17.03.2015 13:30

Kurto vindt doelman op zijn pad naar glorie

Kenneth Vermeer (r.) troost collega-doelman Filip Kurto na de wedstrijd FC Dordrecht - Feyenoord. De thuisploeg verliest met 1-2, maar had een punt kunnen pakken als de kopbal van Kurto in de laatste minuut niet gepakt werd door Vermeer. (15-03-2015)

In Brazilië loopt een keeper rond met meer dan honderd goals achter zijn naam, maar in Nederland is het schaars. Filip Kurto voegde zich bijna in een select gezelschap, maar scoorde net niet. Hij is de Schlemiel van de Week.

Kurto mocht in de slotfase van de wedstrijd FC Dordrecht – Feyenoord mee naar voren. De hekkensluiter van de Eredivisie werd een paar minuten daarvoor op achterstand gekopt door invaller Anass Achahbar. FC Dordrecht kan elk puntje goed gebruiken, want sinds NAC Breda, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles opeens punten zijn gaan pakken, is de promovendus achterop geraakt in de Nederlandse competitie. De achterstand op de nummer zeventien bedraagt inmiddels zeven punten, waardoor directe degradatie wel heel erg dichtbij komt. De achterstand had kleiner kunnen zijn, ware het niet dat Kurto een collega van formaat op zijn weg naar het doel trof.

Geweldige kopbal, geweldigere reflex

FC Dordrecht krijgt in de laatste minuut van de blessuretijd een corner en bij zo’n situatie kan het niet anders dan dat de keeper mee naar voren mag. Een heerlijk beeld. Vier verschillende kleuren shirt in één zestien, twee mannen met keepershandschoenen aan. Dat hoort wel een beetje bij het beeld van een keeper die mee naar voren mag, de handschoenen blijven aan.

Het is een kopbal waar goede koppers als Michael de Leeuw, Luuk de Jong en Michiel Kramer voor applaudisseren. Vanaf de penaltystip is de timing van doelman Kurto perfect, de knik zowaar nog beter. Het is nog een hele afstand richting het doel, maar negen van de tien doelmannen hebben in zo’n situatie geen antwoord op de kopstoot van Kurto.

De bal vliegt heerlijk richting de linkerbovenhoek, maar laat nou juist Kenneth Vermeer, de doelman met hoogstwaarschijnlijk de beste reflexen in Nederland, op doel staan bij Feyenoord. Ook in de laatste seconden van een wedstrijd is de goalie scherp en met een mooie duik, een katachtige reflex, voorkomt hij dat Kurto geschiedenis schrijft als doelman.

Niet uniek in dit seizoen

Hoe bijzonder het doelpunt van Kurto ook geweest was, uniek was de goalie van FC Dordrecht niet geweest in dit seizoen. Erik Cummins, sluitpost van Go Ahead Eagles, was op 17 augustus 2014, in de tweede speelronde van de huidige Eredivisie, namelijk trefzeker. De goalie scoorde de aansluitingstreffer tegen Excelsior, door een lange bal over collega-doelman Jordy Deckers heen te schieten.

Dat het niet gebruikelijk is, dat keepers scoren, blijkt wel uit de statistieken. Voordat Cummins dit seizoen scoorde, was het in negen jaar tijd geen enkele sluitpost gelukt om het net te vinden. Op 5 november 2005 lukte Martin Pieckenhagen dit voor het laatst, tijdens AZ – Heracles Almelo.

Pijnlijk genoeg leek de situatie van toen verdacht veel op de situatie tijdens FC Dordrecht – Feyenoord. Een keeper die mee naar voren gaat in de laatste minuten van een wedstrijd, een 2-1 stand op het scorebord, een corner en een goede kopbal die richting doel gaat. Waar Pieckenhagen echter van een kleine vijf meter op doel kopte, moest Kurto nog een hele afstand overbruggen. Vermeer redde, en daarom zien de spelersprofielen van Martin Pieckenhagen en Filip Kurto er nu zo uit.

Door: Jos Boesveld