08.02.2017 12:30

Alleen sc Heerenveen opgewassen tegen Lahm

Philipp Lahm krijgt na afloop van het bekerduel Bayern München - VfL Wolfsburg de bloemen. (07-02-2017)
Philipp Lahm krijgt na afloop van het bekerduel Bayern München - VfL Wolfsburg de bloemen. (07-02-2017)

Over een aantal maanden hangt Philipp Lahm zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Daarmee komt een einde aan een imposante carrière, waarin de Duitser de nodige prijzen won. Lahm stapte vaak als winnaar van het veld, zo hebben wij in Nederland ook ondervonden.

De Duitse verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, nam het drie keer op tegen een Nederlandse club en driemaal tegen het Nederlands elftal. PSV delfde tweemaal het onderspit tegen de 33-jarige Lahm. Dat gebeurde niet lang geleden: in de groepsfase van het huidige Champions League-seizoen won Lahm met Bayern München met 4-1 en 1-2 van de Eindhovenaren.

Ook het Nederlands elftal slaagde er nooit in om Lahm op een nederlaag te trakteren. De Duitser speelde drie keer tegen Oranje en verloor geen enkele keer. Op het EK 2004 in Portugal eindigde Duitsland - Nederland in 1-1. Acht jaar later stond Lahm weer op het veld toen de landen elkaar op het EK in Polen/Oekraïne tegenkwamen. Die Mannschaft won die wedstrijd met 1-2. De derde en laatste keer dat Lahm tegen Oranje speelde was in november 2012, toen de oefeninterland in 0-0 eindigde.

Zijn Nederlanders simpelweg niet opgewassen tegen Lahm? Meestal niet, maar één keer wel. Daarvoor gaan we terug naar 2004, toen de Duitser nog onder contract stond bij VfB Stuttgart. Op een koude novemberavond kon Lahm niet voorkomen dat zijn team onderuit ging bij sc Heerenveen. De ontmoeting in de UEFA Cup eindigde in 1-0 door een goal van Uğur Yıldırım.

De nederlaag in Friesland mag dan wel een smetje zijn op de spelersloopbaan van Lahm, maar de Duitser heeft gelukkig ook genoeg mooie momenten waarop hij kan terugkijken. Hoogtepunten in zijn carrière zijn onder meer het wereldkampioenschap, de winst van de Champions League en de zeven keer dat hij kampioen werd van de Bundesliga.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner