28.02.2015 20:32

Vitesse na amusante wedstrijd op plek vijf

Vitesse is zaterdag na een amusante wedstrijd opgerukt naar plaats vijf. Op eigen veld was Vitesse PEC Zwolle met 2-1 de baas. Mustafa Saymak opende de score, maar dankzij goals van Bertrand Traoré en Davy Pröpper boekte Vitesse de zesde zege op rij en bleef zo in februari zonder puntenverlies.

Vitesse en PEC Zwolle legden een heerlijke eerste helft op de mat. Dat leidde al snel tot de openingstreffer van PEC Zwolle. Na een lange ingooi van Bart van Hintum stond de hele Vitesse-defensie een uiltje te knappen. Daardoor kon Mustafa Saymak de bal binnenkoppen: 0-1. De treffer van Saymak was extra zuur, omdat deze viel in de vierde minuut van de wedstrijd. Het rugnummer van Theo Bos. De Vitesse-supporters hadden in deze minuut een herdenking voorbereid voor de ex-speler, ex-trainer maar bovenal Mr. Vitesse. Hij overleed precies twee jaar geleden aan de gevolgen van kanker.

Het doelpunt van PEC Zwolle leek bij Vitesse wat meer gif in het spel te komen. Dat leidde tot een hoop mogelijkheden, maar met name door goed keeperswerk van Warner Hahn, hield PEC de voorsprong in stand. Tot de 34e minuut. Na een afgeslagen vrije trap bracht Guram Kashia de bal terug in het spel en het was Bertrand Traoré die met zijn linker droog binnen pegelde. Vlak voor rust had Vitesse zelfs op voorsprong kunnen komen. De thuisploeg kreeg een strafschop nadat Kevin Diks in de zestien was gevloerd door Ben Rienstra. Marko Vejinović meldde zich achter de bal, maar hij schoot de pingel jammerlijk over.

Ook de tweede helft begon goed met twee ploegen die de aanval zochten. Het leidde ook tot kansen, maar Davy Pröpper schoot over en Bart van Hintum raakte uit een vrije trap de lat. Na ruim een uur spelen kwam Vitesse verdiend op voorsprong. Davy Pröpper werd geen strobreed in de weg gelegd en hij verschalkte Warner Hahn uiteindelijk met een briljante stift: 2-1. PEC Zwolle wilde wel de aanval zoeken, maar Vitesse speelde simpelweg te sterk om ook maar één keer gevaarlijk te worden. Het was dan ook de thuisploeg die na de treffer van Pröpper het spel dicteerde. De Arnhemmers vergaten, zo als wel vaker dit seizoen, de wedstrijd eerder af te maken. Zo raakte Denis Oliynik de paal en schoot Davy Pröpper in de nastoot over. Daardoor bleef PEC Zwolle in de wedstrijd.

PEC Zwolle kon echter niet meer gevaarlijk worden en daardoor won Vitesse voor de zesde keer op rij en leed in februari geen enkele keer puntenverlies. Ook gaat de thuisploeg nu voorbij de Zwollenaren op de ranglijst en voeren de druk op bij SC Heerenveen, AZ en Feyenoord in de strijd voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. PEC Zwolle houdt zich staande in het linkerrijtje, maar moet voorzichtig gaan vrezen dat ze de play-offs voor Europees voetbal gaan mislopen.