PEC Zwolle Zondag, 20. Oktober 2013
14:30 uur
ADO Den Haag
6:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mustafa Saymak 22. / Schot met rechts  (Mateusz Klich)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Fred Benson 45. / Schot met rechts  (Mateusz Klich)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Fred Benson 54. / Schot met rechts  (Mateusz Klich)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Mathias Gehrt 62. / Schot met rechts  (Tom Beugelsdijk)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Bram van Polen 81. / Schot met rechts
6 : 1 Torinfos in de Ticker Giovanni Hiwat 87. / Schot met rechts  (Mustafa Saymak)

90'
Samenvatting tweede helft Wat een luxe voor de supporters van PEC Zwolle. Na drie honderd minuten geen goal te hebben gezien van hun team staat er vandaag een 6-1 zege op het scorebord. Daar is totaal niets op af te dwingen. ADO moet zich kapot schamen voor haar optreden.
90'
90'
De laatste minuut tikt weg. Een dikverdiende overwinning voor PEC Zwolle. Het zelfvertrouwen van ADO Den Haag zal een enorme knauw krijgen.
89'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Robin Buwalda
89'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Tom Beugelsdijk
87'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 6:1 door Giovanni Hiwat
Wederom geklungel in de defensie van ADO Den Haag. Saymak legt de bal terug voor het doel en daar staat Hiwat om de bal in een leeg doel te tikken. Het feest is compleet in Zwolle. Wat een vervelende invalbeurt voor De Zwart.
87'
Van der Werff raakt de deklat! De verdediger kopt vanuit een corner goed en hard op doel. Zijn inzet raakt vol het aluminium. Het doel staat er nog steeds van te trillen.
86'
De stemming is uiteraard uitstekend op de tribunes in Zwolle. Vrijwel de hele wedstrijd stonden ze achter hun ploeg en ze zijn beloond met vijf doelpunten van PEC Zwolle.
84'
Zo beleeft PEC Zwolle het andere uiterste van wat ze de afgelopen weken hadden beleefd. Het kwam ruim driehonderd minuten niet tot scoren, maar tegen ADO staat in de slotfase een 5-1 voorsprong op het scorebord. Hoofdtrainer Ron Jans kan tevreden zijn met het resultaat en vertoonde spel.
81'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 5:1 door Bram van Polen
De bal blijft hangen in het strafschopgebied van ADO Den Haag. Van Polen was toevallig mee opgekomen en ziet de bal voor zijn schoenen belanden. De aanvoerder jaagt het leder in de linker kruising. Hij schrikt er zelf van, geweldig doelpunt!
79'
PEC Zwolle laat zich in de slotfase volledig terugzakken. ADO Den Haag krijgt daardoor iets meer ruimte om gevaarlijk te worden voor het doel van Zwolle. Behalve de kopbal van Beugelsdijk levert het nog niets op voor de gasten.
77'
Beugelsdijk kopt rakelings naast! De centrale verdediger troeft bij een corner iedereen af en torent hoog boven zijn tegenstanders uit. De mandekker ziet zijn kopbal net naast het doel van Zwolle gaan.
76'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Bart van Hintum
76'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Rochdi Achenteh
75'
Achenteh lijkt van het veld te moeten. De linksback van PEC Zwolle heeft last van zijn knie. Van Hintum staat klaar om hem straks te vervangen. Het wordt de derde en laatste wissel van PEC Zwolle deze middag.
73'
Gele kaart voor Michiel Kramer (ADO Den Haag)
De speler van ADO legt zijn elleboog tegen het hoofd van Nijland. Een terechte gele kaart van Van Boekel, die een prima wedstrijd staat te fluiten.
72'
Ook bij Van Duinen mislukt er meer dan er goed gaat. Nu lukt het de spits niet om een bal binnen te houden. Er is geen tegenstander in de buurt, maar toch rolt de bal over de voet van de ADO-spits.
69'
Fernandez mag nog twintig minuten meedoen in deze wedstrijd. De spits speelt tegen zijn voormalig werkgever, waar hij zijn loopbaan als professioneel voetballer is begonnen. Zijn eerste balcontact leidt bijna direct tot een doelpunt. Zijn kopbal gaat echter naast.
68'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Guyon Fernandez
68'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
68'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Maikel van der Werff
68'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
66'
Benson bijna met een eigen doelpunt De spits van Zwolle kopt een corner van ADO bijna achter zijn eigen doelman. Begois toont zich scherp en kan de bal net over de lat tillen. Zo lijken de spelers van Zwolle de concentratie kwijt te raken.
65'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Papito Merencia
65'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Roland Alberg
62'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 4:1 door Mathias Gehrt
Dan toch een eretreffer voor ADO. Het enige lichtpuntje aan de kant van ADO schiet de bal tegen de touwen. Gehrt ontvangt de bal op het middenveld en kan rustig doorlopen naar het strafschopgebied. Met een bekeken schot laat hij Begois kansloos.
61'
Het gaat nog een lang half uur worden voor de bezoekers uit Den Haag. Hun team maakt totaal niet de indruk nog een eretreffer te willen scoren. Ze lopen op het veld, maar daar is alles mee gezegd.
57'
Op deze manier is het ook geen prettige invalbeurt voor De Zwart. De vervanger van Coutinho ziet de blauw/witte shirts van alle kanten op zich af komen. Die zal er vannacht nog wel eens wakker van worden.
56'
Zo wordt de wedstrijd steeds vervelender voor ADO. De gasten maken ook niet echt een scherpe indruk. De formatie uit Den Haag zet nergens druk en laat Zwolle combineren. Op die manier is het prettig voetballen voor de Zwollenaren.
54'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 4:0 door Fred Benson
Zwolle draait ADO helemaal gek. Wederom een fantastische assist van Klich, die zich ontpopt tot matchwinner vandaag. Met een fraaie steekpass zet hij Benson vrij voor de keeper. De spits weet daar wel raak mee en schiet de 4-0 tegen de touwen.
53'
Gehrt met een goed schot namens de bezoekers. Vanaf de rechterkant schiet hij uit een moeilijke hoek op doel. Begois kan met een goede redding een doelpunt van ADO voorkomen.
52'
ADO Den Haag zoekt wel de voorhoede, maar die lijkt vandaag niet goed aanspeelbaar. Daarmee wordt PEC Zwolle eigenlijk in de kaart gespeeld. Die krijgen daardoor in de omschakeling veel ruimte om een snelle tegenaanval te plaatsen.
49'
Gele kaart voor Ninos Gouriye (ADO Den Haag)
De aanvaller gaat aan het shirt van Mokotjo hangen en voorkomt daarmee een mogelijke aanval van PEC Zwolle. Een terechte gele kaart voor Gouriye.
49'
ADO-trainer Steijn zit er verslagen bij in de dug-out. Hij beseft ook wel dat het een gelopen zaak is vandaag. Zijn ploeg kan nu niet anders dan de schade enigszins beperken. Steijn staat er al ter discussie in Den Haag en dat zal nu alleen maar toenemen.
48'
Mokotjo op avontuur op het middenveld. Met een prachtige schijnbeweging zet hij zijn tegenstander te kijk. Het spel wordt dan voortgezet via Achenteh. Zijn scherpe voorzet kan net niet binnen getikt worden door Benson. Een goed begin van de thuisploeg.
46'
PEC Zwolle zoekt direct de aanval. Benson ontsnapt aan de aandacht van Beugelsdijk, maar De Zwart is op tijd uit zijn doel om gevaar van de spits te voorkomen.
46'
45'
Samenvatting eerste helft
PEC Zwolle is na een helft spelen zo goed als zeker van de overwinning vandaag. Tot aan de 1-0 was ADO de betere partij, maar na de goal van Saymak is er geen vuiltje meer aan de lucht voor Zwolle. ADO moet in de tweede helft oppassen voor een grotere nederlaag.
45'
45'
De supporters in het uitvak zitten er verslagen bij. Zij zien hun ploeg op kunstgras door de mand vallen. En dan te bedenken dat vanaf heden elke thuiswedstrijd op de plastic sprietjes gespeeld gaat worden.
45'
45'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 3:0 door Fred Benson
Op het moment dat het bord met vier minuten extra tijd omhoog gaat, scoort Benson de 3-0. Hiermee moet de wedstrijd wel beslist zijn. Klich stuurt met een verfijnde steekpass Benson de diepte in. De spits duikt op voor De Zwart en tikt de bal netjes langs de goalie heen.
44'
Weer gevaar van de kant van ADO Den Haag. Meijers wordt aan de linkerkant helemaal vrij gelaten en kan op doel schieten. De poging van de aanvoerder van de gasten vliegt rakelings voor de goal van Zwolle langs.
43'
Begois met een belangrijke redding voor PEC Zwolle. Kramer wil de bal voor het doel trekken, maar ziet zijn poging bijna direct in het doel belanden. De sluitpost staat goed op te letten en tikt het leder weg. Uit de hoekschop die daaruit volgt, kopt Kramer wederom op doel, maar opnieuw vindt hij Begois op zijn weg. Twee gevaarlijke momenten.
41'
Zo lijkt PEC Zwolle nu al op rozen te zitten. De Zwollenaren domineren na het openingsdoelpunt de wedstrijd. ADO Den Haag kan vrijwel niets creëren en moet het balbezit veelal aan de thuisploeg laten. Terwijl ADO voor de 1-0 de betere van de twee was.
38'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Mustafa Saymak
De aanvaller van Zwolle profiteert optimaal van een misverstand in de defensie van ADO. Meijers laat zijn man lopen en De Zwart komt uit zijn doel. Beiden zitten daardoor volledig mis, waarna Saymak handig de bal in het doel legt.
36'
ADO kent overigens geen al te goede herinneringen aan de confrontaties met PEC Zwolle. De bezoekers kwamen achttien keer eerder op bezoek in Zwolle. Slechts tweemaal nam het drie punten mee naar huis. PEC Zwolle zette tien duels om in een overwinning en zes keer deelden ze de punten.
34'
ADO Den Haag is het even kwijt. Dat valt te zien aan het schot van Gouriye. De aanvaller schiet ruim naast het doel van Begois. De voorhoedespeler van ADO wacht overigens nog op zijn eerste competitiedoelpunt in dienst van de Residentieclub.
31'
Zwolle kruipt na het doelpunt wat meer uit haar schulp. De thuisploeg zoekt wat nadrukkelijker de aanval en gebruikt daarbij de kwaliteiten van Nijland en Saymak. ADO was voor de goal de bovenliggende partij, maar dat is nu omgedraaid.
29'
Hiwat met wat jeugdige overmoed. Door een slimmigheidje van Benson komt de bal voor de voeten van Hiwat. Die kan dan doorlopen naar het doel, maar hij besluit ineens te schieten. Zijn inzet verdwijnt hoog in de tribunes.
27'
Knappe actie van Klich. Met een mooie lichaamsschijnbeweging komt hij aan de linkerkant langs zijn tegenstander. Zijn voorzet, met de buitenkant van zijn voet, komt keurig voor het doel. De bal is alleen te hard voor Lachman om op doel gekopt te worden.
22'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Mustafa Saymak
Na ruim driehonderd minuten scoort Zwolle weer eens een doelpunt in de Eredivisie. Klich onderschept de bal rond de middenlijn en zet met een lange bal Saymak vrij voor de keeper. Saymak faalt niet oog-in-oog met De Zwart en schuift het leder behendig langs de goalie.
21'
Een rommelige fase in deze wedstrijd. Het spel speelt zich vooral af rond de middenlijn omdat beide teams veel fouten maken. Het komt het wedstrijdbeeld niet ten goede.
19'
Zwolle komt in de eerste twintig minuten nog niet echt in het spel voor. De controle ligt bij ADO Den Haag, dat al twee keer uit een standaardsituatie gevaarlijk is geworden. Beide keren was Van Haren daarbij betrokken.
15'
Van Haren schiet snoeihard op de lat! Na de handsbal van Broerse mag Van Haren aanleggen voor een vrije trap vanaf ruim dertig meter. De middenvelder haalt ineens uit en ziet zijn inzet op de lat uiteen spatten. Begois was al geklopt.
14'
Gele kaart voor Joost Broerse (PEC Zwolle)
De centrale verdediger van Zwolle maakt een handsbal. Van Boekel kan niet anders dan een gele prent geven.
13'
Coutinho moet per brancard van het veld. Het ziet er echt niet goed uit voor de goalie van ADO. Tevens ziet het er niet handig uit wat de brancarddragers doen. Coutinho wordt met een soort sleepbrancard, letterlijk van het veld gesleept.
12'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Martijn de Zwart
12'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Gino Coutinho
12'
Het ziet er niet goed uit voor Coutinho. De sluitpost kampt met een neusblessure, wat weg heeft van een gebroken neus. Dat betekent een fikse aderlating voor ADO Den Haag zo vroeg in de wedstrijd. De Zwart is zijn vervanger.
11'
Zuiverloon stond voor de wedstrijd nog in de basisopstelling van ADO Den Haag. Hij moest echter in de warming-up geblesseerd afhaken, waardoor Bakker vanaf het eerste fluitsignaal mag meedoen.
10'
ADO-doelman Coutinho is een behandeling nodig. De goalie kwam hard in botsing met Van Polen. Beiden gingen bij een voorzet vanaf links vol voor de bal, waarbij de verdediger van Zwolle net te laat was.
9'
Na negen minuten spelen meldt Zwolle zich voor het eerst voor het doel van ADO Den Haag. Een voorzet vanaf links wordt door een ADO-verdediger tot corner verwerkt. De hoekschop levert daarna niets op voor de thuisploeg.
7'
Vele lege stoelen vandaag in Zwolle. En dat terwijl ze bezig zijn met het uitbreiden van het stadion. Aan de kant van de hoofdtribune is voor meer capaciteit gezorgd. De bedoeling is dat Zwolle elk seizoen het stadion iets verder uitbreidt.
5'
Het eerste gevaarlijke schot op doel komt op naam van een ADO-speler. Van Haaren mag een vrije trap nemen vanaf ruim twintig meter. Hij mikt de bal in de linker onderhoek, waar Begois nog net zijn hand tegen het leder kan krijgen.
4'
PEC Zwolle is slordig begonnen aan deze wedstrijd. Het verliest al een paar keer knullig de bal aan de bezoekers. Die proberen op hun beurt snel een counter te plaatsen. Vooralsnog lukt het Zwolle om de aanvallers van ADO af te stoppen, maar dat kunnen ze niet een hele wedstrijd volhouden.
3'
Er ligt in de omschakeling veel ruimte voor ADO. Gouriye duikt daardoor al snel voor doelman Begois op, maar wordt buitenspel gegeven door de grensrechter. Daar lijkt echter geen sprake van.
1'
Een zonnige middag in het IJsseldelta Stadion. PEC Zwolle heeft al enkele duels op rij niet kunnen scoren en zal daar vandaag verandering in willen brengen. ADO kan laten zien of het op kunstgras beter speelt dan normaal gras.
1'
Een grote kans voor ADO! Van Duinen trekt in zijn eentje een sprint van zestig meter met de bal. Hij omspeelt daarbij twee verdedigers van Zwolle en legt de bal daarna keurig terug voor het doel. Alberg komt net te laat om de voorzet binnen te glijden.
Goedemiddag en van harte welkom bij het liveverslag van PEC Zwolle - ADO Den Haag. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vandaag verslag van dit duel. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna over naar het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder het knopje 'wedstrijdschema'.

PEC Zwolle
De Zwollenaren begonnen dit seizoen erg goed aan de competitie en zijn zelfs tijdelijk koploper van de Eredivisie geweest. Begrijpelijkerwijs is Zwolle nu wat afgezakt op de ranglijst. De laatste twee competitiewedstrijden kwamen de Zwollenaren zelfs niet meer tot scoren. De verdediging van zowel NAC Breda als Vitesse kon de nul houden tegen de manschappen van trainer Ron Jans. Zwolle staat momenteel op een keurige zesde plaats met vijftien punten.

De Residentieclub is vooralsnog bezig aan een matig seizoen. ADO Den Haag beschikt na acht wedstrijden over slechts zeven punten. Daarbij moet wel gezegd worden dat ze nog één duel tegemoet hebben, omdat het treffen met sc Heerenveen onlangs werd afgelast. Het boekte deze competitie alleen nog maar een zege op NAC Breda (1-2) en Vitesse (2-1). ADO staat op dit moment onder de degradatiestreep met zeven punten uit acht duels.

Kunstgras
Voor ADO Den Haag is het duel met PEC Zwolle een ideale gelegenheid om aan kunstgras te wennen. Vanaf volgend weekeinde speelt de club namelijk in eigen stadion ook op de plastic sprieten. Na grote problemen met de grasmat besloot ADO tijdens dit seizoen een kunstgrasmat aan te leggen. Die zou eigenlijk pas komende zomer gelegd worden, maar door de problemen voelde ADO zich genoodzaakt sneller te handelen. De eerste wedstrijd die op het kunstgras in Den Haag gespeeld gaat worden is die tussen ADO en FC Twente.

Guyon Fernandez
Voor Fernandez heeft de ontmoeting met ADO Den Haag een speciaal randje. De spits begon namelijk in Den Haag zijn loopbaan als professioneel voetballer. Veel kwam Fernandez niet in actie namens ADO. In twee seizoenen tijd speelde hij elf duels en scoorde de aanvaller daarin één keer. In 2008 verkocht ADO de speler aan Excelsior, waarna hij via Feyenoord uiteindelijk op huurbasis bij PEC Zwolle terecht is gekomen.