27.10.2013 15:07

Overwinning Roda JC op PSV overschaduwt door blessure Tytoń

Roda JC heeft op knappe wijze met 2-1 gewonnen van PSV. De thuisploeg kwam op een 0-1 achterstand via Tim Matavž, maar knokte zich terug in de wedstrijd via Mark Jan Fledderus en Krisztián Németh. PSV eindigde de wedstrijd met negen man. Memphis Depay kreeg twee keer geel, maar in de blessuretijd dook Przemysław Tytoń tegen de paal en werd hij afgevoerd met de ambulance.

Roda JC begon fel aan de thuiswedstrijd en leek al snel te gaan voor de openingstreffer. Het was echter PSV met de eerste treffer van de wedstrijd. Mitchell Donald leed balverlies op het middenveld, waardoor Depay en Matavž het samen konden uitspelen. Laatstgenoemde kwam één op één met Filip Kurto en faalde niet: 1-0.

Ook na de treffer van PSV bleef Roda JC aandringen. Wiljan Pluim kreeg nog de grootste kans, maar na goed werk van Fledderus schoot de middenvelder recht op Tytoń. Deze gemiste kans bleek bijna dubbel dodelijk, want een paar minuten voor rust kwam PSV bijna op 0-2. Donald leed opnieuw balverlies, waarna Oscar Hiljemark door mocht op Kurto. De middenvelder mikte iets te ver naar rechts, waardoor hij de paal raakte.

Het duurde even, maar ook in de tweede helft voetbalde Roda JC prima. Via de flanken of Fledderus werden meerdere aanvallen opgezet, maar pas in de 68e minuut was Roda JC succesvol. Hupperts kwam aan de bal op links, wachtte lang met passen, bereikte toen alsnog met een subtiel tikje de vrijstaande Fledderus. Die voelde dat Tytoń aan kwam stormen en tikte de bal handig onder de keeper door.

Kort na de gelijkmaker moest PSV verder met tien man. Depay kreeg eerst al een gele kaart voor een schwalbe, daarna ging hij op de voet van Ard van Peppen staan. Vijf minuten voor tijd profiteerde Roda JC pas van de man-meer-situatie. Németh werd niet aangepakt en kon van buiten de zestien met rechts in de linkerhoek schieten.

PSV was rijp voor de sloop en leek de schade te willen beperken. Dit lukte, ware het niet dat Tytoń op vervelende wijze geblesseerd raakte. De doelman dook na een vrije trap van Marc Höcher naar de hoek, maar raakte met zijn gezicht de paal. Daarna viel Tytoń met zijn achterhoofd op een andere stang. Minutenlang lag de goalie volledig stil in zijn goal, om vervolgens afgevoerd te worden met de ambulance. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend.

Na Ajax vergeet PSV dus ook om de koppositie over te nemen. De ploeg kan nu worden ingehaald door Feyenoord, PEC Zwolle, AZ en Vitesse/FC Groningen. Roda JC sluit aan bij de subtop en schaart zich nu definitief in het linkerrijtje van de Eredivisie.