26.01.2014 14:25

NEC krijgt te weinig tegen Vitesse

Michael Higdon viert de gelijkmaker tegen Vitesse. (26-01-2014)

NEC zal zich nog wel eens achter de oren krabben als de Nijmegenaren terugdenken aan de gemiste kansen tegen aartsrivaal Vitesse. NEC had namelijk voldoende kansen om in de derby als winnaar van het veld te stappen, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

NEC had in de eerste helft de kans om Vitesse flink pijn te doen, maar Michael Higdon (2), Samuel Štefánik en Christoph Hemlein hadden het vizier niet op scherp staan. Vitesse was zeker niet beter, maar kwam na een half uur spelen wel op voorsprong. Een hoekschop van Christian Atsu werd door de meest besproken man van de winterstop, Dan Mori, binnen gekopt bij de ongedekte tweede paal. Vitesse kreeg ook nog een goede kans op de 2-0 na een snelle counter, maar Atsu schoot op de vuisten van NEC-doelman Kalle Johnsson.

Ook in de tweede helft liet het spelbeeld niet zien dat de nummer twee tegen de nummer achttien van de Eredivisie speelde. NEC kreeg zelfs dankzij Jan-Arie van der Heijden de kans om op gelijke hoogte te komen. De centrumverdediger van Vitesse verlengde een voorzet van Hemlein op zijn eigen paal. Dat foutje werd nog niet afgestraft door NEC, maar twintig minuten voor tijd werd een foutje van Van der Heijden wel afgestraft. Van der Heijden verdedigde te lichtzinnig uit en gaf de bal op een presenteerblaadje voor Higdon. De Engelsman pakte de kans met beide handen aan en poeierde de bal achter Piet Velthuizen.

In de slotfase hadden beide teams de winnende treffer kunnen maken. Voor NEC was doelpuntenmaker Higdon twee keer dichtbij, maar de lange Engelsman vond Mori op zijn pad en kwam even later een paar centimeter te kort om de bal binnen te glijden. Ook Rens van Eijden was nog dichtbij. Hij schampte een kopbal te veel, waardoor een tweede doelpunt van NEC uit bleef. In de slotseconden was Vitesse via Kelvin Leerdam en Atsu nog levensgevaarlijk. Beide keren pareerde Johnsson bekwaam, waardoor een boeiende derby in een 1-1 gelijkspel eindigde.

Vitesse kan door de remise de gedeelde koppositie met Ajax verliezen, als de Amsterdammers winnen op bezoek bij Go Ahead Eagles. NEC blijft hekkensluiter, maar staat nu op gelijke hoogte met RKC Waalwijk en het gat met de veilige plaatsen is slechts drie punten.

Door: Jesper Davelaar