27.01.2014 10:49

Nigeriaanse wereldreiziger in de Eredivisie

Wat een carrière heeft deze Nigeriaanse spits al achter de rug. Bartholomew Ogbeche kwam als grote onbekende naar de Eredivisie, maar heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij zijn debuut. Daarom is de spits van SC Cambuur Voetbal.com Speler van de Week.

Hij begon in zijn thuisland te voetballen bij Lobi Stars, eenmalig kampioen in de Nigeriaanse competitie. Al snel werd Ogbeche opgepikt door Paris Saint-Germain en verhuisde hij naar Frankrijk in 2001. Daar kwam hij zowaar nog aan het spelen toe, maar in 75 wedstrijden kwam hij slechts 8 keer tot scoren. Zijn carrière in Frankrijk bestond verder uit verhuurperiodes, maar na vier seizoenen in Europa vertrok hij naar de Verenigde Arabische Emiraten. Om te cashen? Voor het mooie voetbal? Wie zal het zeggen, Ogbeche speelde er in ieder geval slechts één seizoen.

De volgende halte voor de spits was Spanje. Deportivo Alavés nam hem transfervrij over vanuit Dubai en West-Europa leek hem wel te liggen. Bij Alavés speelde hij bijna elke wedstrijd in het seizoen. Toch mocht hij in 2007 transfervrij vertrekken naar Real Valladolid. Begint u al iets op te vallen? Misschien zometeen wel. Ogbeche bleef twee seizoenen bij Valladolid en kwam daar net niet tot vijftig wedstrijden. Zoals bij elke club kwam zijn productie niet hoger dan tien doelpunten. In 2009 mocht hij weer vertrekken, maar Bartholomew Ogbeche besloot om nog even in Spanje te blijven. Cádiz werd de nieuwe werkgever van de spits en ook die ploeg hoefde geen transfersom te betalen.

Tot nu toe zien we een mooie lijn in de carrière van Ogbeche. Vier jaar in Frankrijk, een tussenjaar cashen in Dubai en vervolgens weer vier jaar in Spanje. Tot zover de orde in het leven van Ogbeche. Cádiz laat hem in 2010 gaan en de Nigeriaan vertrekt – hoe kan het ook anders – transfervrij naar het Griekse OA Kavala. Het Griekse avontuur duurt een seizoen, waar vervolgens zijn contract niet verlengd wordt. Middlesbrough pikt hem als vrije speler op, maar maakt ook slechts één seizoen gebruik van zijn diensten. Gelukkig komt daar weer een ploeg uit Spanje die hem graag wil contracteren. Xerez betaalt een jaar zijn salaris, maar heeft de spits niet meer nodig na het seizoen 2012/2013.

Als 29-jarige transfervrije speler is het niet makkelijk in de voetbalwereld. In de zomer van 2013 diende hij zijn contract uit in Spanje en sindsdien zat hij zonder club. Voor advies belde hij Dwight Lodeweges, trainer van SC Cambuur. Hij kende hem van zijn periode in Dubai. Hij wilde advies, maar wat bleek: De Friezen zochten nog een spits! Een kolfje naar de hand van Ogbeche, die op 21 januari een contract bij de ploeg uit Leeuwarden ondertekende. Vijf dagen later was het zover. Het officiële debuut van een Nigeriaan die in zijn loopbaan langer zonder contract zat dan SC Cambuur in de Eredivisie doorbracht. In de vierde minuut bewees hij meteen zijn waarde met een assist en in minuut 44 was het zelf raak voor de spits: Bartholomew Ogbeche.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner