28.04.2016 22:58

Shakhtar doet zichzelf tekort tegen Sevilla

Shakhtar speelde donderdag in de Europa League een ijzersterke eerste helft tegen Sevilla. De opgebouwde 2-1 voorsprong werd echter na de rust weggegeven, waardoor de ploeg genoegen moest nemen met een 2-2 gelijkspel.

Sevilla heeft het dit seizoen lastig in uitwedstrijden maar begon in Lviv sterk tegen Shakhtar. De Spanjaarden pakten direct het initiatief en beloonden zichzelf al na zes minuten met een snelle voorsprong. Vitolo kreeg in een lastige hoek de bal en kapte vervolgens in de zestien Yaroslav Rakitskiy knap uit. Met een schuiver door de benen van Andriy Pyatov bezorgde hij Sevilla een belangrijke uittreffer.

Shakhtar had een kwartiertje nodig om te beseffen dat de wedstrijd al was begonnen, maar herpakte zichzelf na die fase goed. Langzaamaan nam de thuisploeg het initiatief over van Sevilla. Na een kwart wedstrijd was het wederom Rakitskiy die betrokken was bij een treffer. Met een prachtige steekbal door het hart van de verdediging van Sevilla bereikte hij Marlos, die in de zestien met links beheerst binnenschoot.

Na de gelijkmaker pakte Shakhtar direct door. De thuisploeg rook bloed en merkte dat Sevilla aangeslagen was. De Spanjaarden werden steeds slordiger en kwamen overal op het veld te laat om de duels te winnen. Uit een corner kwam Sevilla in die fase dan ook terecht op achterstand. Een korte corner kwam bij Marlos terecht, die met een harde en strakke voorzet de bal op het hoofd van Taras Stepanenko afleverde. De verdedigende middenvelder hoefde alleen zijn hoofd maar tegen de bal te zetten om de 2-1 voorsprong tegen de touwen te koppen. Meer treffers hingen voor de rust in de lucht, maar Shakhtar verzuimde de definitieve knock-out uit te delen.

In de tweede helft was het spelbeeld heel anders. Shakhtar kende na de onderbreking weinig aanvallende drang meer, waardoor Sevilla beter in de wedstrijd kwam. Maar ook de Spanjaarden leken al snel vrede te hebben met de kleine achterstand, waardoor het schouwspel een stuk minder aantrekkelijk was dan voor de rust.

Na zeventig minuten spelen keken alle spelers van Sevilla bezorgd toen de ingevallen Michael Krohn-Dehli het uitschreeuwde van de pijn. De oud-Ajacied draaide met de bal aan de voet weg, maar stond vast in het gras. Elke aanraking van de verzorgers aan zijn knie lieten een nieuwe schreeuw van pijn horen, wat direct deed vermoeden dat dit een zeer ernstige knieblessure was.

Het slotoffensief van Sevilla volgde na deze zware blessure. De Spanjaarden werden steeds beter en werden tien minuten voor tijd dan ook beloond voor deze inspanningen. In de zestien werd Vitolo onderuitgegleden door Facundo Ferreyra. De spits kwam zijn verdedigers helpen, maar veroorzaakte alleen maar problemen. Kevin Gameiro schoot de strafschop vervolgens recht door het midden tegen de touwen voor de 2-2.

Na de treffer leken beide ploegen niet meer echt vol voor de zege te willen gaan. De angst op een extra tegentreffer verlamde de aanvallende intenties aan beide kanten. Met deze 2-2 als uitgangspositie lijkt Sevilla op pole position te staan voor een plek in de finale, maar in de return van volgende week zullen de Spanjaarden daar nog wel vol voor aan de bak moeten. In de andere halve finale won Villarreal met 1-0 van Liverpool, waardoor een Spaanse finale niet ondenkbaar is.

Door: Dennis Korpel