09.11.2013 21:42

Vitesse pakt in slotfase overwinning op Utrecht

Mike Havenaar wierp zich zich zaterdagavond op als de verlosser van Vitesse. In het thuisduel met FC Utrecht schoot hij in de 86e minuut de verdiende 2-1 tegen de touwen. Uiteindelijk won Vitesse met 3-1, omdat Davy Pröpper in blessuretijd voor de derde Arnhemse treffer tekende.

Vitesse was heer en meester in de eerste helft. De Arnhemmers creëerden kans na kans, maar scoorden te weinig.  Havenaar kreeg een tweetal grote kansen, na goed voorbereidend werk van zijn medespelers. Beide pogingen van de Japanner waren echter een prooi voor doelman Robbin Ruiter.

Vervolgens had Renato Ibarra de thuisploeg op voorsprong moeten zetten. De Ecuadoriaan werd gelanceerd door Pröpper en kon alleen op doelman Ruiter af. Ibarra schoot de bal verwoestend hard op de lat. Het team van Peter Bosz bleef zoeken naar een voorsprong. Na een half uur spelen ontstond er een hachelijke situatie voor het Utrechtse doel, waaruit Vitesse had moeten scoren. De bal kwam vervolgens op de heup van Kai Heerings. Omdat scheidsrechter Pol van Boekel er een handsbal in zag, legde hij de bal op de stip. Christian Atsu profiteerde optimaal van dit buitenkansje: 1-0.

In de tweede helft kwam FC Utrecht iets beter in de wedstrijd, toch bleef Vitesse de betere ploeg. Na bijna een uur spelen kreeg Steve De Ridder een grote mogelijkheid. De Belg werd weggestuurd door Tommy Oar. De Ridder ging alleen af op doelman Piet Velthuizen. De snelle aanvaller ging langs de doelman en schoot de bal vervolgens op het doel. Jan-Arie van der Heijden was inmiddels op tijd terug om de bal van de doellijn te halen. Even later kwam Utrecht toch op gelijke hoogte. De Ridder schoot van elf meter raak na een handsbal van Guram Kashia: 1-1.

Vitesse ging na de tegentreffer weer op zoek naar de voorsprong en kreeg een aantal grote mogelijkheden. Zo raakte Patrick van Aanholt de lat en schoot Lucas Piazón de bal op de paal. Ook Havenaar kreeg in de tweede helft een aantal kansjes, maar doelman Ruiter leek lange tijd een te grote sta-in-de-weg voor de Japanner.

Vlak voor tijd wist Vitesse de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Kelvin Leerdam gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Havenaar klopte zijn directe tegenstander in het luchtduel en kopte de bal snoeihard tegen de touwen: 2-1. In de blessuretijd deed Vitesse nog een kers op de taart. Pröpper schoot de bal vanaf een meter of twintig kiezelhard via de onderkant van de lat in het doel: 3-1.

Dankzij de overwinning op FC Utrecht staat Vitesse momenteel bovenaan in de Eredivisie. Mocht AZ morgen niet weten te winnen bij Feyenoord, dan blijven de Arnhemmers koploper. Utrecht blijft onderaan de middenmoot staan. Vitesse moet volgende week op bezoek bij Go Ahead Eagles, terwijl FC Utrecht thuis speelt tegen ADO Den Haag.