Atromitos
0:2
(Heenwedstrijd 3:1)
0 : 1 Torinfos in de Ticker Dimitrios Papadopoulos 53. / Kopbal
0 : 2 Torinfos in de Ticker Thanasis Karagounis 74. / Schot met rechts  (Matías Iglesias)

90'
Samenvatting tweede helft
AZ haalt na een knotsgek duel de groepsfase van de Europa League. Een merkwaardige wedstrijd met een rode kaart in de eerste minuut, een gemiste strafschop, brand in het stadion, de tweede helft die wordt gespeeld over twee dagen en Atromitos die in de slotfase nog enorme kansen mist. Al met al viel er veel te beleven in Alkmaar.
90'
90'
De slotminuut loopt. Ondertussen schiet Karagounis uit wanhoop ruim naast. AZ lijkt hier in eigen stadion te ontsnappen aan een uitschakeling.
88'
De druk van Atromitos wordt groter en groter. AZ moet het nog ongeveer vijf minuten zien vol te houden. De voorhoede kan niets met creëren en de verdedigers staan op kraken.
86'
Atromitos schiet op de paal! Een bal wordt bij de tweede paal teruggelegd, terwijl Esteban nog druk is om zijn verdedigers aanwijzingen te geven. Ondertussen haalt Napoleoni vol uit en treft hij het houtwerk. AZ mag vandaag echt van geluk spreken dat het nog 0-2 staat.
85'
Esteban voorkomt een doelpunt van Atromitos! Uit een hoekschop kan Fitanidis vrij op doel koppen. AZ heeft geluk dat hij de bal door het midden kopt, waardoor Esteban de bal over het doel kan tikken.
84'
Wissel in bij Atromitos -> Eduardo Brito
84'
Wissel uit bij Atromitos -> Efstathios Tavlaridis
83'
Gele kaart voor Sebastián García (Atromitos)
Een onnodige overtreding van Garcia op de middenlijn. Hij legt Beerens neer.
83'
Een enorme kans voor Iglesias! Een strakke voorzet valt precies achter de verdediging van AZ. Iglesias heeft daar de bal voor het intikken, maar schiet de bal wederom naast. AZ leeft nog.
82'
AZ staat op kraken. Elke bal wordt van achteruit naar voren geschoten, maar daar is geen aanspeelpunt aanwezig. Dat zorgt ervoor dat Atromitos bijna continu in balbezit is.
81'
Esteban gaat in de fout! De doelman komt onnodig uit zijn doel en wordt eenvoudig afgetroefd. Hij mag van geluk spreken dat de inkomende Iglesias de bal naast schiet.
78'
Ondanks dat AZ zich geen tegentreffer meer kan veroorloven blijft het naar voren voetballen. Verbeek probeert met zijn mannen de Griekse tegenstander zo ver mogelijk op hun speelhelft onder druk te zetten.
75'
Gele kaart voor Walter Iglesias (Atromitos)
Iglesias drukt Gudelj naar onderen en krijgt daarom een vrije trap tegen. Vanwege hevig protesteren besluit de scheidsrechter hem een gele kaart te geven.
74'
Doelpunt voor Atromitos, 0:2 door Thanasis Karagounis
Een voorzet van Umbides vanaf rechts vliegt aan vier verdedigers van AZ voorbij. Daardoor kan Karagounis uiteindelijk eenvoudig van dichtbij de bal over de doellijn tikken. Het gaat nog een lastig kwartier worden voor AZ.
72'
Roy Beerens heeft gisteren in ieder geval geleerd hoe de Franse scheidsrechter bespeeld kan worden. Door makkelijk te gaan liggen en een keer vragend te kijken, heeft hij nu al drie keer een vrije trap meegekregen.
70'
De tijd tik weg in het nadeel van Atromitos. Ook met de extra middenvelder weet het de Alkmaarse verdediging niet te omzeilen. De Grieken hebben nog twintig minuten voor twee doelpunten.
67'
Goed positiespel van AZ in de beginfase. De ploeg van Verbeek is wederom met tien man de controlerende partij. Op deze manier kunnen ze het nog wel ruim twintig minuten volhouden.
65'
De Grieken blijven het welbekende toneelspel spelen. Ze gaan makkelijk liggen en schreeuwen moord en brand, alsof ze een zware blessure hebben opgelopen. Gisteren trapte de scheidsrechter daarin. Het is afwachten of dat vandaag ook zo zal zijn.
62'
De wedstrijd is hervat, zoals het geëindigd is. AZ teruggedrongen op eigen helft en Atromitos zoekt naar het tweede doelpunt. Het gaat een moeilijk half uur worden voor de Alkmaarders.
60'
Wissel in bij Atromitos -> Sebastián García
60'
Wissel uit bij Atromitos -> Elin Dimoutsos
60'
We gaan straks verder met het vervolg van AZ - Atromitos. De wedstrijd werd gisteren na een uur spelen gestaakt vanwege een brand bij één van de lichtmasten. Vandaag staat er nog een half uur op het programma, waarin Atromitos met 0-1 voor staat. De Grieken hebben echter nog twee doelpunten nodig om door te gaan. Daarnaast staat AZ met tien man op het veld door een vroege rode kaart van Henriksen.
60'
AZ heeft de opdracht gekregen om de wedstrijd morgen voor 11.00 uur te hebben gespeeld. Dat mag in het AZ-stadion, maar ook op een ander veld. Dat allemaal in verband met de loting van morgen. Publiek is dan gewoon toegestaan.
60'
De wedstrijd is definitief gestaakt en zal vanavond geen doorgang meer vinden. Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren, daarover later ongetwijfeld meer informatie.
60'
Het stadion is ondertussen volledig leeg. Het lijkt erop dat deze wedstrijd vandaag niet meer hervat kan worden. Kopzorgen voor de UEFA, dat morgen de loting voor de groepsfase op het programma heeft staan. Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Ook spelers en staf moeten naar de parkeerplaats.
60'
Ook vanaf de buitenkant is duidelijk te zien dat er sprake is van brand in het stadion van AZ. Er komt zwarte rook uit het dak van het stadion. Het grootste probleem is dat door de brand de lampen niet aankunnen.
60'
De spelers en het arbitrale trio staat nog op het veld. Toch wordt het stadion steeds leger. In het AFAS Stadion hangt nu een walm van rook. Ook de media wordt verzocht het stadion te verlaten. Alles lijkt uit voorzorg, maar je kunt geen risico nemen.
60'
Er is lichte paniek in het stadion. Er hangt ook rook in het onderkomen. Gemeld wordt dat er sprake is van brand in de commandotoren, waar al het apparatuur aanwezig is. Wat een vreemde wedstrijd is dit.
60'
De wedstrijd wordt stil gelegd vanwege het uitvallen van de stadionlampen. In het stadion is er sprake van brand. Er komt nu ook rook uit het dak van het onderkomen. De supporters worden gevraagd om het stadion te verlaten.
59'
De brandweer is met zwaailichten aanwezig in het stadion. Dat kan wel eens verband hebben met het uitgaan van de stadionlampen. Vooralsnog niet duidelijk wat er precies aan de hand is en het spel gaat gewoon verder.
57'
Na het doelpunt wordt AZ steeds verder achteruit gedrongen. Het kan zich nog één tegentreffer veroorloven, maar het liefst speelt AZ natuurlijk met deze stand de wedstrijd uit.
55'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
De centrale verdediger komt te hard inspringen bij zijn tegenstander. De arbiter bestraft de overtreding met een gele kaart.
54'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
54'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
54'
Ondertussen valt de verlichting in het stadion uit. De scheidsrechter laat doorspelen, omdat het zicht nog goed is op het veld.
53'
Doelpunt voor Atromitos, 0:1 door Dimitrios Papadopoulos
Uit het niets komt Atromitos op voorsprong. Een geweldig schot van Karagounis kan door Esteban eerst nog uit het doel worden gehouden. De goalie heeft de pech dat de bal via de lat terugkomt, waarna Papadopoulos kan inkoppen.
52'
Het valt nog steeds niet te zien dat AZ met een man minder speelt. De Alkmaarders hebben over het algemeen het balbezit en lijken deze wedstrijd onder controle te hebben. Ook Verbeek maakt zich niet echt druk.
50'
Net zoals in de eerste helft, probeert Atromitos ook in de tweede helft met veel geschreeuw en door snel te gaan liggen vrije trappen mee te krijgen. De Franse arbiter is daar gevoelig voor.
47'
Atromitos lijkt in de tweede helft wat aanvallender te willen gaan spelen. De Grieken zullen ook wel moeten. Ze hebben minimaal twee doelpunten nodig om de groepsfase van de Europa League te halen.
46'
46'
Wissel in bij Atromitos -> Konstantinos Giannoulis
46'
Wissel uit bij Atromitos -> Theodoros Papoutsogiannopoulos
45'
Samenvatting eerste helft
Een merkwaardige eerste helft van deze wedstrijd, waarin de scheidsrechter een hoofdrol opeist met zijn vreemde beslissingen. Atromitos kan ook tegen tien man geen rol van betekenis spelen. Verbeek kan tevreden zijn met het vertoonde spel van zijn team.
45'
45'
Het ziet er naar uit dat Atromitos vanavond alleen een gewenst resultaat kan halen met hulp van de scheidsrechter. Op de rare beslissingen van de arbiter na slagen de Grieken er niet in om een rol van betekenis te spelen.
42'
Atromitos is alleen gevaarlijk geworden uit een strafschop. Voor de rest heeft het vrij wel niets, op een afstandsschot na, laten zien op de speelhelft van AZ. De Alkmaarse formatie houdt goed stand met tien man.
39'
Het wordt met de minuut grimmiger op het veld. Sommige spelers gebruiken zelfs de handen om de tegenstander van zich af te houden. De Franse arbiter lijkt het niet onder controle te hebben.
37'
De doelman van Atromitos ligt, zoals hij doet vermoeden, zwaar geblesseerd op de grond door een overtreding van Beerens. De scheidsrechter spreekt de aanvaller toe, maar trapt niet in het toneelspel van de keeper. De sluitpost kan de wedstrijd gewoon weer vervolgen.
36'
Wederom slaagt AZ er niet in om een prima aanval uit te spelen. Beerens was niet op tijd voor het doel om een goede voorzet tussen de palen te werken.
33'
Johansson duikt op voor de keeper! Na een goede combinatie met Beerens kan de rechtsback alleen op de doelman van Atromitos af. De mandekker wil de goalie in de korte hoek verslaan, maar de sluitpost krijgt nog een voet tegen de bal. Voor het doel stonden twee teamgenoten van Johansson vrij.
31'
Bij een tegenaanval lukt het AZ niet om gevaarlijk te worden. Onder andere Beerens krijgt alle ruimte om een aanval te plaatsen, maar zodra hij in het strafschopgebied komt, is er geen tegenstander te bekennen.
30'
Atromitos begint zich wat meer met het spel te bemoeien. Zij zijn dan degenen die twee keer moeten scoren vanavond. Vanuit de strafschop had het al op voorsprong kunnen staan in Alkmaar.
27'
In de tussentijd geeft Verbeek geen krimp. Niet bij de rode kaart, maar ook niet bij de gegeven strafschop. Daarnaast kan hij tevreden zijn met het spel van zijn team.
24'
Gevaarlijke hoekschop blijft hangen in het strafschopgebied van Atromitos. Gudelj kan er met zijn hoofd net niet bijkomen, waarna de Grieken de bal opruimen. AZ doet met een man minder zeker niet onder voor haar opponent.
21'
Gele kaart voor Elin Dimoutsos (Atromitos)
Het wordt steeds onvriendelijker op het veld. Dimoutsos komt veel te laat inzetten en raakt daarbij het been van Beerens. Voor een gelijk incident kreeg Henriksen een rode prent.
20'
Penalty gemist door Dimitrios Papadopoulos, Atromitos
Gerechtigheid voor AZ en Esteban! Na de veel te makkelijk gegeven penalty houdt de doelman van AZ de bal goed uit het doel. Papadopoulos koos voor de rechte onderhoek, maar daar lag Esteban op tijd.
19'
Gele kaart voor Esteban Alvarado (AZ Alkmaar)
De arbiter vindt het zelfs nodig om de doelman een gele kaart te geven. De Franse scheidsrechter maakt zich vanavond niet populair in Alkmaar.
19'
De scheidsrechter geeft een strafschop aan Atromitos! Wel erg makkelijk gegeven door de arbiter. Het leek op een schwalbe van Karagounis.
18'
Johansson met een goede poging. De verdediger van AZ komt aan de rechterkant opzetten en wordt niets in de weg gelegd. Daarna kan de mandekker naar binnen komen en op doel schieten. Zijn poging gaat net naast.
16'
AZ heeft volledig de controle. Het kan relatief eenvoudig het balbezit houden. Atromitos maakt geen haast met druk zetten, waardoor de achterhoede van AZ de bal achterin mag rondspelen.
13'
Esteban met een goede redding! De doelman van AZ voorkomt een tegendoelpunt. Iglesias verraste met zijn afstandsschot de goalie bijna onder in de hoek, maar de sluitpost stond goed op te letten.
12'
Aanvallend laat Atromitos maar weinig zien. Dat komt onder andere door het feit dat de bezoekende club wordt teruggedrongen op eigen speelhelft, terwijl ze een man meer hebben.
10'
Atromitos staat er vanavond overigens alleen voor. Er is geen enkele Griekse supporter in het stadion te ontdekken. Het gehele uitvak is leeg tijdens dit Europa League-duel.
8'
Vooralsnog houdt AZ zich rustig onder de rode kaart. Verbeek vindt het geen aanleiding om zijn tactiek te wijzigen. De eredivisieclub blijft het balbezit houden en probeert het spel te maken.
5'
Het eerste schot van de wedstrijd is van Gudelj. De middenvelder raakt vanaf afstand de bal vol op zijn schoen en ziet het leder net naast het doel van Atromitos vliegen.
5'
Het zorgt er direct voor dat er een gespannen sfeer hangt op het veld en de tribunes. Dit kan nog wel eens een nog gekkere wedstrijd worden. Zo zet ook Beerens een stevige tackle in, maar dat mag verder van de scheidsrechter.
3'
Merkwaardige beslissing van de scheidsrechter om eerst geel te geven en daarna toch de rode kaart te trekken. Zo zwaar leek de overtreding van Henriksen niet, bovendien kan tegenstander Umbides gewoon verder.
2'
Rode kaart voor Markus Henriksen (AZ Alkmaar)
Wat een merkwaardig moment! Henriksen krijgt eerst een gele kaart van de scheidsrechter, omdat hij te hard doorgaat op zijn tegenstander. Nadat de arbiter de blessure ziet besluit hij toch een rode prent te geven. Dit is zelden vertoond.
1'
AZ jaagt meteen de tegenstander op. De Alkmaarders willen even duidelijk maken dat vanavond niets te halen valt in hun stadion.
1'
In de laatste voorronde van de Europa League staan in Alkmaar AZ en het Griekse Atromitos tegenover elkaar. De eerste ontmoeting eindigde in een 1-3 overwinning voor de mannen van hoofdtrainer Gertjan Verbeek. De winnaar over twee duels gaat door naar de groepsfase van het Europese toernooi.

AZ
In Alkmaar zal het wel goed zitten met het vertrouwen. Waar het nog met een 4-2 nederlaag bij sc Heerenveen matig aan het seizoen begon, boekte het wel goede resultaten tegen Ajax (3-2) en RKC Waalwijk (1-2). Bovendien waren de Alkmaarders de bovenliggende partij in de eerste ontmoeting in Griekenland. Afgelopen weekeinde was AZ echter machteloos tegen FC Utrecht. In de Domstad verloor de eredivisieploeg met 2-0. Het leek daar nog vermoeid te zijn van het Europese duel met Atromitos.

Atromitos
Voor de Griekse formatie gaat het erg lastig worden om de groepsfase van de Europa League te halen. Het verloor niet alleen het eerste duel van AZ, het was vrijwel kansloos tegen de manschappen van trainer Verbeek. Het enige doelpunt van Atromitos kwam bovendien uit een strafschop. Vorig seizoen kwam Atromitos ook niet verder dan de play-offs van de Europa League. Destijds was Newcastle United te sterk voor de Grieken.

Nick Viergever
Verdediger Viergever is van mening dat AZ haar voorsprong tegen Atromitos niet meer uit handen mag geven. "Het zou schandelijk zijn als we het nu nog weggeven. Dat mag niet gebeuren met zo'n uitgangspositie", dat vertelde de mandekker aan De Telegraaf. "Onze les van het verlies bij FC Utrecht is, dat we voor iedereen goede en duidelijke afspraken moeten maken. Ik denk dat we de juiste strijdwijze gevonden hebben."

George Paraschos
De Grieken hebben zich nog niet neergelegd bij een uitschakeling. De trainer, George Paraschos, is van plan om risico's te nemen met zijn elftal. "We gaan risico's nemen", vertelde hij tijdens de voorbeschouwende persconferentie. "De 1-3 nederlaag in eigen huis vind ik een vertekend beeld geven. Persoonlijke fouten hebben ons toen de dag omgedaan. We kregen genoeg kansen op meer doelpunten. Alleen wij hebben moeite om kansen af te maken."
Van harte welkom bij het liveverslag van AZ - Atromitos, mijn naam is Robin Tibbe en ik doe verslag van dit duel. De winnaar gaat door naar de groepsfase van de Europa League. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan daarna verder met het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder het knopje 'wedstrijdschema'.