FC Utrecht Zondag, 25. Augustus 2013
16:30 uur
AZ Alkmaar
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Steve De Ridder 54. / Schot met links  (Dave Bulthuis)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Steve De Ridder 66. / Schot met rechts  (Tommy Oar)

90'
Samenvatting tweede helft
Uiteindelijk is het een dikverdiende overwinning voor FC Utrecht. Ze hebben AZ op vechtlust afgetroefd. De Alkmaarders hebben aanvallend niets te vertellen gehad en mogen zich lichtelijk schamen voor de vertoning van vandaag.
90'
90'
Mulenga schuift de bal rakelings naast! Schepers neemt de bal mee op de helft van AZ en zet met zijn pass Mulenga vrij voor Esteban. De spits heeft het vizier niet op scherp, want hij schiet net naast.
89'
Een goede en scherpe voorzet van Oar. De middenvelder omspeelde erg eenvoudig een verdediger van AZ en leverde daarna vanaf links een prima bal af. Schepers was echter te laat om de bal te kunnen intikken.
88'
In de slotfase wordt FC Utrecht iets meer teruggedrongen op eigen speelhelft. Ze kunnen in de voorhoede ook niet meer beschikken over de snelheid van De Ridder. Het wordt nog even volhouden voor de spelers van Utrecht.
86'
Zoals verwacht wordt De Ridder in het stadion uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De Belg is met zijn twee doelpunten verantwoordelijk voor de drie punten vandaag.
84'
Gele kaart voor Jens Toornstra (FC Utrecht)
De middenvelder gaat aan het shirt van Gudmundsson hangen. Daarmee voorkomt Toornstra een mogelijke aanval van AZ.
83'
Mulenga speelt een stuk sterker dan vorige week. Toen kreeg hij nog kritiek van zijn trainer, vandaag zullen dat ongetwijfeld complimenten zijn. De spits maakt het de verdedigers van AZ enorm lastig.
81'
Het publiek begint te beseffen dat een overwinning nu steeds dichterbij komt. Voor FC Utrecht betekent dat haar eerste zege van het seizoen. Daardoor klimt het naar de veertiende plaats op de ranglijst.
78'
De Ridder is moegestreden en kan niet verder. De aanvaller lag dan ook met kramp op het veld, wat voor Wouters het signaal was om hem te wisselen. Met twee doelpunten heeft de spits sowieso een groot aandeel in deze wedstrijd.
77'
Wissel in bij FC Utrecht -> Bob Schepers
77'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Steve De Ridder
75'
Verhoeven gaat verschrikkelijk in de fout! De keeper denkt eenvoudig Jóhannsson uit te spelen, maar verslikt zich in zijn eigen actie. De AZ-speler kan daarna omdraaien en vanaf de rechterkant, redelijk dicht op de achterlijn, op goal schieten, maar verzuimt de kans te benutten.
73'
Onder luid applaus verlaat Janssen het veld. De middenvelder lijkt met zijn werklust nu al de harten van de FC Utrecht-supporters te hebben veroverd.
72'
Wissel in bij FC Utrecht -> Johan Mårtensson
72'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Willem Janssen
72'
Het tempo bij de Alkmaarders ligt te laag om het de verdediging van FC Utrecht lastig te maken. De AZ-spelers lijken last te hebben van de Europese trip van deze week.
70'
Nog geen enkel schot op doel vandaag van AZ. Vooralsnog lijkt het er ook niet op dat ze vandaag kans maken op een gelijkspel, terwijl er nog twintig minuten te spelen zijn.
66'
Doelpunt voor FC Utrecht, 2:0 door Steve De Ridder
Gudmundsson mag zich dit doelpunt afrekenen. Door een fout van hem kon Oar het balbezit overnemen. De middenvelder zette De Ridder met een steekpass vrij voor Esteban. De Belg schoot keurig in de verre hoek raak. Utrecht knokt zich vandaag naar een overwinning.
66'
Door de regen wordt het veld wat gladder. Het zorgt er tevens voor dat de wedstrijd ineens alle kanten op gaat. Er komt langzaam wat leven in de brouwerij.
64'
Esteban voorkomt een doelpunt van FC Utrecht! Een goede voorzet van Oar wordt door Mulenga hard op doel gekopt. Met een schitterende redding tikt Esteban de bal nog maar net uit zijn doel.
62'
Maarten Martens speelt vandaag zijn 150e wedstrijd voor AZ. Dat hadden er veel meer kunnen zijn, maar de Belg is vaak geblesseerd geweest. Ook nu is hij nog maar kort terug van een kwetsuur.
60'
Gele kaart voor Willem Janssen (FC Utrecht)
De nieuwbakken speler van FC Utrecht neemt zijn tegenstander in de knip. Hij begrijpt dan ook wel dat de scheidsrechter daarvoor een gele kaart geeft.
60'
Met nog een half uur te spelen is Verbeek nu al door zijn wisselmogelijkheden heen. Daarmee neemt de coach een risico.
59'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
59'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
59'
In tegenstelling tot vorige weekeinde zijn er nu meer lachende gezichten te zien bij de FC Utrecht-fans. Vorige week verlieten ze nog in de rust het uitvak vanwege het bedroevende spel, nu staan ze volledig achter hun ploeg.
57'
Een gevaarlijke kopbal van Gouweleeuw! De centrale verdediger komt bij een hoekschop goed naar de eerste paal lopen. Daar probeert Gouweleeuw de bal kruislings in het doel te koppen, maar hij mikt net te hoog.
56'
FC Utrecht wil er nu op en over. De thuisploeg zoekt de aanval via Mulenga. De spits wil graag een doelpunt meepakken, maar zijn schot vanaf ongeveer elf meter wordt geblokt door een FC Utrecht-verdediger.
54'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Steve De Ridder
Oar speelt de aan de linkerkant opkomende Bulthuis precies op het goede moment in. De verdediger schuift de bal laag voor, waar de inkomende De Ridder zijn tegenstander te slim af is en de bal van dichtbij in het doel legt.
52'
FC Utrecht wordt na de theepauze achteruit gedwongen. De Domstedelingen komen nog maar weinig van eigen speelhelft af. Het spelbeeld was in de eerste helft volledig omgedraaid.
50'
Gele kaart voor Roy Beerens (AZ Alkmaar)
De vleugelaanvaller maakt eerst een overtreding op een FC Utrecht-speler, daarna voorkomt Beerens dat FC Utrecht snel het spel hervatten. De scheidsrechter bestraft hem voor het tweede feit.
50'
Overtoom zorgt in de eerste vijf minuten direct voor meer diepgang in het spel van AZ. De middenvelder probeert tussen de verdediging en het middenveld van FC Utrecht te lopen.
48'
Waar FC Utrecht in de eerste helft rustig begon met de bal rondspelen, daar doet AZ dat in de tweede helft. Ze proberen langzaam naar voren te schuiven.
46'
Een duidelijk signaal van Verbeek, die dus niet tevreden is over het spel van zijn middenvelders. In de eerste helft werd daar ook bijna geen enkel duel gewonnen door een AZ-speler.
46'
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Nemanja Gudelj
45'
Samenvatting eerste helft
Een behouden eerste helft van beide partijen. AZ laat het balbezit voornamelijk aan FC Utrecht en probeert het in de achterhoede compact te houden. Vooralsnog blijkt dat te werken en hebben de teams in de tweede helft een andere tactiek nodig om hier te kunnen winnen.
45'
45'
FC Utrecht raakt in de laatste minuut nog een beetje in paniek. Het probeert vooral AZ van zich af te houden, dat toch even aanzet in de slotfase van het eerste bedrijf.
44'
Gele kaart voor Mark van de Maarel (FC Utrecht)
Gudmundsson was sneller bij de bal dan de aanvoerder van FC Utrecht. De rechtsback raakte daardoor de speler in plaats van de bal en krijgt daarvoor de gele kaart.
42'
Nog maar enkele minuten tot aan de rust. Beide ploegen proberen nu het tempo er wat uit te halen en willen voornamelijk zonder een tegendoelpunt de rust halen.
40'
Zodra AZ aan aanvallen denkt wordt de voorhoede van de Alkmaarders snel afgestopt door FC Utrecht. Op deze manier gaan de bezoekers vandaag geen doelpunt maken, of het moet uit een standaardsituatie komen.
37'
De Ridder met de beste kans van de wedstrijd tot nu toe. Mulenga is aan de rechterkant Wuytens te slim af en geeft de bal keurig voor op de inkomende De Ridder. De vleugelaanvaller krijgt zijn voet niet goed tegen het stuk leder en produceert mede daardoor een slap rolletje.
36'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
De middenvelder komt met een hoog been inzetten bij Willem Janssen. Gudelj raakt daarbij de voet van Janssen en krijgt daarvoor de gele kaart van de scheidsrechter.
35'
De Ridder onderschept een slappe terugspeelbal van AZ. Hij wil daarna de combinatie aangaan met Ayoub. De voortzetting van Ayoub is echter slordig, waardoor De Ridder terecht boos is. Daar had meer ingezeten voor FC Utrecht.
33'
Willem Janssen maakt tijdens zijn eerste minuten in het shirt van FC Utrecht een scherpe indruk. De middenvelder is op meerdere posities te vinden en gaat diep wanneer het kan. Alleen hebben zijn loopacties weinig zin door het compacte verdedigen van AZ.
30'
AZ begint iets verder naar voren te spelen. Het weet nog geen echte kans te creëren, maar heeft in korte tijd al wel enkele hoekschoppen mogen nemen.
27'
Gevaarlijke kopbal van Wuytens. Uit een corner mag de verdediger vrij inkoppen. Zijn poging wordt vlak voor Verhoeven weggekopt door een speler van FC Utrecht. Wuytens kampt daarna met pijn aan zijn hoofd. De AZ-speler kwam in botsing met Bulthuis.
25'
Vooralsnog is er geen doorkomen aan voor FC Utrecht. De mannen van Gertjan Verbeek staan goed georganiseerd te spelen in het eerste kwart van deze wedstrijd. De zullen ongetwijfeld minder energie hebben dan de thuisploeg door de Europese wedstrijd van afgelopen donderdag.
22'
Beide ploegen nemen weinig risico als de tegenstander in balbezit is. Zowel FC Utrecht als AZ zakt dan ver terug. De Alkmaarders zijn vaker op eigen helft te vinden, omdat Utrecht het vaakst de bal in de ploeg heeft.
19'
Zo laat FC Utrecht voorzichtig wat van zich zien in de voorhoede. AZ maakt nog geen aanstalten om gevaarlijk te worden. De Alkmaarders beperken zich in het begin van dit duel tot tegenhouden.
18'
Toornstra met een strakke voorzet op Mulenga. De spits krijgt zijn hoofd nog net tegen de bal, maar kan zijn poging niet de goede richting meegeven. Dat kwam onder andere door de AZ-verdediger die hem in de nek zat te hijgen.
15'
AZ komt steeds dichter op het eigen doel te spelen. FC Utrecht zet de verdedigers van de Alkmaarders zo snel mogelijk vast. Tot nu toe blijkt die tactiek redelijk te helpen.
12'
Esteban verkijkt zich op de voorzet van Toornstra! De doelman van AZ dacht de bal klem te kunnen houden. Esteban tikt de bal echter tegen Bulthuis op, waarna het leder via de keeper over de achterlijn verdwijnt. Esteban komt daar met de schrik vrij, omdat Bulthuis de bal niet had verwacht.
11'
Het eerste gevaar komt op naam van Elm. De middenvelder kan vanuit een corner in vrije positie op doel koppen. De bal krijgt voldoende snelheid mee, maar niet de juiste richting. Poging verdwijnt net over het doel van Verhoeven.
10'
In de omschakeling krijgt AZ veel ruimte om een snelle counter te plaatsen. Het duurt aan de kant van FC Utrecht te lang voordat de meeste spelers weer achter de bal zijn.
8'
AZ is niet naar Utrecht gekomen om het de achterhoede van de thuisploeg lastig te maken. De spelers van FC Utrecht worden pas op de hoogte van de middenlijn opgewacht. Het is niet de verwachting dat AZ dat de hele wedstrijd zal doen.
5'
Esteban komt hard in botsing met eigen teamgenoot Jan Wuytens. De Ridder duwde de centrale verdediger van AZ tegen de doelverdediger aan. Een pijnlijk moment voor de mandekker, die wel verder kan.
5'
Zoals verwacht is het meeste balbezit voor FC Utrecht. De mannen van trainer Jan Wouters slagen er nog niet in om ruimte te vinden op de speelhelft van AZ. De bal gaat daardoor in de achterhoede van de thuisploeg rond.
3'
Een prima grasmast in de Galgenwaard. Ideale omstandigheden voor een potje voetbal op de late zondagmiddag. AZ begint behoudend en laat FC Utrecht het spel maken.
1'
FC Utrecht zoekt direct de aanval via De Ridder en Janssen. Laatstgenoemde is een ideale speler om bij een snelle tegenaanval te gebruiken. Met zijn loopvermogen kan Janssen eenvoudig grote afstanden overbruggen.
1'
Vandaag staan in Utrecht de plaatselijke FC en AZ tegenover elkaar. De thuisploeg is slecht aan het seizoen begonnen en hoopt tegen AZ haar eerste overwinning van deze voetbaljaargang te boeken. De Alkmaarders kunnen een terugkijken op een redelijk begin in de eerste drie wedstrijden.

FC Utrecht
De Domstedelingen hebben nog geen duel gewonnen in het nieuwe voetbaljaargang. De eerste wedstrijd werd nog gelijk gespeeld tegen Go Ahead Eagles, maar daarna waren FC Groningen en FC Twente te sterk voor de manschappen van Jan Wouters. Vooral de nederlaag in Enschede kwam hard aan. Utrecht verloor met maar liefst 6-0 van FC Twente. Na de rust zaten er nog maar twee uitsupporters in het uitvak, de rest zat al in de bus. Zij hadden genoeg gezien.

AZ
De Alkmaarders kenden dit seizoen een valse start. De eerste competitiewedstrijd ging met 4-2 verloren tegen sc Heerenveen. Hoofdtrainer Gertjan Verbeek zag zijn manschappen zich daarna revancheren tegen Ajax. Voor eigen publiek trok AZ in een aantrekkelijk duel met 3-2 aan het langste eind. Afgelopen weekeinde was de formatie uit Alkmaar op bezoek bij RKC Waalwijk. In de slotfase stelde het een 2-1 zege veilig.

Willem Janssen
FC Utrecht heeft sinds deze week een nieuwe speler. Op het middenveld kan Jan Wouters nu ook beschikken over de diensten van Willem Janssen. De aanvallend ingestelde speler komt op huurbasis over van FC Twente. In Enschede werd Janssen twee seizoenen transfervrij overgenomen van Roda JC Kerkrade. Het lukte hem echter niet om een vaste waarde te worden bij de Tukkers.

Maarten Martens
Bij AZ kunnen ze dit seizoen veel plezier gaan beleven aan Maarten Martens. De Belgische middenvelder stond lange tijd met een blessure aan de kant, maar begint langzaam weer wedstrijdritme te krijgen. Tegen Ajax was hij als invaller beslissend met een prachtige assist en tegen RKC Waalwijk nam Martens de winnende treffer voor zijn rekening. Een fitte Martens kan het verschil tussen een gelijkspel en een overwinning betekenen voor AZ.
Van harte welkom bij het liveverslag van FC Utrecht tegen AZ. Mijn naam is Robin Tibbe en doe vanmiddag verslag van deze wedstrijd. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing, waarna we overgaan op het liveverslag. Onder het kopje 'wedstrijdschema' zijn de opstellingen te vinden.