel: Nabil Bentaleb (1), Madjid Bougherra (1), Liassine Cadamuro (1), Nabil Ghilas (1), Djamel Mesbah (1).

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner