08.01.2019 07:30

Hoever is jongste Liverpool-debutant ooit in de FA Cup

Vol spanning nam de zestienjarige Nederlander Ki-Jana Hoever plaats op de reservebank bij Liverpool FC, voor het uitduel met Wolverhampton Wanderers in de derde ronde van de FA Cup. Lang zat hij daar niet, want na vijf minuten moest hij al invallen.

Dejan Lovren was geblesseerd geraakt en omdat Liverpool FC-trainer Jürgen Klopp verdedigers Joel Matip en Joe Gomez al in de lappenmand had zitten, moest Hoever van de bank komen. Een fantastisch moment voor de Nederlandse tiener, die afgelopen zomer de overstap maakte van de jeugdopleiding van Ajax naar Liverpool. Met zijn zestien jaar en elf maanden is hij de jongste debutant ooit namens de Engelse grootmacht in de FA Cup.

In alle competities waarin die club ooit actief was, debuteerden slechts twee spelers op nog jongere leeftijd: Jerome Sinclair (nu speler van Sunderland AFC) en Jack Robinson (nu onder contract bij Nottingham Forest FC). Hoever stootte Ben Woodburn van de derde plaats. De aanvaller uit Wales, momenteel verhuurd door Liverpool FC aan Sheffield United, debuteerde op 26 november 2016 tijdens de 2-0 zege op Sunderland AFC in de Premier League toen hij zeventien jaar en één maand was. 

De drie jongste Liverpool FC-debutanten ooit in alle competities:

  1. Jerome Sinclair – 16 jaar, 0 maanden vs. West Bromwich Albion
  2. Jack Robinson – 16 jaar, 8 maanden vs. Hull City
  3. Ki-Jana Hoever – 16 jaar, 11 maanden vs. Wolverhampton Wanderers

Liverpool FC uitgeschakeld
Ondanks het heugelijke moment voor Hoever was het geen feestelijke avond voor Liverpool FC. Wolverhampton Wanderers won namelijk met 2-1, door doelpunten van Raúl Jiménez en Rúben Neves. Namens The Reds scoorde Divock Origi, die pas zijn tweede basisplaats van het seizoen had. Komend weekend speelt Liverpool FC de competitiewedstrijd tegen Brighton & Hove Albion. Mogelijk dat Hoever, indien Lovren, Matip en Gomez dan nog afwezig zijn, een verdedigingsduo vormt samen met Virgil van Dijk. 

Klopp was tevreden over het noodgedwongen debuut van Hoever. "Aan de ene kant slaat het nergens op om een zestienjarige jongen vanaf het begin te laten spelen. Je wacht tot hij er helemaal klaar voor is, maar hij heeft het goed gedaan. Hij kwam erin en deed het goed. Dat is hoe het soms is: wanneer je écht nodig bent gaat het er alleen om of je goed genoeg bent en niet hoe oud je bent."

Twee oud-topspelers waren eveneens zeer lovend over Hoever. Analist Robbie Keane: "Liverpool was slordig in de achterhoede, maar dat gold niet voor de piepjonge Ki-Jana Hoever. Hij was briljant en in mijn ogen de beste Liverpool-verdediger vandaag." Alan Shearer was het eens met zijn collega. "Het is geweldig voor Hoever om zo jong te debuteren. Hij heeft het geweldig gedaan. Zijn passing en positionering waren indrukwekkend."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner