07.09.2018 10:00

De 5: Oranje-debutanten onder bondscoach Koeman

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Frenkie de Jong maakte tijdens het oefenduel met Peru (2-1 zege) zijn debuut als Oranje-international. Daarmee was hij alweer de zesde debutant onder bondscoach Ronald Koeman. Dit waren zijn de vijf voorgangers van De Jong.

1: Hans Hateboer
De voormalig speler van FC Groningen maakt sinds januari 2017 furore in de Serie bij Atalanta. De aanvallende rechtsback stond zelfs even in de belangstelling van AC Milan en Borussia Dortmund, maar bleef toch in Bergamo. Voor bondscoach Ronald Koeman wel een reden om Hateboer eens op te roepen. Tijdens het treffen met Engeland (0-1 verlies) stond hij aan de aftrap en speelde hij de hele wedstrijd. Ook tegen Italië (1-1 kwam Hateboer in actie. 
Status in Oranje: 2 interlands.

2: Wout Weghorst
Ook Wout Weghorst maakte zijn debuut in Oranje tegen Engeland. Vervolgens speelde hij nog twee duels, tegen Slowakije (1-1) en Italië. Wel moest Weghorst het tot op heden enkel doen met invalbeurten. Zijn status als Oranje-international en goede spel bij AZ Alkmaar bleef niet onopgemerkt. Weghorst stond afgelopen zomer namelijk voldoende in de belangstelling van buitenlandse clubs en koos voor een avontuur in de Bundesliga bij VfL Wolfsburg. 
Status in Oranje: 3 interlands.

3: Guus Til
De eerste wedstrijden van Oranje onder leiding van Koeman verliepen stroef, maar dat was tegen Portugal wel anders. Al voor rust stond het Nederlands elftal op een 0-3 voorsprong, waardoor de bondscoach na de onderbreking naar hartelust kon wisselen. Daar maakte hij optimaal gebruik van, want Guus Til werd zijn debuut gegund tijdens dat duel. Een klein kwartier voor tijd kwam hij binnen de lijnen, als vervanger van Kenny Tete. 
Status in Oranje: 1 interland.

4: Justin Kluivert
Tegen Portugal begon ook de interlandcarrière van Justin Kluivert. De aanvaller (destijds Ajax, nu AS Roma) mocht eveneens een klein kwartier meedoen. Waar het voor Til vooralsnog bij één interland bleef, speelde Kluivert ook zijn tweede wedstrijd in Oranje. Dat gebeurde donderdagavond in de oefenwedstrijd tegen Peru, wederom als invaller.
Status in Oranje: 2 interlands.

5: Ruud Vormer
Tijdens de oefeninterland met de Peruvianen stond Ruud Vormer aan de aftrap. Echter debuteerde hij al twee interlands eerder, tegen Slowakije. Destijds kwam hij binnen de lijnen, waarna hij tegen de Italianen in de basis startte. Dat was tegen Peru ook het geval. Opvallend was dat Vormer pas de eerste debutant in Oranje was die de dertig was gepasseerd, sinds Ruben Schaken in 2012.
Status in Oranje: 3 interlands.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner