04.02.2014 12:00

Foto van de Week: De treurnis van Park

Waar ben ik beland? Dat moet door het hoofd van Ji-Sung Park gaan, als hij het veld in Waalwijk verlaat. PSV heeft zojuist met 2-0 verloren van RKC Waalwijk. De Zuid-Koreaan keerde terug bij PSV om weer mee te spelen om het kampioenschap, maar de anonieme middenmoot lonkt voor PSV en Park.

De beginjaren

Januari 2003. Ji-Sung Park had in de zomer van 2002 een geweldig WK achter de rug met Zuid-Korea. Het Aziatische land werd vierde achter Turkije, Duitsland en Brazilië. Park was samen met Jung-Hwan Ahn één van de smaakmakers in het elftal van Guus Hiddink. PSV stond inmiddels onder leiding van Hiddink en die besloot Park in januari 2003 naar Eindhoven te halen.
De Zuid-Koreaan kende een moeilijke beginfase. Hij moest wennen aan Nederland, maar wist uiteindelijk zijn draai te vinden. De inmiddels 32-jarige Park werd geroemd om zijn 'motor'. Hij heeft de kwaliteit om de gehele wedstrijd om zijn tegenstander heen te ‘zoemen’. Toch was het een grote verrassing toen Sir Alex Ferguson in de zomer van 2005 de Zuid-Koreaan naar Manchester haalde. Park speelde tot de zomer van 2012 voor Manchester United, maar werd nooit een vaste waarde in het team van SAF. Dat wil niet zeggen dat hij niet werd gewaardeerd. Park moest juist opdraven in de ‘grote wedstrijden’, vanwege zijn kwaliteit om continu op de lip van de tegenstander te zitten. Hij werd veelal gepositioneerd op het middenveld om zijn tegenstander voor de voeten te lopen en dat deed hij uitstekend.

Vertrek

Toch besloot Manchester in 2012 afscheid te nemen van de Zuid-Koreaan. Park had in Manchester alles gewonnen, maar de jaartjes begonnen te tellen. De middenvelder had steeds meer moeite met het niveau. Park vond onderdak bij Queens Park Rangers, maar één seizoen en twintig competitiewedstrijden verder besloot de Zuid-Koreaan het weer voor gezien te houden in Londen. Indruk maakte hij niet bij Queens Park Rangers. De fans waren dan ook niet getreurd toen er werd gespeculeerd over een vertrek van de Zuid-Koreaan. Een terugkeer naar PSV lonkte. De Eindhovenaren wilden Park maar al te graag weer in de armen sluiten. Op 8 augustus 2013 werd het officieel. Park keerde terug op het oude nest.

2013/2014

Het begin was veelbelovend. PSV speelde geweldig voetbal. De achterhoede, met Jeffrey Bruma en Karim Rekik, stond als een huis. Voorin beschikte PSV over een jonge knul van 17, die een geweldige indruk maakte en Park.. Park vloog als vanouds over het veld. De Zuid-Koreaan scoorde in zijn eerste wedstrijd gelijk een belangrijke treffer tegen Heracles Almelo, waardoor de Eindhovenaren met één punt ontsnapten uit Almelo. Daarna deed Park nog vier wedstrijdjes mee. De 4-0 tegen Ajax, waarin hij ook één doelpunt wist te maken, is iedereen bijgebleven. Het noodlot sloeg echter toe. Park raakte geblesseerd en PSV kwam in een flinke vormdip terecht. Na drie maanden blessureleed keerde Park terug, maar PSV was inmiddels ver afgegleden. De Eindhovenaren waren uitgeschakeld in de KNVB beker en ook waren zij niet langer actief in de Europa League, daarnaast stond PSV op een kansloze positie in de Eredivisie. De Zuid-Koreaan speelde na zijn terugkeer zes wedstrijden, maar voor een echte ommekeer kon Park niet zorgen. Drie keer werd er gewonnen, maar daar staan ook drie nederlagen tegenover. Afgelopen weekend verloor PSV, met Park in de basis, met 2-0 van RKC Waalwijk. Een flinke domper voor PSV, dat inmiddels met 29 punten (achterstand van vijftien punten op koploper Ajax) op de zevende plek in de Eredivisie staat. “Waar ben ik beland?”, moet Park denken nadat hij het veld in Waalwijk is afgestapt. 

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner