28.08.2016 14:30

Tienkoppig Groningen houdt stand tegen PSV

Scheidsrechter Bas Nijhuis (m.) geeft Juninho Bacuna de rode kaart. Hans Hateboer, Mimoun Mahi, Bryan Linssen en Samir Memišević (v.l.n.r.) klagen. (28-08-2016)

FC Groningen heeft zondagmiddag knap een punt behaald in Eindhoven tegen PSV. De Groningers speelden een uur lang met tien man, maar hielden stand. Luuk de Jong was de gebeten hond, hij mistte een strafschop vlak voor rust.

Ondanks de kwaliteitsimpuls door de komst van Siem de Jong, Oleksandr Zinchenko en Bart Ramselaar, hield Philip Cocu vast aan zijn vaste basiself. De wedstrijd begon enigszins rustig. PSV maakte het spel, terwijl FC Groningen achterover leunde en aasde op de counter. Na een grote fout in de verdediging ontfutselde Bryan Linssen de bal en kon op PSV-goalie Jeroen Zoet af. Linssen legde de bal breed, maar Danny Hoesen kon niet tot een goede afronding komen. PSV werd alleen gevaarlijk met dode spelmomenten, maar tot echt uitgespeelde kansen kwamen de Eindhovenaren niet.

Voor Juninho Bacuna duurde de wedstrijd niet lang. Na twaalf minuten spelen kreeg de middenvelder van FC Groningen zijn eerste gele kaart, werd daarna tot twee keer toe gespaard door arbiter Bas Nijhuis, maar moest na ruim een half uur spelen toch inrukken met zijn tweede gele kaart en dus rood. PSV kon in de man-meer-situatie meer pressie spelen en kreeg een strafschop na een overtreding van Hans Hateboer op Luciano Narsingh. Aanvoerder De Jong ging achter de bal staan, maar FC Groningen-doelman Sergio Padt bokste de bal uit het doel. Het was alweer de vijfde gemiste penalty in een reeks van negen genomen strafschoppen.

In de tweede helft groef FC Groningen zich in rond eigen zestien. PSV trok ten aanval en creëerde kans op kans, maar Padt was een sta in de weg. Hij tikte een bal van Andrés Guardado net over het doel. De Jong kreeg ook enkele goede kansen, maar de spits had het vizier niet op scherp staan. Naar mate de wedstrijd vorderde liep de Groningse formatie van Ernest Faber steeds meer achteruit, om een puntje in de wacht te slepen. FC Groningen nam de tijd en bij PSV veranderde hoop in wanhoop. Na het eindsignaal van Nijhuis stond er nog steeds de 0-0 op het scorebord. Groningen pakt dus knap met tien man een puntje in Eindhoven en staat niet meer op nul punten in de Eredivisie.

Door: Thomas Mulder