20.02.2015 21:50

NAC profiteert van geschutter Cambuur

Adnane Tighadouini (m.) probeert Etiënne Reijnen (r.) voorbij te spelen tijdens NAC Breda - SC Cambuur. (20-02-2015)

Voor het eerst sinds 31 augustus kan NAC Breda weer eens een thuisoverwinning noteren. Mede dankzij geschutter van de vleugelaanvallers van SC Cambuur wonnen de Brabanders met 2-1 van de Friezen.

Voor de rust waren het vooral Mikhael Rosheuvel en Furdjel Narsingh die de aandacht in Breda opeisten. De vleugelspelers van SC Cambuur trokken de aandacht echter niet bepaald in positief opzicht. Maar liefst twintig voorzetten vlogen er bij de bezoekers voor de rust richting één van de spitsen. Geen enkele van deze pogingen werd door het tweetal echter afgeleverd bij Bartholomew Ogbeche of Martijn Barto.

Pas in de slotseconden van het eerste bedrijf kon Ogbeche voor het eerst gevaarlijk worden. Uit een hoekschop kopte de aanvalsleider van Cambuur de bal snoeihard op de paal, waarna er direct voor de rust gefloten werd. Opvallend genoeg was het dan ook de thuisploeg die ging rusten met het idee dat het de meeste kansen had gecreëerd. Op de counter kwam een verder zwak NAC er enkele keren gevaarlijk uit. Guyon Fernandez had de armen halverwege het eerste bedrijf zelfs al in de lucht nadat hij de bal tegen de netten schoof. Zijn doelpunt maakte de spits echter uit buitenspelpositie, waardoor NAC en Cambuur zonder doelpunten de kleedkamers konden opzoeken.

Preken zullen er in beide kleedkamers dan ook ongetwijfeld plaats hebben gevonden na de zwakke eerste helft. Veel haalde het echter niet uit. In het tweede bedrijf gingen beide teams vrolijk door waar ze in de eerste helft mee waren geëindigd. NAC het veelvuldig inleveren van de bal en Cambuur het verprutsen van mogelijkheden via de flanken. Evenals voor de rust konden Rosheuvel en Narsingh ook na de rust weinig potten breken in Breda.

Net voor de rust was het dan ook NAC Breda dat voor de grootste kansen kon tekenen en na een kwartier spelen zelfs de score opende. Nadat Joeri de Kamps met een schitterende sliding de bal veroverde, leverde hij het leder in bij Demy de Zeeuw. De middenvelder schoof de bal vervolgens met een steekpass door op Adnane Tighadouini, die het speeltuig tegen de touwen krulde.

Een doelpunt om bij stil te staan voor de Brabanders. Na vijf thuiswedstrijden zonder doelpunt kon het Bredase publiek eindelijk weer eens juichen. Juichen dat het publiek een half uur later nogmaals kon. Maar dat had het vooral te danken aan de bezoekers uit Leeuwarden. Ondanks dat Dwight Lodeweges aanvallend wisselde, kon Cambuur niet gevaarlijk worden na het doelpunt van NAC. SC Cambuur eindigde zelfs met drie spitsen en drie vleugelaanvallers op het veld, maar het probleem van de matige voorzetten bleef ook in de tweede helft het grote probleem voor de Friezen.

In plaats van dat Cambuur dan ook langszij kon komen was het NAC dat de wedstrijd in het slot gooide. Door de aanvallende wissels lag het achterin bij de Friezen helemaal open, waar Tighadouini met zijn tweede doelpunt van de avond van kon profiteren. Ogbeche kon in de slotminuut van de wedstrijd met een doelpunt weliswaar nog wat terug doen, maar zijn treffer kwam te laat om nog iets te forceren.

Het in degradatienood verkerende NAC Breda kan weer wat omhoog kijken. Het gat richting nummer vijftien Go Ahead Eagles is verkleind tot vijf punten met de eerste thuisoverwinning sinds 31 augustus.