23.08.2017 11:30

De (im)productieve maanden van de PL-spitsen

Harry Kane staat bekend als goalgetter in de Premier League. Toch heeft de aanvaller van Tottenham Hotspur nog nooit gescoord in de maand augustus in zijn prille carrière. Kane is niet de enige topspits met een (im)productieve maand.

Harry Kane: Tottenham Hotspur
Sowieso scoort Kane tijdens de start van het seizoen erg lastig. In totaal maakte de sterke spits 92 goals in zijn carrière. Sinds het seizoen 2010/2011 produceerde hij in augustus tot en met december slechts 24 doelpunten. Daartegenover is hij uiterst productief van januari tot en met mei. In de laatste 7 jaar kwam hij namelijk tot het driedubbele aantal treffers in die maanden.

  • Augustus - december: 24 doelpunten
  • Januari - mei: 68 doelpunten

Romelu Lukaku: Manchester United
Lukaku heeft het precies tegenovergestelde. De Belgische aanvaller van Manchester United begon met scoren in België bij RSC Anderlecht. Dat deed hij veelvuldig vroeg in het seizoen, waarna zijn productie na de winterstop haperde. Dat patroon trok hij door in de jaren daarna, want na de winterstop scoorde hij in totaal maar 36 goals. Dat is bijna de helft van het aantal wat hij in de eerste maanden van het seizoen scoort, waarin september de favoriete maand van Lukaku lijkt.

  • Juli - december: 70 doelpunten
  • Januari - mei: 36 doelpunten

Sergio Agüero: Manchester City
De Argentijnse aanvaller scoorde over de afgelopen 7 seizoenen de meeste treffers: 143 stuks. Dat deed hij namens Atlético Madrid en Manchester City. Zijn doelpunten verspreidt de dribbelaar altijd nagenoeg over het hele seizoen, al lijkt zijn voorkeur te liggen bij de start van de competitie. Hoewel zijn favoriete maand in april ligt en daarom het gemiddelde van het voorseizoen enorm opkrikt, scoort Agüero normaliter vaker tussen augustus en december. 

  • Augustus - december: 72 doelpunten
  • Januari - mei: 71 doelpunten

Alexandre Lacazette: Arsenal FC
Scoren deed Lacazette voornamelijk voor Olympique Lyon, maar sinds deze zomer ook voor Arsenal. De spits gaat in augustus vaak goed van start, maar heeft in september altijd moeite om het net te vinden. Over de afgelopen 7 jaar scoorde hij namelijk maar 2 keer in september. De Franse aanvaller verdeelt, net als Agüero, zijn treffers precies over het voor- en najaar.

  • Augustus - december: 50 doelpunten
  • Januari - mei: 50 doelpunten

Álvaro Morata: Chelsea FC
Morata is nooit een echte goalgetter geweest. In zijn eerste twee seizoenen vond hij geen enkele keer het net, al speelde hij destijds amper bij Real Madrid. Vorig seizoen kwam de Spanjaard voor het eerst boven de 10 treffers uit, toen hij in het shirt van Real Madrid 15 keer scoorde. De spits start het seizoen meestal minder productief, dan dat hij het seizoen eindigt.

  • Augustus - december: 14 doelpunten
  • Januari - mei: 27 doelpunten

Roberto Firmino: Liverpool FC
Ook de Braziliaanse aanvaller van Liverpool FC behoorde nooit echt tot de top van de topscorerslijsten. Slechts eenmaal kwam hij boven de 15 treffers uit in de competitie. Dat was nog in het shirt van 1899 Hoffenheim. In het seizoen 2013/2014 kwam hij uit op een totaal van 16 doelpunten. Over het algemeen scoort ook hij vaker in de maanden januari tot en met mei.

  • Augustus - december: 28 doelpunten
  • Januari - mei: 32 doelpunten

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner