01.12.2013 17:08

Koploper Vitesse wint opnieuw

De negende overwinning voor Vitesse dit seizoen is een feit. In Arnhem won het elftal van trainer Peter Bosz met 3-0 van SC Cambuur. Die overwinning was verdiend aangezien Vitesse grotendeels de bovenliggende ploeg was. De bezoekers voetbalden in de openingsfase prima mee, maar naarmate de wedstrijd vorderde, werd Vitesse dominanter.

De eerste 25 minuten gingen gelijk op. Cambuur verstopte zich niet en zocht regelmatig de aanval. Uitgespeelde kansen vielen er voor beide elftallen niet te noteren. Na die fase werd Vitesse sterker, maar had het moeite om mogelijkheden te creëren. Het was dan ook een afstandsschot dat het team uit Arnhem op voorsprong bracht. Vanaf een meter of dertig schoot Marko Vejinović de bal fraai achter Cambuur-keeper Leonard Nienhuis. Ook na de voorsprong bleef Vitesse de bovenliggende partij al kenden de Leeuwarders vlak voor rust nog enkele sterke minuten. Gescoord werd er niet meer en dus ging Vitesse rusten met een minimale voorsprong.

Na rust was de ploeg van Bosz een klasse beter dan SC Cambuur. Vitesse drong de tegenstander met de rug tegen de muur en creëerde nu wel enkele prima kansen. De bezoekers moesten zich beperken tot verdedigen en kwamen er slechts sporadisch uit. De dominantie van de Arnhemmers uitte zich in de tweede helft in twee doelpunten.  Al vlak na rust scoorde Kelvin Leerdam de tweede Arnhemse treffer. Uit een hoekschop verlengde Davy Pröpper de bal en kon Leerdam bij de tweede paal in geheel vrijstaande positie scoren met zijn knie.

Nadat Vitesse na de 2-0 enkele goede kansen om zeep hielp, maakte Giorgi Chanturia in blessuretijd de derde treffer voor de thuisploeg. Gaël Kakuta had een mooie individuele actie in huis waarna hij Chanturia een niet te missen kans bood. Hij zette vervolgens simpel de 3-0 op het scorebord.

Dankzij de overwinning pakte Vitesse de koppositie weer af van Ajax dat eerder op de dag had gewonnen op bezoek bij ADO Den Haag. Bosz en zijn mannen staan na zondagmiddag weer twee punten voor op de Amsterdammers.

Door de nederlaag in Arnhem blijft Cambuur dit seizoen wachten op de eerste overwinning in een uitwedstrijd. Hierdoor blijven de Leeuwarders in de onderste regionen van de ranglijst bungelen.