12.02.2014 21:30

Twente en Groningen delen de punten in klapstuk

Dat er bij FC Groningen - FC Twente slecht twee keer werd gescoord, mag een klein wonder heten. De 1-1 eindstand is opvallend, omdat zowel FC Groningen als FC Twente kans na kans creëerde.

Zo golfde de eerste helft op en neer. Van de helft van FC Groningen naar de helft van FC Twente en weer terug. De grote man aan de kant van de Groningers hierin was Hans Hateboer. De rechtsback werd door oefenmeester Erwin van de Looi boven Giliano Wijnaldum verkozen. Lorenzo Burnet verkaste naar de linkerflank, waardoor Hateboer de kans kreeg om aan de rechterzijlijn uit te blinken. Verdedigend stond de rechtsback zijn mannetje. Youness Mohktar kon de back slechts één keer passeren. Aanvallend was de rol van Hateboer echter nog groter.

Keer op keer kon de 20-jarige Groninger opstomen richting de helft van FC Twente. Al in de vijfde minuut van de wedstrijd had dit resultaat. Net als vaker de eerste helft kreeg Hateboer de ruimte om aan de rechterzijlijn op te komen en de bal voor te geven richting het strafschopgebied van FC Twente. Zijn voorzet op maat belandde op het hoofd van Krisztián Adorján, die de bal via de lat nipt over de doellijn wist te kopen. Een vroeg doelpunt waarna FC Twente niets anders kon dan vol op de aanval spelen.

Na de rust was het niet anders. De wedstrijd bleef een lust voor het oog en de neutrale toeschouwer kan niet anders dan genoten hebben van de tweestrijd. Binnen enkele minuten kreeg Michael de Leeuw zo al twee levensgrote kansen op de doelpuntenproductie van FC Groningen te verdubbelen. Twee keer faalde de spits met harde kopballen echter ook voor het doel. Zijn eerste bal vloog langs de verkeerde kant van de paal en zijn tweede opgelegde kans vloog maar net over de lat.

Kansen bleven elkaar opvolgen. Was het niet aan de kant van FC Groningen, dan aan de kant van FC Twente. In de 77e minuut konden de bezoekers deze spervuur aan kansen eindelijk omzetten in een doelpunt. Luc Castaignos zette zijn lichaam in het duel en speelde zichzelf vrij in het Groningse strafschopgebied. Zijn voorzet over de grond kon vervolgens eenvoudig worden binnengetikt door Dusan Tadić.

Beide teams namen geen genoegen met een gelijkspel.  Zowel FC Twente als FC Groningen bleef het laatste kwartier met man en macht ten aanval trekken. Aan beide kanten werden grote kansen op het beslissende doelpunt niet benut, waardoor Groningen en Twente de punten delen. Een punt waar beide teams alleen weinig mee opschieten. FC Twente verliest kostbare punten in de strijd om het kampioenschap en FC Groningen verliest de aansluiting met de plaatsen die recht geven op play-offs voor Europees voetbal.

Door: Merten Simons