12.06.2015 22:37

Bale schiet Wales richting historisch moment

Gareth Bale (l.) viert de 1-0 tijdens het EK-kwalificatieduel Wales - België. (12-06-2015)
Gareth Bale (l.) viert de 1-0 tijdens het EK-kwalificatieduel Wales - België. (12-06-2015)

Wales wist met 1-0 te winnen van België en staat daardoor aan kop in Groep  B van de EK-kwalificatiereeks en lijkt daarmee op weg naar een historische gebeurtenis. Het is dichtbij plaatsing voor het EK 2016. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat het zich plaatst voor een EK.

Het was Gareth Bale die de pen in handen had om het sprookje van Cardiff te schrijven. Diezelfde pen had Ryan Giggs jarenlang vast, maar hij wist zijn land nooit naar een EK of WK te schieten. Gareth Bale heeft een reuzenstap gedaan richting het toernooi. De speler van Real Madrid draagt de druk van zijn land op zijn schouders, maar dat vertrouwen deed hem juist goed. Met de minuut leek het erop dat Bale meer zelfvertrouwen kreeg. De fans in Cardiff juichte de linkspoot toe, waar hij in Madrid wordt uitgefloten. Dat deed hem goed. Met een beetje hulp van Radja Nainggolan kon Bale het eerste hoofdstuk van zijn sprookje schrijven.

België werkte een vrije trap van de zijkant weg, maar op de zestien stond Radja Nainggolan nog. De middenvelder van AS Roma wilde de bal wegkoppen, maar kopte hem terug richting zijn eigen doelman. Onderweg strandde de bal bij Gareth Bale. Hij nam de bal aan op de borst en schoof hem met zijn rechterbeen langs doelman Thibaut Courtois.

In de rust had Bale de tijd om weer nieuwe inspiratie te doen voor zijn real-life fairytale. De linkspoot was duidelijk de regisseur in, wat voor Wales, een historische wedstrijd lijkt te worden. In de tweede helft schreef Bale echter met een rode pen. Dat was namelijk de kleur van de muur die voor het doel van Wayne Hennessy stond. Met man en macht verdedigden ze de 1-0 voorsprong.

Voor de Belgen was het een ondoordringbare muur. Bondscoach Marc Wilmots ging nog va banque spelen, maar Wales weigerde de 1-0 weg te geven. Het was vastberaden om in Cardiff de punten in huis te houden. Gareth Bale regisseerde en gaf het voorbeeld aan zijn team. Na zeventig minuten had de linkspoot kramp, maar hij weigerde zijn team in de steek te laten. Dat signaal namen zijn teamgenoten en het publiek over. Zij schreeuwden het land bijna letterlijk naar het slot van het duel. Uiteindelijk bleek de ene goal van Bale genoeg te zijn voor de overwinning.

Wales staat momenteel aan kop met veertien punten, België en Israël volgen met respectievelijk elf punten en negen punten. Daardoor lijkt de weg open voor het allereerste Europees Kampioenschap in de geschiedenis van Wales. Het sprookje is overigens nog niet compleet. Wales schreef de eerste hoofdstukken van het sprookje, maar er zijn nog vier hoofdstukken te schrijven. Zoveel wedstrijden moet het namelijk nog spelen in de EK-kwalificatiereeks.

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner