30.03.2016 15:34

Mogelijk nieuwe problemen voor FC Twente

Jesús Corona heeft balbezit tijdens het competitieduel FC Twente - ADO Den Haag (15-08-2015).
Jesús Corona heeft balbezit tijdens het competitieduel FC Twente - ADO Den Haag (15-08-2015).

FC Twente krijgt mogelijk te maken met nieuwe problemen. Het contract rondom de transfer van Jesús Corona is uitgelekt en daar staan weer een aantal opvallende details in.

Football Leaks heeft FC Twente mogelijk verder in de problemen gebracht. Het contract van Corona is uitgelekt en daaruit blijkt dat manager Matias Bunge tot op zekere hoogte invloed had op het transferbeleid van FC Twente. De club uit Enschede nam Corona in de zomer van 2013 voor ongeveer 3,5 miljoen euro over van het Mexicaanse CF Monterrey. Uit de documenten van Football Leaks blijkt dat een maand later investeerders rond manager Bunge drie miljoen dollar betaalden in ruil voor 60 procent van de transferrechten van Corona.

Corona werd afgelopen zomer door FC Twente aan FC Porto verkocht voor 10,5 miljoen euro. Zestig procent ging naar de investeerders rond Bunge en nog eens tien procent ging naar de Grupo Comerzializador Conlave. Dat FC Twente slechts recht had op dertig procent van de transfersom was in een eerder stadium al bekend geworden. Het is echter nog de vraag of de constructie ook is gemeld bij de FIFA en KNVB. Als dat niet het geval is, dan heeft FC Twente opnieuw een probleem. Op dat moment was 'third party owership' nog niet verboden, maar als FC Twente wederom informatie heeft achtergehouden kan het alsnog in de problemen komen.

Volgens de regels van de FIFA en KNVB mag een 'third party' geen enkele invloed hebben op het beleid van een club, maar het lijkt er sterk op dat dat toch het geval is bij de transfer van Corona. De transferwaarde van Corona werd op dertig miljoen dollar gesteld. Bij een bod van minder dan twintig miljoen dollar mocht de speler enkel verkocht worden met schriftelijke toestemming van Bunge. Als FC Twente het bod toch zou accepteren, dan kreeg FC Twente te maken met een boeteclausule.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner