29.05.2016 19:14

Toewijzing WK in Qatar mogelijk onder de loep

Een Franse officier van justitie, Eliane Houlette, pleit voor een onderzoek naar de toewijzing van het WK in Qatar in 2022. In 2010 kreeg de oliestaat de toewijzing voor de organisatie van de FIFA.

"We hebben verscheidene aanwijzingen om een onderzoek te starten", aldus Houlette. Bij de verkiezing van Qatar was mogelijk veel geld gemoeid, waarin de rol van de toenmalige UEFA-voorzitter Michel Platini cruciaal zou zijn.

Platini schaarde zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing, ondanks de kritiek. Zo zou het WK door de hitte mogelijk in de winter gespeeld moeten worden en vallen er vele doden bij de bouw van de stadions. De Fransman stemde wel op Qatar en zijn zoon kreeg vervolgens een goede baan in Qatar. "Als er een onderzoek komt, is de rol van Platini cruciaal", aldus Houlette tegenover Europe 1.

Een onderzoek kan echter niet zomaar van start gaan. Er moeten voldoende redenen worden gezien dat er in de procedure iets onrechtmatigs heeft plaatsgevonden. De toewijzing van het WK lag door mogelijke omkoping al vaker onder schot, maar tot een officieel onderzoek is het nog nooit gekomen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner