02.03.2015 13:30

Van Weert stroopt zijn mouwen weer eens op

Tom van Weert viert zijn treffer tegen sc Heerenveen met het publiek in Rotterdam. De knappe intikker van Van Weert betekent de 2-0 tegen de Friezen.  (01-03-2015)
Tom van Weert viert zijn treffer tegen sc Heerenveen met het publiek in Rotterdam. De knappe intikker van Van Weert betekent de 2-0 tegen de Friezen. (01-03-2015)

Ploeteren als spits van een promovendus in de Eredivisie kan dankbaar werk zijn. Tom van Weert is daar het levende voorbeeld van. Hij deed het weer goed in de afgelopen speelronde en is onze Speler van de Week.

De aanvalsleider van Excelsior staat na 25 wedstrijden in de Eredivisie op negen treffers voor de Rotterdammers, een prestatie op zich. De huidige nummer dertien in de Nederlandse competitie heeft in totaal namelijk 35 keer gescoord, wat betekent dat Van Weert ruim een kwart van de Rotterdamse doelpunten voor zijn rekening nam. Zelden was er in een wedstrijd zo duidelijk zichtbaar wat voor een type spits Van Weert is.

Jagen, werken, slim zijn

Vanaf minuut één staat Van Weert er. De wedstrijd tegen sc Heerenveen is het ideale moment om door middel van hard werken punten af te snoepen van een ploeg die kwalitatief meer te brengen heeft. Zondagmiddag echter niet. De Friezen missen namelijk een aantal belangrijke krachten en kunnen daardoor niet anders dan jeugd op de bank zetten en starten met een middenveld waarvan meer dan de helft normaal gesproken tweede keuze is. In de vijfde minuut is het al raak voor Excelsior en Van Weert neemt op z’n Van Weerts de hoofdrol op zich.

De spits komt in de bal na een lange trap van achteruit, maar in plaats van het kopduel vol aan te gaan, zoals hij gebruikelijk doet, laat Van Weert de bal slim lopen. Hij heeft allang gezien dat Luigi Bruins meer met het speeltuig kan dan Van Weert zelf. De middenvelder heeft een goede actie in huis en schiet tot verbazing van iedereen in Kralingen na vijf minuten de 1-0 op het scorebord. Het eerste plannetje van Van Weert is al gelukt, maar hij gaat door.

Ploeteren, zwoegen, pezen

De spits is namelijk betrokken bij elk gevaarlijk of goed moment van Excelsior. Druk zetten op het middenveld? Doet Van Weert. Aanspeelpunt voorin om de balletjes af te leggen? Zorgt die nummer negen wel voor. Uitzakken richting de eigen helft als de ploeg onder druk staat? Komt voor de bakker. En zo is Van Weert negentig minuten lang bezig om zich volledig uit de naad te werken voor het elftal.

Maar de aanvaller heeft plezier in zijn werk. Bij de openingstreffer van Bruins is de grijns bij Van Weert op het gezicht het breedst. Als er een kans wordt gemist door een teamgenoot, zal je Van Weert niet horen of zien, hij is alweer bezig met de volgende mogelijkheid. En zo langzamerhand begint het ook op te vallen dat Van Weert gewoon erg goed kan voetballen. De 2-0 van Excelsior is daar het perfecte voorbeeld van.

Echte spitsengoal

Van Weert kruipt enkele seconden voordat een voorzet vanaf rechts richting de zestien komt al naar de penaltystip. Kenneth Otigba voelt wel waar zijn directe tegenstander is, maar de loopactie en het afmaken gaat zo scherp en snel, dat de mandekker beduusd achterblijft. Van Weert komt op precies het juiste moment naar de eerste paal en tikt ontzettend behendig de strakke voorzet van Jordan Botaka achter Kristoffer Nordfeldt.

Robin van Persie staat ook bekend om zijn neusje voor de goal. Nu willen we natuurlijk niet meteen stellen dat een spits van Excelsior naar Manchester United kan gaan, maar als we goed nadenken kunnen we misschien wel één voorbeeld bedenken.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner