04.09.2015 21:25

Kritiek op Oranje: "Willen hun ego strelen"

Gylfi Sigurðsson (l.) faalt niet vanaf elf meter. Jasper Cillessen (r.) kan de bal nog toucheren, maar de IJslander schiet raak in de linkerhoek en zet IJsland zo op een 0-1 voorsprong tegen Nederland. (03-09-2015)
Gylfi Sigurðsson (l.) faalt niet vanaf elf meter. Jasper Cillessen (r.) kan de bal nog toucheren, maar de IJslander schiet raak in de linkerhoek en zet IJsland zo op een 0-1 voorsprong tegen Nederland. (03-09-2015)

Piet Schrijvers en Edward Sturing geloven niet dat Oranje nog naar het Europees Kampioenschap gaat. De ploeg verloor donderdagavond met 0-1 van IJsland en daardoor dreigt Oranje het EK 2016 te missen.

Piet Schrijver is in gesprek met Omroep Gelderland keihard in zijn oordeel over het Nederlands elftal. "Alles ging mis. Het was niet om aan te zien", aldus de oud-doelman. "Veel spelers willen alleen hun ego strelen. Alles begint met een goede as in je team. Cillessen is goed, maar dan begin je al. Je hebt bijvoorbeeld een voorstopper nodig die een spits uitschakelt. Maar ook Sneijder heeft toch geen knikker geraakt? Huntelaar kreeg voorin geen fatsoenlijke bal."

Voormalig Oranje-international Edward Sturing keek ook met veel frustratie naar het duel. "In het veld ging te veel mis, maar ook in de aanloop. De wisseling Hiddink - Blind. De druk was al zo groot. Een team is gebaat bij rust en er zijn te veel dingen geweest die afleiden. Dat voelen spelers ook, het kost ze energie", aldus de oud-trainer van Vitesse. "Het vertrek van Karel Aalbers als voorzitter bij Vitesse, het was zo onrustig. De druk neemt bij Oranje alleen maar verder toe. Nu kun je helemaal niets meer hebben."

De vraag is dan of Oranje op het EK in 2016 aanwezig is. "Ik hoop het van harte, maar denk van niet", zegt Sturing. "We moeten ze nu alle drie winnen hè?. Ik vraag me af of we daar de kwaliteit voor hebben op dit moment. Robben is weg, er is een nieuwe coach." Schrijvers is het met Sturing eens. "Ik ben ook bang van niet. Hebben ze deze klap zondag al verwerkt? Alles moet nu wijken en het begint tegen Turkije met keihard werken. Alles maar dan ook alles geven. Het veld opkomen en uitstralen hier zijn wij: wij zijn Oranje! En eindelijk eens echt gaan voetballen. Nee, ik zou geen andere spelers opstellen. Gewoon een korte bespreking houden en in het veld bereid zijn om het vuile werk op te knappen voor elkaar. Dat hoort er namelijk ook allemaal bij."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner