1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Celso Ortíz 55. / Schot met links  (Nemanja Gudelj)

90'
Samenvatting tweede helft
AZ wint verdiend van Karagandy en zet een grote stap richting de volgende ronde. Toch moest AZ in de slotfase nog even oppassen voor Karagandy, dat twee keer gevaarlijk werd. Esteban voorkwam echter erger en daardoor kan AZ drie punten bijschrijven.
90'
90'
AZ probeert de bal zo lang mogelijk in de ploeg te houden. Advocaat is dan ook woedend op Esteban als de doelman de bal een lange trap naar voren geeft.
90'
De scheidsrechter heeft vandaag de kaarten op zak gehouden. Daartoe was eigenlijk ook geen reden, omdat het een sportieve wedstrijd was. Toch waren er enkele momenten waarbij je kunt twijfelen aan een gele prent. Desondanks valt er niets aan te merken op de arbiter.
87'
Gudelj probeert het maar weer eens van afstand. Op aangeven van Beerens wil hij vanaf dertig meter op doel schieten. De bal hobbelt hopeloos naast het doel van Karagandy.
85'
Esteban met een goede redding! Bayzhanov krijgt ineens de ruimte om op doel te schieten. De aanvaller staat rechts in het strafschopgebied op het moment dat hij schot. Esteban tikt de bal uit de korte hoek. AZ haalt opgelucht adem.
84'
Het was absoluut niet de avond van Gudmundsson. Bijna elke actie die hij probeerde ging fout. Ook geen enkel van zijn schoten kwam tussen de palen terecht. Advocaat werd dan ook al een paar terecht boos op hem en haalt Gudmundsson in de slotfase naar de kant.
83'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
83'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
81'
AZ probeert de wedstrijd gecontroleerd uit te voetballen. Toch lijkt het alsof ze sterk genoeg zijn om nog een doelpunt te maken. De Alkmaarders proberen dan ook af en toe een snelle aanval te plaatsen.
78'
Gudmundsson neemt de bal ineens uit de lucht! Beerens levert vanaf rechts een prima voorzet af. De bal komt achterin de zestien bij Gudmundsson terecht, die besluit ineens te schieten. Zijn poging vliegt voor het doel van Karagandy langs.
77'
De concentratie is een beetje weg bij de manschappen van Dick Advocaat. Steeds vaker komt een pass niet aan. Karagandy kan daardoor zelfs nog aan aanvallen gaan denken in de slotfase.
74'
Avdic heeft teveel tijd nodig! Mertens stuurt met een goede steekpass Beerens diep aan de rechterkant. Vervolgens legt de vleugelaanvaller het leder terug voor het doel op Avdic, maar de spits laat zich op het laatste moment aftroeven door een verdediger.
73'
Zo heeft Karagandy nog maar twee wissels over. Eén veldspeler en een doelman. De veldspeler is aan het warmlopen, terwijl de keeper verveeld voor zich uit zit te kijken.
72'
Wissel in bij Shakter Karaganda -> Roman Murtazaev
72'
Wissel uit bij Shakter Karaganda -> Igor Zenkovich
72'
Wuytens verdient vandaag de complimenten voor zijn spel. De centrale verdediger staat goed en geconcentreerd te spelen. Zo nu en dan zet hij zelfs twee aanvallers op het verkeerde been met een schijnbeweging.
69'
Beerens wordt neergehaald in het strafschopgebied. De scheidsrechter ziet er echter geen strafschop in. De verdediger van Karagandy wilde de bal wegschoppen, maar raakte de aanvaller. Daar had toch voor gefloten kunnen worden.
66'
Gudelj probeert van grote afstand doeltreffend te zijn. De poging van de middenvelder verdwijnt echter hoog in de tribunes. Als AZ geconcentreerd blijft spelen zit er zeker nog een doelpunt in.
60'
Ondanks de achterstand blijft Karagandy gewoon verdedigen. De bezoekers uit Kazachstan geven totaal niet de indruk hier minimaal nog gelijk te willen spelen.
56'
Beerens vergeet het duel te beslissen De vleugelaanvaller had de verdubbeling op zijn schoen liggen. Hij komt vanaf links alleen op de keeper af en wipt de bal over de uitkomende goalie heen. Het lukt Vasiljevic nog net om voor de doellijn de bal weg te schieten.
55'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Celso Ortíz
Gudelj verovert de bal en geeft het leder direct mee aan Ortiz. Hij bedenkt zich geen moment en haalt vanaf ongeveer twintig meter uit. De keeper laat zich knullig verrassen in de korte hoek en ziet de bal via zijn handen in het doel verdwijnen.
54'
Avdic komt bijna tot scoren! Eindelijk een goede actie van Gudmundsson vanaf de rechterkant. Hij trekt vervolgens de bal laag voor, waar Avdic de bal wil intikken. De spits wordt door twee verdedigers van het scoren gehouden.
51'
Het is Karagandy dat in het begin van de tweede helft het meeste druk naar voren zet. De verdediging van AZ begint het steeds lastiger te krijgen met de aanvallers van de tegenstander.
49'
Esteban heeft geluk dat Ghazaryan uitglijdt. De keeper van AZ wil een terugspeelbal rustig controleren, maar neemt daar teveel tijd voor. Door het uitglijden van de Karagandy-speler kan hij alsnog het leder wegwerken, anders was het erg penibel geworden.
47'
Voor Avdic is het zijn tweede optreden in de Europa League voor AZ. Hij kwam ook al tijdens de wedstrijd tegen PAOK als invaller binnen de lijnen. Toen was het in de blessuretijd van de tweede helft. In de competitie speelde hij nog maar één duel voor AZ.
46'
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
45'
Samenvatting eerste helft
AZ was in de eerste twintig minuten de bovenliggende partij, maar slaagde er niet in om een doelpunt te maken. Daarna is Karagandy eenvoudig op de been gebleven en staan de gasten goed te verdedigen.
45'
45'
Viergever weet niet wat hij moet doen. Opeens komt de centrale verdediger in de positie om op doel te schieten. Zijn schot wordt simpel geblokt. Als hij de bal op links had getikt, stond er een teamgenoot vrij voor de keeper.
43'
Ondanks dat de tegenstander van AZ eigenlijk al bezig is met de bekerfinale van komend weekeinde, houden ze zich goed staande tegen de eredivisieclub. Het tempo van de Alkmaarders ligt te laag om Karagandy kapot te spelen.
40'
Zodra AZ een aanval probeert op te zetten, zakt Karagandy bijna met het hele elftal terug richting de eigen zestien. Alleen de spits blijft rond de middenlijn staan. Het wordt steeds lastiger voor AZ om een opening te vinden.
37'
Beerens met een goede poging in de korte hoek. Vanaf de linkerkant komt de vleugelaanvaller de zestien binnen, om vervolgens de bal bij de eerste paal te willen binnenschieten. De keeper reageert attent, hij zag het gevaar aankomen.
37'
De gasten uit Kazachstan merken dat ze vanavond niet kansloos zijn. Karagandy zet dan ook steeds vaker en sneller de verdediging van de thuisploeg onder druk. Vooralsnog speelt AZ zich daar keurig onderuit met goed positiespel.
34'
Karagandy is steeds vaker en langer in balbezit. AZ heeft niet meer de controle die het in de beginfase wel had. Toch lukt het de bezoekers niet om gevaarlijk te worden.
30'
Na een half uur spelen komt Karagandy voor het eerst echt in de buurt van het doel van Esteban. Een bal wordt vanaf de rechterkant hoog voor het doel gebracht. De boomlange Vasiljevic troeft iedereen in de lucht af, maar kopt de bal naast.
29'
Een bekeken balletje van Martens. De middenvelder ontvangt de bal van Beerens en probeert aan de linkerkant de bal met gevoel in de verre hoek te plaatsen. Hoewel de bal net naast zou gaan, tikt de keeper het leder nog even weg. Een prima poging van de Belg.
26'
Het is nog niet de avond van Gudmundsson. Veel pogingen van hem om een teamgenoot voor het doel te bereiken komen niet aan. Zo ook nu niet. Na een prachtige actie ontvangt hij de bal aan de rechterkant terug, maar zijn voorzet valt in de handen van de doelman.
24'
Naast het feit dat Karagandy maar veertien spelers heeft meegenomen naar Alkmaar, kwam het met maar één soort shirt richting Nederland. Door het witte tricot van de bezoekers moet AZ daardoor in een blauw uittenue spelen, terwijl het voor eigen publiek speelt.
21'
Beerens krijgt net niet genoeg ruimte om tot een schot te komen. Vanaf rechts kreeg hij de bal in het strafschopgebied aangespeeld. Het lukt hem om langs twee verdedigers te komen, maar de derde mandekker is er één teveel voor Beerens.
20'
Dick Advocaat staat ontspannen tegen zijn dug-out aan te leunen. De trainer van AZ ziet dat zijn elftal de bovenliggende partij is en goed voetbal laat zien. Het heeft alleen nog niet weten te scoren.
17'
Karagandy heeft een speler in de gelederen die vanuit een inworp eenvoudig de strafschopstip kan bereiken. Simcevic heeft zijn specialiteit al twee keer mogen tonen. Vooralsnog kan de AZ-verdediging de ballen wegwerken.
14'
Johannsson laat een perfecte kans liggen! Met een goede steekpass stuurde Gudelj de aanvaller de diepte in. Johannsson kwam daardoor oog-in-oog met de doelman te staan, maar die komt als winnaar uit de strijd.
13'
Esteban komt in botsing met Maliy. Daar heeft laatstgenoemde het meest last van. De verdediger kreeg een flinke beuk in de ribben van Esteban, die succesvol was in het weg stompen van de bal.
10'
Karagandy laat zich met het hele elftal terugzakken op de eigen speelhelft. Soms kiezen de bezoekers een moment om ineens druk te zetten op een AZ-verdediger. Als de eredivisieclub dat slim uitspeelt, kan het een snelle tegenaanval opleveren. Dat is precies wat AZ wil.
8'
Beerens met een goede poging. De aanvaller was naar de linkerkant uitgeweken om daar zijn geluk te beproeven. Vanaf links trekt Beerens naar binnen om vervolgens de bal richting de verre hoek te schieten, maar de bal vliegt ruim naast.
7'
AZ controleert de wedstrijd. De thuisploeg speelt zorgvuldig combinatievoetbal en probeert Karagandy naar voren te loken. Zodra er een opening ontstaat, wil AZ daar direct gebruik van maken.
4'
Prachtig schot van Viergever! De centrale verdediger neemt een afvallende bal ineens op de schoen. Met een gevaarlijke curve dreigt het leder in de linker bovenhoek te verdwijnen, maar de keeper krijgt nog net zijn hand tegen de bal.
2'
Karagandy begint met goede moed aan de wedstrijd. De bezoekers zoeken direct de aanval. Tot twee keer toe moet een AZ-verdediger ingrijpen om een kans voor de gasten te voorkomen.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar. Een belangrijk duel voor de Alkmaarders. Een overwinning brengt ze een grote stap dichter bij de volgende ronde. De supporters kunnen het warmpjes volgen, aangezien de tribuneverwarming op volle toeren draait.
1'
Hartelijk welkom bij het liveverslag van AZ tegen Shakhter Karagandy. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanavond verslag van dit Europa League-duel. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna over op het liveverslag. De opstellingen zijn onder de knop 'wedstrijddetails' te vinden.

AZ
De Alkmaarders staan momenteel op een keurige tweede plaats in de groep en kunnen vanavond goede zaken doen. Bij een overwinning op Shakhter en een zege van PAOK op Maccabi Haifa is de eredivisieclub bijna zo goed als zeker van deelname aan de volgende ronde. De achterstand op koploper PAOK bedraagt momenteel twee punten.

Shakhter
Voor de bezoekers uit Karagandy is het één van de laatste kansen om nog aanspraak te maken op de volgende ronde. Na drie wedstrijden beschikt de club over slecht twee punten en is de achterstand op AZ drie punten. Shakhter wist in de groepsfase nog geen wedstrijd te winnen. Eén keer werd er verloren en twee duels eindigde in een puntendeling. De vorige ontmoeting met AZ eindigde in 1-1.

Veertien
Dat Shakhter de wedstrijd niet heel serieus neemt, blijkt wel uit de selectie van de bezoekende club. De trainer van de ploeg uit Karagandy heeft slechts veertien spelers meegenomen. De oefenmeester speelt namelijk dit weekeinde met zijn team de bekerfinale en vindt die wedstrijd belangrijker. Daardoor hebben diverse basisspelers de reis van veertien uur naar Nederland niet gemaakt.