29.09.2013 17:16

SC Heerenveen medekoploper na winst in derby

Blijdschap bij sc Heerenveen nadat Slagveer(r.) de 1-0 op het scorebord heeft gezet. Uiteindelijk wisten de Friezen de derby met 2-1 te winnen van SC Cambuur. (29-09-2013)

SC Heerenveen heeft zondagmiddag de drie punten in eigen huis gehouden door met 2-1 te winnen van SC Cambuur. De beladen Friese derby was niet zo spectaculair als vooraf was gehoopt. Beide elftallen kregen weinig grote kansen en het voetbal was vaak slordig. Heerenveen en Cambuur waren min of meer gelijkwaardig en dus zullen ze in Heerenveen erg blij zijn dat de overwinning over de streep is getrokken.

SC Cambuur begon goed aan de wedstrijd en kreeg enkele kleine kansen. Schoten van Marcel Ritzmaier en Oliver Feldballe leverden echter geen doelpunt op. SC Heerenveen kwam na een kwartier beter in de wedstrijd en dit resulteerde al snel in een doelpunt. Uit een goede voorzet vanaf de linkerflank van Rajiv van la Parra kopte Luciano Slagveer bij de tweede paal raak. De thuisploeg was na het doelpunt de bovenliggende partij maar een tweede doelpunt bleef uit. Grote kansen vielen er nauwelijks te noteren. Een schot van Ritzmaier richting de kruising werd knap gekeerd door Kristoffer Nordfeldt. Aan de andere kant was Alfred Finnbogason gevaarlijk met een hard en laag schot.

De tweede helft begon de thuisploeg sterk en had SC Cambuur weinig in te brengen. Dit veranderde gedurende de tweede helft. Cambuur werd sterker en ging op jacht naar de gelijkmaker. Na ruim een uur voetballen, viel deze gelijkmaker dan ook. Ritzmaier stuurde Jody Lukoki de diepte in met een heerlijke pass. Met een schuiver passeerde Lukoki vervolgens doelman Leonard Nienhuis. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong want nog geen twee minuten stond SC Heerenveen alweer op voorsprong. Ramon Leeuwin gleed uit en Finnbogason verschalkte Nordfeldt met een heerlijk wippertje. Het was alweer het tiende doelpunt voor de spits. SC Cambuur moest daarna opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Het team van Dwight Lodeweges kreeg kansen op een doelpunt, maar Heerenveen hield stand en trok de overwinning over de streep.

Cambuur zal met een grote kater terugkijken op de Friese derby. De Leeuwarders waren zondagmiddag niet de mindere maar moesten wel zonder punten huiswaarts. De stemming in Heerenveen zal een stuk beter zijn geweest. Dankzij de overwinning op rivaal Cambuur bezet de ploeg namelijk ook nog eens de gedeelde koppositie. Op doelsaldo is PSV slechts koploper gebleven.