1 : 0 Torinfos in de Ticker Jozy Altidore 28. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jozy Altidore 34. / Penalty
3 : 0 Torinfos in de Ticker Jozy Altidore 37. / Kopbal  (Giliano Wijnaldum)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Mike van der Hoorn 46. / Eigen goal
5 : 0 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 61. / Schot met rechts  (Willie Overtoom)
6 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 90. / Schot met rechts  (Jóhann Guðmundsson)

90'
Samenvatting Een eenvoudige zege in het zonnige Alkmaar voor AZ. Na de twee terechte rode kaarten voor FC Utrecht was het beslist. In de tweede helft leek het erop of de thuisploeg het wel goed vond en deed vrij rustig aan. Een 6-0 zege is het resultaat voor de gastheren.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 6:0 door Aron Jóhannsson
De voorzet van Gudmundsson komt recht in de voeten van Johansson. Hij is koelbloedig en schuift van dichtbij de bal onder Verhoeven door.
89'
Maher vergeet het overzicht te houden. De middenvelder dribbelt handig aan de linkerkant de zestien in. Hij ziet Verhoeven al naar de grond gaan en wil de bal in de korte hoek schuiven. Voor het doel stonden een paar teamgenoten ook in kansrijke positie. Verhoeven kreeg zijn voet nog net tegen de bal.
88'
Wissel in bij FC Utrecht -> Johan Mårtensson
88'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Jens Toornstra
87'
Voor een FC Utrecht-speler moet het geen fijn gevoel zijn om vandaag in te vallen. Er valt geen eer meer aan te behalen. Ondertussen wordt Altidore in het stadion uitgeroepen tot man of the match.
86'
Wissel in bij FC Utrecht -> Michael Zullo
86'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Édouard Duplan
86'
Aron Jóhannsson met een prima schot van afstand. De bal verdwijnt net links naast het doel van FC Utrecht.
85'
Utrecht slaagt na de 5-0 eenvoudig in om AZ van zich af te houden. Daardoor heeft het de schade enigszins beperkt kunnen houden.
82'
Enorme kans voor Aron Jóhannsson! Hij kapt een paar, zodat hij voor Verhoeven komt te staan. Hij wil de bal dan in de rechter onderhoek schuiven, maar schiet langs het doel.
81'
De verdediging van FC Utrecht verdient in de tweede helft een compliment. Ze staan goed te verdedigen tegen elf man en voorkomen dat AZ echt gevaarlijk kan worden.
78'
FC Utrecht slaagt er in de tweede helft zelfs in om een corner te versieren. Daaruit kan AZ een snelle tegenaanval plaatsen.
78'
In het stadion wordt er verbaasd gereageerd bij het zien van de tussenstand bij RKC Waalwijk - Feyenoord.
75'
Er is nog een kwartier te spelen in het zonnige Alkmaar. De dubbele cijfers gaan niet meer gehaald worden. De controle natuurlijk wel volledig in handen van AZ.
73'
Het publiek raakt gefrustreerd. Het loopt bij AZ niet zo soepel als ze hadden gehoopt.
72'
Asare met het eerste schot in de tweede helft voor FC Utrecht. De speler schiet de bal in het zijnet. Geen onaardige poging van Asare.
71'
Maher heeft veel ruimte voor zich en heeft teamgenoten bij zich. De international schiet echter zelf en ziet de bal ruim over gaan. Zo willen steeds meer spelers het zelf proberen bij AZ.
69'
Het balletje gaat op een rustig tempo rond bij AZ. Af en toe probeert het via de zijkanten de aanval te zoeken. Vooralsnog kunnen de voorzetten gepakt worden door Verhoeven.
66'
Vanuit het uitvak is te horen: 'Wij gaan Europa in'.
65'
Voor Aron Henriksen is het zijn debuut voor AZ.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dirk Marcellis
63'
Gele kaart voor Etiënne Reijnen (AZ Alkmaar)
Een zeer domme overtreding van de verdediger op eigen helft. Totaal onnodig bij deze stand.
61'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 5:0 door Markus Henriksen
De middenvelder schiet maar eens van afstand en dan is het raak voor AZ. Hij plaatst de bal in de rechter onderhoek.
59'
Berghuis wacht nog op zijn eerste doelpunt voor AZ. Deze wedstrijd was daar ideaal voor geweest. Toch heeft Verbeek andere plannen.
59'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
59'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
58'
Reijnen met een aardig gedrukt schot richting doel. Verhoeven kan de bal in tweede instantie klemmen. Hij zag de bal recht op zich afkomen.
58'
Het lukt de verdediging van FC Utrecht aardig om in de tweede helft stand te houden.
55'
Ondanks dat AZ twee man meer heeft is het niet echt aanvallend van start gegaan.
53'
Verbeek staat langs de zijlijn druk te coachen. Hij wil van zijn ploeg dat ze scherp blijven en de bal eigenlijk maar één keer raken.
50'
Het duurt elke keer niet langer dan een minuut of FC Utrecht is de bal alweer kwijt. Het kan ook niet anders zonder een aanvaller voorin.
48'
Het balletje gaat rustig rond bij de thuisploeg. Het is gewoon wachten op het volgende doelpunt van AZ.
46'
Een goede voorzet van Gorter. Het is nota bene de kleine Overtoom die wil inkoppen, maar de rug van Altidore raakt.
46'
Het gaat een hele lange tweede helft worden voor FC Utrecht. Ze moeten hopen op een beetje genade van AZ.
46'
Aanvang tweede helft
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Giliano Wijnaldum
45'
Samenvatting
De eerste tien minuten waren voor FC Utrecht. Daarna heeft AZ het hef in handen genomen en na de twee rode kaarten voor de Domstedelingen is het gespeeld in Alkmaar. De vraag is alleen nog hoe groot de uitslag wordt, aangezien de bezoekers de bal zelfs al in het eigen doel schieten.
45'
Einde eerste helft
45'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:0 door Mike van der Hoorn (eigen doelpunt)
Beerens snoept de bal van van Bulthuis, waarna de vleugelspeler in het doel wil schieten. Van der Hoorn controleert de bal voor de lijn en wil daarna wegwerken. Vervolgens schiet hij hem wel erg knullig achter in zijn eigen doel.
44'
Zoals verwacht komt FC Utrecht niet meer van het doel af. De thuisploeg bijna de hele tijd in balbezit.
42'
Voor de verdedigers van AZ is dit een lekkere wedstrijd. Ze hebben het restant van dit duel geen tegenstander.
41'
FC Utrecht met alle spelers die het nog heeft rondom het eigen strafschopgebied. AZ zoekt rustig naar een opening en zal geen haast hebben met het maken van een doelpunt.
39'
Utrecht-trainer Wouters zal dus nog even moeten wachten op zijn vijftigste overwinning in de Eredivisie.
37'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:0 door Jozy Altidore
AZ gaat gehakt maken van de bezoekers. Een prima voorzet vanaf de linkerkant van Wijnaldum. Altidore zweeft in de lucht en kopt de bal hard achter Verhoeven, die een zware middag tegemoet gaat.
37'
Wissel in bij FC Utrecht -> Kai Heerings
37'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Tommy Oar
36'
Gele kaart voor Roy Beerens (AZ Alkmaar)
De aanvaller gaat liggen in het strafschopgebied en vraagt om een strafschop. Het was gewoon een overtreding van Mulenga. Dat had de derde penalty van de middag moeten zijn.
36'
Wouters gaat dadelijk ingrijpen en een wissel plaatsen. Het is in ieder geval zeker dat de Domstedelingen hier geen punt zullen pakken. Het is juist de vraag hoe groot de uitslag zal worden.
34'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Jozy Altidore
Dit keer kiest Altidore de andere hoek. Verhoeven wederom naar de verkeerde kant gestuurd en AZ staat op een 2-0 voorsprong.
33'
Geel-rode kaart voor Jan Wuytens (FC Utrecht)
De centrale verdediger krijgt ook al zijn tweede gele kaart van de dag. Het gaat op deze manier hard en Utrecht snakt nu al naar het einde.
33'
Weer een strafschop voor AZ! Dit keer is het Wuytens die aan het shirt hangt. Terechte beslissing.
33'
FC Utrecht zal het erg lastig krijgen. AZ voert het tempo op en zet Utrecht onder druk.
31'
Gele kaart voor Giliano Wijnaldum (AZ Alkmaar)
Een stevige tackle van Wijnaldum op Duplan. Op deze manier gaat het hard met kaarten, hoewel het geen pittige wedstrijd is.
30'
De rode kaart van Kali is de 1500e ooit in de Eredivisie. Daar zal hij ongetwijfeld niet trots op zijn.
30'
Utrecht heeft al enkele aanpassingen gedaan. Mulenga staat nu in zijn eentje in de voorhoede. Een 4-4-1 variant bij de bezoekers.
28'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Jozy Altidore
De aanvaller schiet in de linkerhoek en stuurt Verhoeven de verkeerde kant op. AZ lijkt nu al op rozen te zitten.
27'
Geel-rode kaart voor Anouar Kali (FC Utrecht)
Kali houdt de Amerikaanse spits af en krijgt terecht zijn tweede gele kaart van vandaag. Hij mag vroegtijdig gaan douchen. Het wordt nu een zware dobber voor de gasten.
26'
Strafschop voor AZ! Altidore wordt vastgehouden in het strafschopgebied.
24'
Gele kaart voor Jan Wuytens (FC Utrecht)
De verdediger van Utrecht zorgt ervoor dat Maher snel kan opstaan. Door de gele kaart is de mandekker volgende week geschorst. De bezoekers spelen dan in eigen stadion tegen NAC Breda.
24'
Zo waren de eerste minuten voor FC Utrecht. Sindsdien heeft AZ het hef in handen genomen en is het een klein wonder te noemen dat de Alkmaarders nog niet op voorsprong staan.
22'
Viergever verprutst een grote kans voor AZ! Na een zeer mooie combinatie op het middenveld tussen Viergever, Maher en Altidore kan de centrale verdediger door op Verhoeven. Zijn aanname is niet goed genoeg, waardoor hij de bal niet meer in het doel kan werken.
20'
Gele kaart voor Anouar Kali (FC Utrecht)
De middenvelder van FC Utrecht is veel te laat met zijn tackle op Berghuis aan de zijlijn. Geen harde overtreding, maar wel een terechte kaart voor de spelverdeler.
19'
Beerens mist een enorme kans! Altidore vecht zich er aan de linkerkant langs en legt de bal voor het doel neer. Beerens kan eenvoudig binnenschuiven. Toch lukt het hem niet om de bal tussen de palen te krijgen en schiet naast.
18'
Het initiatief komt steeds meer bij AZ te liggen. Het gaat wat verder van eigen doel afspelen.
17'
Een vrije trap voor AZ aan de linkerkant in de buurt van het strafschopgebied. Maher gaat achter de bal staan, maar schiet hopeloos over het doel van Verhoeven.
15'
Gele kaart voor Willie Overtoom (AZ Alkmaar)
De kleine middenvelder komt met zijn tackle te hard inzetten op Mulenga. Een terechte gele kaart. Het gebeurde op de helft van FC Utrecht, dus ook totaal onnodig.
14'
AZ is zeer slordig in de opbouw. De uittrap van Esteban komt recht in de voeten van een tegenstander terecht. Uiteindelijk ontvangt Toornstra de bal en haalt hij vanaf twintig meter uit. De bal vliegt voor het doel langs.
11'
De eerste tien minuten had FC Utrecht duidelijk de controle. Nu begint AZ wat meer de aanval te zoeken.
10'
Een snelle uitbraak van AZ. Uiteindelijk krijgt Beerens de bal aan de rechterkant, maar hij besluit direct voor te geven. Daar was nog geen teamgenoot aanwezig en dus is de kans verkeken.
9'
Duplan met een kans voor Utrecht! De aanvaller gaat alleen op Esteban af, maar dankzij een slim duwtje van Viergever kan de Fransman niet bij de bal komen. De scheidsrechter keurt het allemaal goed.
7'
Beide ploegen hanteren een langzaam tempo. Toch zijn er veel slordige passen te zien in de openingsfase van deze wedstrijd.
5'
Mulenga en Oar waren te laat met het kiezen van een positie voor het doel, waardoor AZ de goede voorzet van Van de Maarel kon wegwerken.
5'
Eerste mogelijkheid is voor FC Utrecht. Van de Maarel met een prima loopactie aan de rechterkant. Zijn lage voorzet kan worden weggewerkt door een verdediger van AZ.
3'
Beide ploegen beginnen rustig aan de wedstrijd. AZ kan vandaag bij winst goede zaken doen in de strijd tegen degradatie. Het vergroot dan de voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade.
1'
De wedstrijd is begonnen in Alkmaar met balbezit voor AZ. De grasmast ligt er overigens perfect bij.
1'
Aanvang wedstrijd
Viergever wordt voor de aftrap nog even gehuldigd omdat hij laatst zijn honderdste wedstrijd voor AZ heeft gespeeld.
De wedstrijd gaat bijna beginnen. De sfeer op de tribunes zit er goed in. De zon schijnt, dus ideale omstandigheden voor een mooie wedstrijd.
Ter voorbereiding op deze wedstrijd beginnen we met de voorbeschouwing. Waarin we de ranglijst en de huidige vorm van beide ploegen bespreken.

Ranglijst
AZ vecht op dit moment tegen degradatie. Het staat op de vijftiende plek en heeft een voorsprong van vier punten op nummer zestien Roda JC Kerkrade. Bij FC Utrecht ziet het er allemaal wat beter uit. De Domstedelingen staan op een zesde stek en zijn zo goed als zeker van een plek in de play-offs voor de Europa League. Het heeft bovendien evenveel punten als nummer vijf FC Twente.

AZ
Bij de Alkmaarders gaat het vooralsnog niet zoals verwacht. De doelstelling van de Eredivisieclub was een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Op dit moment moet het niet oppassen dat het nacompetitie moet spelen. Uit de statistieken blijkt dat de verdediging het zorgenkindje van trainer Gertjan Verbeek is. Het wacht al dertien duels op een 'clean sheet', het langste van alle ploegen in de Nederlandse competitie.

FC Utrecht
In Utrecht worden na elke speelronde blijer als ze de ranglijst zien. De mannen van trainer Jan Wouters zijn aan een uitstekend seizoen bezig en zullen zo goed als zeker deelnemen aan de play-offs voor de Europa League. Bij Utrecht ligt de kracht in de voorhoede. De laatste zeven doelpunten werden bijvoorbeeld door zeven verschillende spelers gemaakt.

Op scherp
Bij de thuisploeg staan er een flink aantal spelers op scherp. Viergever, Henriksen, Maher, Berghuis en Marcellis zijn bij een volgende gele kaart geschorst. Bij Utrecht hoeven ze zich daar minder zorgen om te maken. Bij de gasten staan alleen Van de Maarel en Wuytens op scherp.

Historie
De formaties kwamen elkaar al 32 keer eerder tegen in Alkmaar. AZ won 25 keer, twee maal werd het gelijk en vijf keer ging Utrecht met de overwinning aan de haal. Vorig seizoen was AZ voor eigen publiek met 2-0 te sterk. Eerder dit seizoen won Utrecht met 2-1 van AZ. De Kogel en Mulenga namen in de Domstad de doelpuntenproductie voor FC Utrecht op zich. Namens AZ was verdediger Reijnen trefzeker.

Verhoeven
Jeroen Verhoeven staat vandaag onder de lat bij FC Utrecht. Normaal gesproken staat daar Robbin Ruiter, maar hij is niet fit genoeg om te spelen.
Van harte welkom, mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vandaag liveverslag voor u van AZ - FC Utrecht. Onder het kopje 'wedstrijdschema' vindt u de opstelling.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner