08.10.2015 18:08

Oranje maakt luchtig kennis met Astana Arena

In een ontspannen training heeft het Nederlands elftal kennis gemaakt met de Astana Arena, zaterdag het decor van de uitwedstrijd tegen Kazachstan in de EK-kwalificatie. Bondscoach Danny Blind liet zijn strijdplan voor de voorlaatste groepswedstrijd nog niet zien. Regelmatig bulderde er wel een lachsalvo door het moderne stadion.

De technische staf van Oranje doet er deze week alles aan de internationals zo ontspannen mogelijk aan de cruciale duels met Kazachstan en Tsjechië te laten beginnen. Waar de spelers zich dinsdag mochten uitleven op twee doelen, genoten ze donderdag lang van een spelletje handbal. Oranje oefende woensdag achter gesloten deuren in het stadion van Sparta wel met de beoogde basisformatie voor het duel met Kazachstan.

Het kan bijna niet anders of Kenny Tete debuteert in Astana. De Amsterdammer is de enige overgebleven rechtsback, na het wegvallen van de geschorste Gregory van der Wiel en geblesseerde Daryl Janmaat. Het ligt ook voor de hand dat Robin van Persie zijn honderdste interland mag afwerken en Klaas-Jan Huntelaar kan ook zo maar een basisplaats krijgen.

Kunstgras

Duizenden lampjes lieten de voorgevel van de Astana Arena afwisselend blauw, geel en groen kleuren, terwijl Oranje binnen oefende op kunstgras dat niet best oogde. Ruud van Nistelrooij, assistent van bondscoach Blind, gooide de bal een paar keer hoog de lucht in. Na twee keer stuiteren lag het speeltuig al stil. Opvallend waren de vele bruine plekken in het kunstgras. Het uitschuifbare dak van het stadion bleef geopend bij een aangename temperatuur van zo'n twaalf graden. Tijdens de wedstrijd zaterdag kan het wel licht gaan vriezen.

Oranje traint vrijdag nog eenmaal in de Astana Arena, waar zaterdag alleen een zege nog telt. Een kleine drie uur na de wedstrijd wordt duidelijk of Turkije bij Tsjechië een gewenste misstap heeft gemaakt. Komende dinsdag komen beide concurrenten voor de derde eindklassering in de poule weer in actie. Nederland ontvangt dan Tsjechië en Turkije is gastheer van IJsland. Oranje haalt alleen nog de play-offs als het in twee duels minimaal drie punten meer pakt dan Turkije.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner