11.05.2015 13:30

De bitterzoete wraak van Necid en PEC Zwolle

Tomáš Necid viert zijn treffer tegen FC Groningen op een beheerste wijze. Opmerkelijk, aangezien de spits van PEC Zwolle pas zijn eerste doelpunt in 2015 scoort. (10-05-2015)
Tomáš Necid viert zijn treffer tegen FC Groningen op een beheerste wijze. Opmerkelijk, aangezien de spits van PEC Zwolle pas zijn eerste doelpunt in 2015 scoort. (10-05-2015)

Een driedubbele slag sloegen PEC Zwolle en Tomáš Necid zondagmiddag tegen FC Groningen. Niet alleen werd de nederlaag in de bekerfinale gedeeltelijk rechtgezet door te winnen in de Euroborg, een plek in de play-offs werd veiliggesteld en Necid zelf scoorde voor het eerst in 2015. De spits van PEC Zwolle is onze Speler van de Week.

In Zwolle mag er voorlopig niet over gesproken worden, want de bekernederlaag tegen FC Groningen kwam hard aan. Waar PEC Zwolle vorig seizoen Ajax nog wist te verrassen, kwam de formatie uit Overijssel dit jaar zelf bedrogen uit in de finale van de KNVB Beker. FC Groningen bleek een paar maatjes te groot, waardoor de ploeg uit het noorden van het land zich volgend seizoen in de groepsfase van de Europa League mag melden. Nog geen week later moest PEC Zwolle de trip naar de Euroborg maken. Extra pijnlijk voor de onttroonde bekerkampioen, want in een vol stadion, gevuld met vijandige supporters die zich vermaakten met leedvermaak, kon het geen leuke wedstrijd worden.

Saaie pot voetbal

Heel interessant was de wedstrijd FC Groningen – PEC Zwolle dan ook niet. Vooral in de eerste helft waren de kansen en spannende momenten schaars. In de rust donderde het blijkbaar in de kleedkamer van PEC Zwolle, want de ploeg kwam heel anders uit de kleedkamer. De aanval werd gezocht en de verliezend bekerfinalist kwam ook tot kansen. Het was echter Tomáš Necid die het verschil maakte voor PEC Zwolle. De Tsjechische spits begon op de bank en viel een kleine twintig minuten voor tijd in. Vervolgens had Necid maar twee minuten nodig om de score te openen.

Eerste balcontacten

Met een gelukje krijgt Necid de bal achter in de zestien. Hij staat echter op de juiste plaats, neemt aan en schiet vervolgens al vallend de bal achter doelman Peter van der Vlag. Alleen door die eerste  aanname scoort Necid niet met zijn eerste balcontact, maar daar zal de spits weinig om geven. Hij boekt succes met PEC Zwolle, want door zijn doelpunt is de ploeg zeker van een plek in de play-offs. Hierin wordt gestreden met drie andere ploegen voor één ticket voor de voorrondes van de Europa League. Necid boekte echter ook een persoonlijk succes, want de Tsjech wordt na zijn treffer in Groningen eindelijk weer in één adem genoemd met de titel doelpuntenmaker.

Droogte in 2015

De carrière van Necid in Nederland is uiterst bijzonder. De spits komt aan het begin van het seizoen binnen bij PEC Zwolle en begint langzaamaan met scoren. In zijn derde competitiewedstrijd is het voor het eerst raak in de Eredivisie, maar naarmate de winterstop dichterbij komt, begint Necid aan de lopende band te scoren. In de winterpauze moet de aanvaller echter terug naar zijn echte werkgever, CSKA Moskou. De Russen willen hem graag nog verkopen voordat zijn contract afloopt, maar dit lukt niet.

Vanwege zijn goede afsluiting in de Eredivisie keert Necid op eigen initiatief, met de trein, terug in Nederland om het seizoen alsnog af  te maken met PEC Zwolle. Het loopt echter niet meer bij de spits. In de eerste tien officiële wedstrijden van 2015 weet Necid het net niet te vinden. De droogte in de Eredivisie en de KNVB beker is pijnlijk voor een spits die eerder in het seizoen het doel nog zo makkelijk wist te vinden. “Hoe het komt dat ik in 2015 nog droog sta? Goede vraag. Ik heb inderdaad nog niet gescoord en daar schaam ik me voor. Maar ik kan er niet zo veel aan doen, ik moet geduld hebben.” Necid leek het bij het juiste eind te hebben, want in de voorlaatste speelronde van de Eredivisie was het dan eindelijk weer raak voor de spits.

Natuurlijk maakt één overwinning in de competitie de keiharde finalenederlaag tegen FC Groningen niet goed voor PEC Zwolle, maar voor de fans en de spelers van de Zwolse formatie is de winstpartij een heel klein pleistertje op een flinke wond.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner