12.06.2015 22:43

Kroatië en Italië sluiten saai af met remise

Antonio Candreva (l.) vecht een duel uit met Marcelo Brozović (r.) tijdens het EK-kwalificatieduel Kroatië - Italië. (12-06-2015)
Antonio Candreva (l.) vecht een duel uit met Marcelo Brozović (r.) tijdens het EK-kwalificatieduel Kroatië - Italië. (12-06-2015)

In een kwalificatiewedstrijd met twee gezichten, hebben Kroatië en Italië elkaar op een gelijkspel gehouden. Hierdoor blijven de landen de nummers één en twee in groep H. In Split werd het uiteindelijk 1-1.

De tribunes waren leeg in het Poljud, vanwege een straf die Kroatië kreeg van de UEFA, maar toch was de spanning voelbaar in het stadion. Al na zeven minuten ging de bal op de stip na een domme overtreding van Davide Astori op Darijo Srna. Mario Mandžukić ging achter de bal staan, maar de spits schoot slap in, waardoor Gianluigi Buffon maar weinig moeite had met de inzet. Nog geen vijf minuten later maakte de spits van Atlético Madrid zijn fout goed door te scoren, maar daar ging flink wat tumult aan vooraf. Aan de andere kant dacht Italië namelijk dat Stephan El Shaarawy de 0-1 maakte, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Terwijl de Italianen nog aan het zeuren waren bij de grensrechter, begon Kroatië aan de tegenaanval. Op snelheid werd Mandžukić bereikt, die zo alsnog zijn eerste kwalificatietreffer kon maken met een intikkertje. Italië liet het er echter niet bij zitten en bleef vooruit drukken. Dit resulteerde uiteindelijk in een penalty, waar weer voor naar Mandžukić gekeken mocht worden. De spits ging een luchtduel aan met Graziano Pellè, maar beroerde op domme wijze de bal met zijn hand. Antonio Candreva pakte het cadeautje gretig uit met een mooie Pankena: 1-1.

Hoe anders werd het in de tweede helft. De eerste twintig minuten bestonden volledig uit wissels, blessurebehandelingen en gele kaarten. Het lukte beide landen niet meer om gevaarlijk te worden, waarbij de statistieken zelfs aangaven dat er niet op goal werd geschoten. Gelukkig was daar nog Darijo Srna, die in de laatste minuut op domme wijze zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte. De Kroaat kwam veel te laat voor Claudio Marchisio, raakte de Italiaan van achteren en mocht iets eerder de kleedkamers opzoeken. Toch nog wat beleving in de tweede helft.

Door het gelijkspel blijft Kroatië aan kop in groep H en ook Italië is verzekerd van dezelfde plek als voor deze kwalificatiewedstrijd. Dat land heeft het geluk dat Noorwegen niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Azerbeidzjan, anders kwamen de Scandinaviërs op gelijke hoogte met Italië. In september gaat het kwalificatievoetbal weer verder. Kroatië speelt dan tegen Azerbeidzjan en Italië neemt het op tegen Malta.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner