26.09.2019 14:30

Bosz' Leverkusen komt meest dicht bij '5 seconde-regel'

Als trainer van Heracles Almelo predikte hij er al mee, maar de 'vijf seconde regel' werd echt bekend toen Peter Bosz topclub Ajax onder zijn hoede kreeg. Met die regel bedoelde hij dat zijn spelers de bal na balverlies binnen vijf seconden weer moesten heroveren.

Dat moest resulteren in veel pressie, veel balbezit en tegenstanders de wil opleggen. Dat lukte bij Ajax enigszins, maar vijf seconden leken toch iets te veel gevraagd voor de Amsterdamse spelers. Momenteel is Bosz trainer van Bayer Leverkusen en met die ploeg wil de oefenmeester hetzelfde bereiken: zo snel mogelijk balbezit heroveren na balverlies, al legt Bosz momenteel de nadruk niet meer zo expliciet op de vijf seconden. 

Toch komt de 55-jarige coach dicht in de buurt bij wat hij verlangt. Van alle clubs uit de vijf topcompetities (Premier League, Bundesliga, Primera División, Serie A en de Ligue 1) herovert Bayer Leverkusen namelijk gemiddeld gezien het snelst de bal wanneer het even daarvoor balverlies heeft geleden. De Duitse ploeg heeft namelijk gemiddeld 6,51 seconden nodig om de bal weer in bezit te krijgen. Dat is net iets sneller dan SD Eibar (6,52 seconden) en Everton FC (6,61 seconden). 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner